Lietuvieši uzņem fotogrāfijas kosmosā

© Scanpix

Viļņas Universitātē trešdien plašākai sabiedrībai parādīta pirmā kosmosa fotogrāfija, kas uzņemta no lietuviešu nanopavadoņa "LituanicaSAT-1".

Uzņēmumā, kas veikts 8.aprīlī, redzama Saule, Zeme, paša pavadoņa antenas un atspīdumi, kas rodas, fotografējot noteiktā leņķī pret sauli.

Kā prezentācijā sacījusi prezidente Daļa Grībauskaite, šis uzņēmums viņai atsauc atmiņā kādu Mīkaloja Konstantīna Čurļoņa gleznu un vienlaikus raisa prieku un lepnumu par pirmajiem, lai arī gluži simboliskajiem Lietuvas soļiem kosmosā.

Misijas tehniskais vadītājs Laurīns Mačulis savukārt pastāstījis, ka pirmais uzņēmums veikts virs Klusā okeāna, lidojot Dienvidamerikas virzienā. Sākumā datu pārraide un atkodēšana aizņēmusi negaidīti daudz laika, bet, pilnveidojot pavadoņa tehnisko aprīkojumu un programmnodrošinājumu, šo procesu izdevies būtiski paātrināt.

"Fotogrāfija iznākusi tāda mazliet mistiska - dažam tā varbūt izraisīs smaidu, citam - interesi, vēl kādam - prieku, lepnumu, patriotismu. Varam priecāties, ka tas ir mūsu visu nopelns," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka pirmie Lietuvas nanopavadoņi "LitSat-1" un "LituanicaSAT-1" janvārī tika nogādāti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) un februāra beigās sekmīgi palaisti atklātā kosmosā.

Pavadonis "LituanicaSAT-1" tapis sadarbībā starp Viļņas Universitāti un nekomerciālo organizāciju "Inovatyvūs inžineriniai projektai". To veidojusi vairāk nekā 30 cilvēku komanda, kurā darbojušies augsti kvalificēti jaunie lietuviešu zinātnieki, inženieri, fiziķi un programmētāji, strādājot gan Lietuvā, gan ārvalstīs. Iecerēts, ka orbītā pavadonis atradīsies vairāk nekā pusgadu, analizēs Saules aktivitāti un Zemes magnētisko lauku, izmēģinās lietuviešu radītās tehnoloģijas un pārbaudīs alternatīvus enerģijas avotus ekstremālos apstākļos.

Otrs pavadonis "LitSat-1" konstruēts Kauņas Tehnoloģijas universitātē ar Lietuvas Kosmosa asociācijas un Kosmosa zinātņu un tehnoloģiju institūta atbalstu. Paredzēts, ka tas pārbaudīs jaunus principus mazo pavadoņu orientācijai telpā, izmēģinot pjezoelektrisko orientācijas sistēmu, kas tālāk varētu tikt pārbaudīta nākamajā lidojumā 2015.gadā. Tas nākotnē varētu pavērt daudz plašākas iespējas nanopavadoņu izmantošanai un to sistēmu veidošanai.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais