Liepājniekiem sezona bez trim aktieriem – Jurjānes, Stelmakera, Eglinska

© Vakara Ziņas

«Ja kāds grib atmest pīpēšanu, rekomendēju nelielu infarktiņu!!!» ievietojis bildi no slimnīcas palātas, ar šādu ierakstu 15. augustā savus draugus sociālajā tīklā «facebook.com» uzrunāja Liepājas teātra aktieris Marģers Eglinskis (41).

Aktieru problēmas

«Liepājas teātrim sildīties saulītē nav laika – no repertuāra esam zaudējuši trīs aktierus. Divi traģiski gājuši bojā, viens – Marģers Eglinskis – nupat pārdzīvojis divus infarktus, līdz ar to viņu nāksies izņemt no repertuāra vismaz līdz janvārim,» norādīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. »VZ« jau rakstīja, ka divi Liepājas teātra aktieri – Inese Jurjāne un Uldis Stelmakers – 10. augusta vakarā noslīka jūrā pie Bernātiem. Gan divu mākslinieku traģiskā bojājeja, gan aktieru veselības problēmas likušas Liepājas teātrim mainīt gan repertuāru, gan atsevišķu lomu atveidotājus: mūzikla «Pavasara atmoda» vietā 18. septembrī tiks spēlēta izrāde «Indulis un Ārija», bet 17. oktobrī – «Minhauzena precības». Mūziklam pēc diviem mēnešiem būtu beidzies autortiesību līgums un izrādes repertuārā vairs nebūtu, taču diemžēl arī divas pēdējās izrādes nenotiks, jo Eglinskis vēl atveseļojas, bet Jurjāne traģiski gājusi bojā. Starp citu, aktiera veselības problēmu dēļ izmaiņas notikušas arī topošā iestudējuma «Indulis un Ārija» tēlotāju sastāvā – Induļa lomas atveidotājs Sandis Pēcis savainojis plecu, tāpēc viņa vietā šo lomu atveidos Mārtiņš Kalita. Kūru virsaiša Pudiķa lomu bojāgājušā Stelmakera vietā atveidos Egons Dombrovskis.

Akmens VKKF dārziņā

Par spīti likstām, kas vajā Liepājas teātri, jaunā sezona ir cerību pilna. «To sāksim pilnīgi netradicionāli – ar kustību iestudējumu «Indulis un Ārija». To veido ļoti talantīgs cilvēks – režisors Sergejs Zemļanskis, kuru es «noskatīju» festivālā «Zelta maska»,» stāsta Laukšteins. «Nepalaidīšu garām iespēju uzteikt Liepājas domi, kura, neskatoties uz ne visai priecīgiem notikumiem ar «Liepājas metalurgu», joprojām turpina uzturēt arī profesionālu teātri. Un es nepalaidīšu garām arī iespēju pieklauvēt pie Kultūras ministrijas durvīm un sirdsapziņas, ka arī Liepājas teātri vajadzētu piesēdināt pie kopējā pusdienu galda. Respektīvi, arī valstij vajadzētu uzņemties kādu daļu finansējuma Latvijas vecākā teātra atbalstam.» Raiņa jubilejas gada priekšvakarā dzejnieka lugas «Indulis un Ārija» iestudējums nav saņēmis pat Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansiālu atbalstu. Pēc Laukšteina domām, VKKF nav objektīvu kritēriju, pēc kuriem tas sadala finansējumu, ja Raiņa «Induli un Āriju» tas atzinis par mazāk nozīmīgu. Liepājas teātrim sniegta atbilde, ka finansējums nav piešķirts, jo projekts bijis nekvalitatīvi sagatavots. Laukšteins izteica neizpratni, kā varēja mainīties projekta kvalitāte, ja gan šo, gan arī iepriekšējos projektus, ko VKKF atbalstīja, gatavojis viens un tas pats cilvēks, ieguldot tajos vienlīdz lielu un skrupulozu darbu.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais