Zoodārzā ziemeļbriedim nokrīt ragi

© Rīgas zoodārzs

Decembra beigās Rīgas zoodārza ziemeļbriežu tēvam Lācim nokrituši ragi, informē Zoodārzs.

28.decembra rītā ziemeļbriežu aplokā zem priedes tika atrasts lielisku ragu pāris un pats to nesenais nēsātājs - sešus gadus vecais briedis Lācis kaunīgi slapstījās pa aploka tālākajiem nostūriem, bailēs, ka viņa trīs, vēl joprojām ragainās briedenes vai trīs šīgada un pērnā gada briedēni (arī jau ragaini!) varētu atcerēties visus ragainā "ģimenes galvas" pārinodarījumus... Tā nu tas ziemeļbriežu dzīvē iekārtots, ka ziemeļbriežu mātēm ragi saglabājas līdz pat pavasarim, kad piedzimst mazuļi, norāda Zoodārza informācijas dienesta pārstāve Laura Līdaka.

Ziemeļbrieži ir vienīgie brieži, kuriem ragi ir gan tēviem, gan arī mātēm. Arī jaunajiem briedēniem ragi sāk augt briežiem neierasti agrā vecumā - jau pirmajā dzīves gadā.

Kopumā 8,5 kilogramus smago (vienam ragam deviņi, otram 10 žuburi) ragu pāri ziemeļbriedis Lācis audzēja gandrīz gadu. Ar prieku jāatzīst, ka šie, cerams, nav zoodārza ziemeļbriežu ģimenes vadoņa mūža dižākie ragi un nākošgad viņam izdosies izaudzēt vēl varenāku galvas rotu, jo šīs sugas briežiem vislielākie ragi parasti ir aptuveni 10 -12 gadu vecumā. Vēlākos gados tie sākt augt mazāk diži.

Šogad nomestie ragi, līdz ar iepriekšējo gadu Lāča "galvas rotām" tiks izmantoti, lai izveidotu īpašu, salīdzinošu informatīvo stendu pie ziemeļbriežu ekspozīcijas.

Šobrīd Rīgas zoodārza meža ziemeļbriežu saimē ir septiņi ziemeļbrieži - tēvs Lācis, trīs pieaugušas briežu mātes, viena pērnā gada briežu jaunkundze un divi šogad dzimuši briedēni (puisis un meitene).

Eiropas ziemeļos sastopamais meža ziemeļbriedis ir viena no skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un populācija Karēlijā, līdz ar to šīs sugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta un dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais