Šodien - gada visīsākajā dienā - ar bluķa vilkšanu Latvijā svin Saulgriežus

© budēļi, saulgrieži

Šodien - gada visīsākajā dienā - daudzviet Latvijā tiks svineti Ziemas saulgrieži ar tradicionālo pasākumu - bluķa vilkšanu.

Bluķa vakara svinēšana vienlaicīgi notiks Rīgā, Talsos, Krāslavā, Ventspilī, Kaunatā un citur Latvijā, veidojot akciju "Ar gaismu pret tumsu un tumsonību".

Rīgā bluķu vakars sāksies plkst.18. Bluķa vilkšana Rīgas sāksies no Rātslaukuma, turpināsies pa Vecrīgas ielām, apkārt Rīgas domei, un noslēgsies ar bluķa sadedzināšanu un Ziemassvētku svinēšanu Rātslaukumā. No plkst.20 bluķa vakars turpināsies folkklubā "Ala".

Pasākuma rīkotāji aicina ikvienu iesaistīties bluķu vilkšanas pasākumā, ņemot līdzi lāpas.

"Ziemas saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma - Saule -, lai kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu atgūtu savu spēku. Būsim vienoti un kopīgi palīdzēsim Saulei nest gaismu katra sirdī, mājā, novadā, valstī. Kliedēsim tumsu un izteiksim savu nostāju pret visām nejēdzībām, kuras pēdējā gada laikā mūs apņēmušas," aicināja Garnaka.

Ar bluķa velšanu un bluķa vakariem saistītas vairākas tradīcijas. Iepriekš sagatavots bluķis tiek vilkts no mājas uz māju, no sētas uz sētu, vienojoties līdzatbildībā, tādējādi atvieglojot Saulei ceļu kalnup un simboliski pierādot, ka, tikai kopīgi vienojoties dziesmā un dejā, var pārvarēt un pievarēt tumsas spēkus. Bluķis tiek sadedzināts, savācot tajā visas pērnā gada neveiksmes, nelaimes, sliktos darbus un domas.

Svarīgākais