Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

Hārvardas cilvēka ādā iesietā grāmata izrādās darināta no aitas ādas

© Scanpix

Līdz šim domāts, ka Hārvardas juridiskajai bibliotēkai piederošā 17.gadsimtā radītā Spāņu likumu grāmata ir iesieta cilvēka ādā, kā vēstīts tās pēdējā lapā, taču pēc pārbaudes izrādījies, ka tā tomēr ir apvilkta ar aitas ādu.

"Grāmatas iesējums ir viss, kas palicis pāri no mana dārgā drauga Džonasa Vraita, kuru ceturtajā augusta dienā 1632.gadā nodīrāja Vavuma. Karalis Mbesa atdeva man šo grāmatu, jo tā esot bijusi viena no nabaga Džonasa vērtīgākajām mantām, kopā ar lielu viņa ādas gabalu, lai to iesietu. Lai viņam vieglas smiltis," rakstīts Hārvardai piederošās Spāņu likumu grāmatas pēdējā lapā. Tieši šī ieraksta dēļ uzskatīts, ka grāmata iesieta cilvēka ādā. 

Hārvardas reto grāmatu kuratore Karena Beka stāsta, ka šī grāmata bibliotēkā nonākusi 1946.gadā un jau tajā laikā pieņemts, ka tā tiešām iesieta cilvēka ādā, jo kāpēc gan lai kāds rakstītu par aitu vardā Džonass Vraits. Turklāt viņa stāsta, ka laika periodā, kad grāmata radīta, ir bijuši daudzi gadījumi, kad grāmatu iesiešanai izmantota īstu cilvēku āda. 

Hārvardas juridiskajā bibliotēkā atrodoties vēl divas grāmatas, kas domājams apvilktas ar cilvēka ādu- kāda franču rakstnieka 19.gadsimta grāmata par meditāciju, kā arī 16.gadsimta "Ovida Metamorfoze".