RECENZIJA: „Coldplay” - „Ghost Stories”

© publicitātes foto

Britu rokgrupas „Coldplay” jaunāko studijas albumu droši var dēvēt par vienu no gada gaidītākajiem albumiem, lai arī kopš Krisa Mārtina blices iepriekšējā darba „Mylo Xyloto” nav nemaz tik daudz ūdens aiztecējis – tikai trīs gadi.

. Lai gan pats grupas vokālists to nav afišējis un komentējis, tomēr albuma noskaņa un teksti liecina, ka darbs tapis uz viņa personīgās dzīves peripetiju fona, proti, skumji apcerot desmit gadu ilgās kopdzīves ar aktrisi Gvinetu Paltrovu beigas. Mārtina versija – šis esot uz nākotni vērsts ieraksts par cerībām, nevis sērojot par pagātni. Stadioniem laikam šis „Coldplay” koncepts nederēs, taču pārdošanai tāpat būs gana labs – tagad jau visi (!) seši grupas albumi pabijuši britu topa pirmajā vietā, bet pēdējie četri to pašu paveikuši arī Amerikā. Kopējais pārdoto albumu skaits (vairāk par 65 miljoniem kopiju) „Coldplay” padara par vienu no pašām pārdotākajām grupām pasaulē.

PAR. Ja salīdzina ar „Mylo Xyloto”, kas vispār bija, sliktā nozīmē, „kosmoss”, tad jaunais darbs ir nenoliedzami labāks un interesantāks. Piemēram, „Midnight” – īpatnējs piegājiens skaņu meklējumos, kas sevi pilnībā attaisnojis. „Coldplay” fani par šo ripuli ir stāvā sajūsmā, piesauc radušos atkarību no „Ghost Stories” un priecājas par šo iespēju „veselīgi paskumt” britu supergrupas kompozīciju melanholiskajās noskaņās. Grūti definēt viedokli par Avicii producēto dziesmu „A Sky Full Of Stars”: no vienas puses tas ir viegli uztverams un pat klubiem derīgs gabals, no otras puses – šis teju vai deju mūzikas noskaņās ieturētais skaņdarbs krīt ārā no kopējā konteksta, bet subjektīvi paliksim pie tā, ka dziesma ir izdevusies. Pats albums? Laikam jau teicams.

PRET. Kariet šo rindu autoru kaut līkās priedes zarā, bet – nu neiet tas „Coldplay” iekšā, nekādi! Šķiet, pēdējos gados „Coldplay” sacenšas ar „Radiohead” par to, kura grupa radīs iespējami pārgudrāku albumu. Par ko „gruzīties” var atrast tāpat, tam nav nepieciešams klausīties mūziku. Interesanti, ko visi šie „Coldplay” apjūsmotāji teiktu, ja šo darbu būtu radījusi nevis šī britu grupa, bet, piemēram, mūsu brāļi Žildes? Droši vien gānītos uz nebēdu.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Rīgas Reformātu baznīcā 18. oktobrī pirmo (un acīmredzot arī vienīgo) reizi kopā vienā kvartetā spēlēs “nu jazz” un brīvās improvizācijas meistari Džons Raskins, Stens Sandells, Tims Pērkiss un Vladimirs Tarasovs. “Viņu eksperimenti un novatoriskās idejas ir atstājušas dziļas pēdas džeza attīstībā, bet meistarība bijusi paraugs un iedvesmas avots daudziem pasaulē atzītiem mūziķiem.”

Svarīgākais