Melbārde: Pamazām operā darbs stabilizējas

© F64

Pusgada laikā, kad Latvijas Nacionālajā operā (LNO) darbu sākusi jaunā valde, LNO darbībā ir jūtama stabilizēšanās, jo jaunā vadība rūpīgi ķērusies pie operas menedžmenta sakārtošanas, tādējādi ievērojot auditoru rekomendācijas, šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Pēc viņas domām būtisku lomu operas darbības stabilizēšanai nospēlējusi LNO pārvaldības maiņa, jo savulaik to vadījis viens direktors, bet tagad trīs valdes locekļi, tādējādi pārvaldību padarot daudz efektīvāku.

"Operas valdes priekšsēdētājs Zigmārs Liepiņš ar savu komandu ir aktīvi ķēries pie operas menedžmenta sakārtošanas, kas tiek veikts ievērojot auditoru rekomendācijas. Ir izstrādāts trūkumu novēršanas plāns, vismaz vienu reizi ceturksnī tiek apriestas paveiktās un plānotās izmaiņas, tādējādi nodrošinot caurskatāmu un efektīvu analīzi par padarīto," stāstīja ministre.

Tomēr uz jautājumu par savulaik Liepiņa publiski paustajiem izteikumiem, ka viņš varētu pamest operas vadību, ja valsts budžetā netiks rasti papildus līdzekļi operas veiksmīgai darbībai, Melbārde atbildēja, ka ministrija prasīs papildu finansējumu atbilstoši tiem pieprasījumiem, kādus tai būs sniegušas visas Latvijas kultūras iestādes.

"Tomēr vēlos norādīt, ka LNO atrodas pavisam savādākā situācijā nekā citas kultūras iestādes un ar Liepiņu esmu šos jautājumus pārrunājusi, tādējādi panākot kopsaucēju, ka mums ir jādomā par līdzsvarotu kultūras procesu Latvijā," stāstīja kultūras ministre un piebilda, ka zinot par LNO vēlmi, īstenot trešo kārtu, kas paredz operas nama apkārtnes sakārtošanu, kurai naudu no nākamā gada valsts budžeta nevarēs atvēlēt.

Jau ziņots, ka LNO auditoru rekomendācijas tika sadalītas pēc sarežģītības pakāpes un līdzekļiem, kas nepieciešami to ieviešanai, un tiks izveidots šo rekomendāciju ieviešanas plāns, aģentūru LETA informēja LNO valdē.

Valde ir pārliecināta, ka var veiksmīgi vadīt operas darbību. Daļa no rekomendācijām jau esot īstenota pirms audita beigām. Piemēram, izstrādāts detalizēts budžets pa struktūrvienībām, kā arī pamatprincipi jauniestudējumu un repertuāra izrāžu pašizmaksas aprēķināšanai. Jau ieviesti arī iekšējās kārtības principi rēķinu apmaksas kārtībai.

Jaunā valde turpinās darbu pie rekomendāciju ieviešanas, taču ir ieteikumi, kuri prasīšot ilgāku ieviešanas laiku, kā, piemēram, vienotas apmaksas sistēmas principu ieviešana.

LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš iepriekš stāstīja, ka jaunā valde turpina darbu pie labas pārvaldības principu ieviešanas visā finanšu un operatīvās vadības procesā ar mērķi nodrošināt tā saprotamību, caurskatāmību un efektīvu analīzi.

Operas valde izveidojusi arī pārvaldes mehānismus izstrādātā budžeta faktiskās izpildes kontrolei. Process ietverot atbildību definēšanu par budžeta faktiskās izpildes atbilstību plānotajam. LNO valde sākusi arī grāmatvedības un finanšu uzskaites sistēmas sakārtošanu, nepieļaujot nākamo periodu ieņēmumu izmantošanu kārtējo izdevumu segšanai. Finanšu saistības tikšot uzskaitītas regulāri un sistemātiski.

Kā ziņots, "Deloitte Latvia" veiktā LNO finanšu un juridiskā audita rezultāti norādījuši uz nepilnībām līdzšinējā Nacionālās operas vadīšanā. Auditā konstatēts, ka nepilnības skar visas audita laikā apskatītās jomas.

Audita veicēji LNO rekomendē nodrošināt tiešāku valsts finansējuma apjoma sasaisti ar LNO iekšējiem rezultatīvajiem rādītājiem un ārējiem ekonomiskajiem rādītājiem, kā arī nodrošināt, ka visām deleģējamām funkcijām un uzdevumiem tiek skaidri definēti sasniedzamie rezultatīvie rādītāji.

LNO operatīvos mērķus un rezultatīvos rādītājus vajadzētu plānot atsevišķu struktūrvienību līmenī, operatīvās darbības plānošanā izmantojot izrāžu pašizmaksas aprēķinu.

Auditori arī rekomendēja LNO izstrādāt budžetu trīs līdz pieciem gadiem atbilstoši izstrādātajiem stratēģiskajiem mērķiem un plānotajiem sasniedzamajiem rezultatīviem rādītājiem, kā arī izstrādāt detalizētu naudas plūsmas budžetu. Papildus naudas plūsmas budžetam "Deloitte Latvia" aicināja sekot līdzi peļņas un zaudējumu aprēķinam un bilancei, lai spētu savlaicīgi identificēt faktorus, kas var apgrūtināt nākamo periodu budžeta izpildi, piemēram, iespējamas nākotnes saistības.

"Deloitte Latvia" ieteica LNO izstrādāt operatīvos budžetus pēc struktūrvienībām, izrādēm vai pēc citas ieņēmumu-izdevumu struktūras, nodrošināt to sasaisti ar kopējo finanšu darbības budžetu. Arī operatīvajos budžetos vajadzētu veikt tā plānošanu, atskaiti, izpildes analīzi un kontroli. Audita veicēji ieteica izmantot izrāžu pašizmaksas aprēķinu, plānojot operatīvos un finanšu budžetus.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais