Brīvdabas muzejā notiks tradicionālais Tautas lietišķās mākslas gadatirgus

© f64

Šodien un rīt, 8.jūnijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies gada lielākie amatniecības svētki - Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus

Jau 44.gadu pēc kārtas jūnija pirmajā nedēļas nogalē Brīvdabas muzejā pulcēsies tautas lietišķās mākslas studijas un amatnieki, lai divu dienu laikā ar savu gada veikumu iepazīstinātu Rīgas iedzīvotājus un viesus. Šogad gadatirgū piedalīsies ap 550 amata meistaru no visas Latvijas.

Abās gadatirgus dienās Rietumu skatuvē visas dienas garumā norisināsies bagātīga kultūras programma. Līdztekus tautas deju ansambļu "Dancītis", "Kamolītis", "Imanta", "Sprigulītis un Sprigulis", "Cīpars", kā arī Ogres un Rīgas danču kluba priekšnesumiem Rietumu estrādē, ar dziesmām apmeklētājus priecēs "Vecpilsētas dziedātāji", koklētāju ansamblis "Teiksma", kā arī folkloras kopas "Skandinieki", "Mālis", "Garataka", "Nedeja" un citi.

Līdztekus augstvērtīgiem amatniecības izstrādājumiem gadatirgū būs iespējams iegādāties kvalitatīvu vietējo pārtikas izstrādājumu ražotāju un zemnieku produkciju: žāvētu gaļu, kūpinātas zivis, nēģus, pašceptu maizi, piparkūkas, medu, kliņģerus un daudzus citus gardumus, kā arī Latvijā ražotos vīnus. Pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs baudīt šķovētus kāpostus, ceptus kartupeļus un alu no dažādām Latvijas alus darītavām. Derīgi jaunumi gadatirgus apmeklētājus gaidīs arī Grāmatu ielā.

Šogad gadatirgū viesosies arī izcilie tāšu meistari no tautas lietišķās mākslas studijas "Novgorodskaja beresta", kas kopš 1993.gada darbojas Veļikijnovgorodā. Studijas galvenais uzdevums - apgūt tradicionālo tāsinieka amatu tā vēsturiskajā un etnogrāfiskajā daudzveidībā - studija nodarbojas arī ar kolekcionēšanu, priekšmetu pētīšanu un rekonstrukciju, mācībām, kā arī šā mākslas veida popularizēšanu izstādēs, festivālos un meistarklasēs. Krievu amatnieki gadatirgū viesojas izstādes "Krievu ziemeļi" laikā.

Gadatirgus laikā Kurzemes zvejniekciema "Lurķos" notiks amatniecības konkursa "Zelta rokas 2014" finālistu darbu izstāde.

Ikviens ekspresizstādes apmeklētājs varēs izbaudīt latvisko gaisotni "Lurķu" mājā un tās apkārtnē, kā arī izpētīt un aptaustīt oriģinālākos amatniecības darbus, kādi tapuši šā gada konkursam, un nobalsot par sev tīkamāko darbu.

 Kurzemes zvejniekciemā mazajiem gadatirgus apmeklētājiembūs pieejams koka rotaļlaukums. Bērnus priecēs plašais rotaļu klāsts, loka šaušana, vizināšanās zirga mugurā, hennas zīmējumi un dažādas radošās darbnīcas. Netālu no Galvenās ieejas pieejama zīdaiņu pārtīšanas vieta.

Rīt plkst.10 Usmas baznīcā būs Vasarsvētku dievkalpojums ar koncertu.

Gadatirgus laikā apmeklētājiem būs atvērta Galvenā ieeja, Rietumu vārti, Vējdzirnavu ielas vārti, kā arī muzeja Saimniecības vārti Berģos. Abās dienās gadatirgus notiks no plkst.9 līdz plkst.17.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.