Ekstrēmie krievi no diktatūras nebaidās

© Vakara Ziņas

Simfoniskā blekmetāla grupa «Arcanorum Astrum» pirmoreiz Latvijā viesojās vienā tūrē ar «Hypocrisy» un «Hatesphere». Par iespēju atgriezties un piedalīties «Klang!» festivālā, blekmetālu Krievijā un nākotnes plāniem stāsta Andrejs.

– Sveiks! Kā klājas?

– Nav par ko sūdzēties, tātad labi.

– Kā pavadījāt tūri ar «Hypocrisy» un «Hatesphere»? Kas visvairāk palika atmiņā?

– Tā bija lieliska tūre vairāku iemeslu dēļ. Vairākiem grupas biedriem uzstāšanās uz vienas skatuves ar Peteru Tagtgrēnu bija bērnības sapņa piepildīšanās. Nācās pārvarēt vairākus šķēršļus, mums tas izdevās, dodot vērtīgu pieredzi.

– Jūsu dziesmu teksti ir krieviski. Kādēļ izvēlējāties dzimto valodu tik bieži lietotās angļu valodas vietā?

– Sākotnēji plānojām ierakstīt albumu divās valodās, bet vokālista maiņas dēļ to izdarījām tikai krievu valodā. Nākamie albumi būs angliski.

– Vai «Arcanorum Astrum» kā blekmetāla grupai ir bijušas kādas problēmas, uzstājoties Krievijā, kur pēdējā laikā vērojama vēršanās pret ekstrēmo mūziku?

– Līdz šim nekādu problēmu nebija, katrs darīja, ko gribēja. Bet, baznīcai apvienojoties ar valdību, sāka izplatīties pareizticīgo propaganda un radikāli noskaņotas personas arvien vairāk cenšas nepieļaut «metāla» koncertu rīkošanu. Spilgts piemērs ir poļu grupas «Behemoth» koncerttūres pārtraukšana. Uz vietējās skatuves problēmas sākās pirms kāda gada, un pakāpeniski pieaug starpgadījumu skaits. Skumji, ka šādi atgriežas diktatūra. Mums gan pilnīgi vienalga – darām un darīsim tā, kā gribēsim!

– «Arcanorum Astrum» šobrīd ir neatkarīga grupa un nepārstāv nevienu ierakstu kompāniju. Vai nākotnē arī plānojat savus albumus izdot paši?

– Ja atradīsim sev piemērotu ierakstu kompāniju, kura piedāvā labus līguma noteikumus, tad izdosim tur. Esam atvērti sadarbībai.

– Kādi ir jūsu nākotnes plāni?

– Ierakstīt albumu, nofilmēt videoklipu un doties tūrē. Viss tas, kas ļauj iepazīstināt jaunus klausītājus ar mūsu mūziku – tas noteikti prasīs daudz pūļu un naudas, bet mēs esam gatavi doties tālāk.

– Vai gaidāt iespēju atgriezties Latvijā?

– Jā, noteikti, mums Latvijā patīk. Organizācija ir profesionālā līmenī, un mēs to ļoti novērtējam. Ir liela nozīme šādai organizatoru attieksmei un padarītajam darbam – tas dod mūziķiem iedvesmu uzstāties ar pilnīgu atdevi un nospēlēt lieliskus koncertus.

– Novēlējums Latvijas faniem?

– Būt tikpat trakiem kā līdz šim. Centīsimies uzstāties ar simtprocentīgu atdevi un ar nepacietību gaidām jūlija beigas.

– Pēdējais jautājums: alus vai šņabis?

– Alus ar šņabi, kāpēc lietot tos atsevišķi?!

– Paldies!

Izklaide

Jau devīto reizi izdota Latvijas “punk/hc” mūzikas izlase, ko veidojis grupas "Inokentijs Mārpls” līderis Raimonds Lagimovs jeb Dambis. Ieraksts pieejams gan kompaktdiskos, gan kasetēs.

Svarīgākais