LTV sāks raidīt jaunu šovu "Radīti mūzikai"

© F64

Latvijas Televīzijas (LTV) šovā "Radīti mūzikai" klasisko mūziku parādīs neierastā veidā un atklās skatītājiem jaunus klasiskās mūzikas virtuozus - spēcīgus un talantīgus cilvēkus, kuri grib kaut ko izdarīt šajā dzīvē, preses konferencē par šovu stāstīja LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Tā kā šāds televīzijas konkurss Latvijā ir unikāls, tas ir liels izaicinājums LTV komandai, stāstīja Belte. Viņš pauda, ka projektā ir nepieciešama jauna domāšana, jo arī nosacījumi ir jauni. Pēc Beltes teiktā, projektā mēģinās parādīt jaunos mūziķus tādus, kādi viņi ir, - svaigi domājošus un nenoslīpētus. Arī LTV Programmu daļas direktore Jana Semjonova uzsvēra, ka konkursā svarīga būs arī mūziķa personība, ne tikai mūzikas interpretācijas spējas.

Pēdējā pusgada laikā televīzijā domāts par to, kā atspoguļot saturu bērniem un jauniešiem, "lai viņi varētu nokļūt ne tikai ziņu sižetos par legālajām narkotikām", stāstīja Semjonova. Viņa norādīja, ka raidījumos "Gudrs vēl gudrāks" un "Dardarija" tiek atklāts, ka Latvijā ir daudz spējīgu un gudru bērnu un jauniešu. Arī šovā "Radīti mūzikai" tiks parādīti astoņi jaunieši, kuri zina, kam ir radīti, un veltījuši tam daudz laika jau no mazotnes.

Šovs, pēc Semjonovas teiktā, būs ne tikai klasiskās mūzikas koncerts, bet atklās arī jauno mūziķu personību, jo viņiem būs jāizpilda dažādi uzdevumi - jāspēlē parafrāzes, kā arī jāsniedz intervijas. Daļa uzdevumu notikšot arī ārpus studijas - pilsētā, kur varēs redzēt jauniešu spēju komunicēt un iedvesmot.

Koncertaģentūras "Latvijas koncerti" vadītājs Guntars Ķirsis pastāstīja, ka astoņi šova jaunieši atlasīti 30 jauno mūziķu konkurencē 6.aprīlī. Esot bijis ļoti grūti izvēlēties tikai astoņus izpildītājus. "Tomēr mēs jau uzreiz sapratām to, kuri klasisko mūziku ir izvēlējušies par savu īsto ceļu," stāstīja Ķirsis. Svarīgi žūrijai bijis saskatīt tieši šo potenciālu jaunajos mūziķos - ka viņi patiešām mīl klasisko mūziku un izvēlējušies to kā savu profesiju.

Projekta veidotāji pastāstīja, ka vēlējušies atvērt ceļu klasiskajai mūzikai, tāpēc pētījuši citu valstu pieredzi. Igaunijā jau noticis šāda veida jauno virtuozu konkurss. LTV mācījusies gan no kaimiņvalsts pozitīvās pieredzes, gan trūkumiem, kas atklāti šova gaitā.

Projekta veidotāji cer, ka šis raidījums raisīs interesi par klasisko mūziku plašākā sabiedrībā un atklās jauniešu interešu daudzveidību.

Sākot no 20.aprīļa, LTV1 plkst.18.50 savu talantu pierādīs topošie mūziķi - vijolniece Sabīne Sergejeva, tubas mūziķis Kaspars Šmits, soprāns Marlēna Keine, čellists Marks Viļenskis, pianisti Katrīna Gupalo un Dainis Tenis, kā arī sitaminstrumentālisti Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš.

Jaunos talantus tiešraidēs vērtēs žūrijas pārstāvji - diriģents, Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Juris Karlsons, bet trešais žūrijas loceklis katru nedēļu būs cits klasiskās mūzikas pārstāvis. Rezultātus noteiks žūrijas eksperti un raidījuma skatītāji telefonbalsojumā. Raidījuma vadītājs būs žurnālists Ēriks Niedra.

Šova dalībniekus izvēlējās atlases žūrija - televīzijas režisors Arvīds Babris, komponists un Latvijas Nacionālās operas vadītājs Zigmars Liepiņš, komponists Arturs Maskats, producente un aktrise Leonarda Ķestere, Ķirsis, LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle un Sirmais.

Raidījuma ģenerālsponsors ir tirdzniecības centrs "Origo", kas pasniegs arī simpātiju balvu vienam no trīs finālistiem. Dalībnieki sacentīsies arī par vienreizēju finansiālo stipendiju muzikālajai izaugsmei 1000 eiro apmērā no "Bigbank" un "Latvijas koncertu" doto iespēju uzstāties kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri Dzintaru koncertzāles 2014.gada sezonas atklāšanas koncertā.

Televīzijas konkursa dalībnieki ir jauni mūziķi vecumā no 15 līdz 25 gadiem, augstākās izglītības iestāžu mūzikas studenti un īpaši apdāvināti mūzikas skolu audzēkņi, kuri atklās dažādus izpausmes aspektus, demonstrējot virtuozitātes spožumu, melodijas spēles meistarību, uzstājoties kopā ar slaveniem klasiskās mūzikas izpildītājiem, interpretējot pazīstamus klasiskās mūzikas un popmūzikas skaņdarbus, kā arī demonstrējot improvizācijas prasmes un spēju savaldzināt auditoriju.

Šova "Radīti mūzikai" mērķi ir iepazīstināt publiku ar jaunajiem izpildītājiem, sniegt viņiem iespēju uzstāties kopā ar Latvijas labākajiem profesionāļiem, padarot dalībniekus par nākotnes klasiskās mūzikas zvaigznēm, paplašināt klasiskās mūzikas klausītāju loku un palielināt tās nozīmi sabiedrībā.

Izklaide

Šonedēļ “Kultūrtelpā Auss” norisinājās “Izdevniecības MicRec” organizētā pirmā “Maestro Songwriting Camp” dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Raimonds Pauls. Ar rezultātiem viņš palika visnotaļ apmierināts.