Šonedēļ vārda dienu svin 33 064 Latvijas iedzīvotāji; populārākie vārdi - Inga un Daniels

Kā rāda Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika no Iedzīvotāju reģistra, šonedēļ vārda dienu svin 33 064 Latvijas iedzīvotāji, un no kalendārā iekļautajiem vārdiem šonedēļ vispopulārākie personvārdi ir sievietēm Inga (12 473), bet vīriešiem - Daniels (4111).

Personvārds Daniels jau vismaz desmit gadus Latvijā ir viens no vecāku visbiežāk izvēlētajiem zēnu vārdiem, tāpēc nav pārsteigums, ka arī šogad šis vārds izrādījies viens no populārākajiem personvārdiem jaundzimušajiem - tas dots 250 mazuļiem. Tāpat bieži izplatīts vārds mazuļiem ir Daniela, kas šogad dots 107 meitenītēm, bet kopumā Latvijā šī vārda īpašnieču ir 1806, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Plaši izplatīts personvārds Latvijā ir arī Dāvis (3357) un Dāvids (1522), kā arī Ivo (2402), bet no sieviešu vārdiem bieži sastopami ir Solvita (2454) un Solveiga (899).

Savukārt visretāk Latvijā sastopamie vārdi no šajā nedēļā kalendārā iekļautajiem ir Miervalda, kas dots tikai kādai rīdziniecei un kādai Ogres apkaimes iedzīvotājai, kā arī Irvita, kas sastopams pa vienam tikai Ventspilī un Cēsu apkaimē. No vīriešu vārdiem šonedēļ visretāk reģistrētie ir Silvis (23) un Ivis (36).

Vēl šonedēļ vārda dienu svinēs 978 Induļi, 680 Kalvji, 667 Miervalži, 572 Ivitas, 502 Dānieli, 278 Silvestri, 154 Ringoldi, 40 Laimneši, 39 Ingeborgas, 34 Ivas, 24 Ilgonas un 9 Solvijas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājas lapā www.pmlp.gov.lv ir pieejama Personvārdu datu bāze. Tajā jebkurš interesents var uzzināt, cik personu reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā ar konkrētu vārdu un iepazīties ar teātra kritiķa un personvārdu pētnieka Gunnara Treimaņa pētījumiem par vārda saistību ar personas rakstura īpašībām.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais