Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "Metsatoll", "Karjajuht"

© publicitātes foto

Igauņu folkmetāla apvienības „Metsatoll” (nosaukums esot sens igauņu valodas eifēmisms, kas tulkojumā nozīmē „vilks”) diskogrāfijā rindojas teju divi desmiti izdevumu, taču studijas albumu kategorijā apskatāmais CD ir septītais. „Metsatoll” bieži tiek dēvēti par „igauņu „Skyforger”” – arī šie pēc skata nopietnie ziemeļnieki dzied tikai savā dzimtajā valodā, arī viņi savās kompozīcijās apjūsmo senās savas tautas neatkarības cīņas, kas aizvadītas vēl 13. – 14. gadsimtā.

„Metsatoll” bieži manīti arī Latvijā, savukārt pašu zemē pieredzes ziņā viņiem nav līdzinieku (jāpiebilst, ka viņiem tika uzticēta pat „Megadeth” iesildītāju loma Hāpsalu pilskalnā notiekošajā koncertā pirms vairākiem gadiem!), tiesa, cik dzirdēts no kaimiņiem, tad minētajai brigādei dzimtajā zemē nebūt neesot tāds kulta statuss kā ”Skyforger” pie mums – kaut kas neesot tā, kā vajag... Taču, neskatoties uz to visu, „Metsatoll” šogad svinēs savu piecpadsmit gadu pastāvēšanas jubileju – izskatās, ka atkal ar nopietnu koncerttūri. Vēl tikai atliek piebilst, ka savas karjeras laikā „Metsatoll” pārdevuši vairāk nekā 70 000 albumu kopiju un nospēlējuši pāri par 500 koncertiem Eiropā – cienījams skaitlis smagās mūzikas pārstāvjiem. 

PAR. Ir padomāts par tiem, kas igauņu valodu nesaprot – CD bukletā ir pieejami visi dziesmu tulkojumi angļu valodā. „Metsatoll” mūzika ir ļoti spēcīga un enerģiska, kas nudien liek just līdzi kaimiņu sen piedzīvotajām neatkarības cīņām un aizdomāties par kopīgi mūsu tautu vēsturē. Jebkurā gadījumā – aiz mūsu ”Skyforger” otra spēcīgākā folkmetāla grupa Baltijā. Ja par albumā iekļauto repertuāru, tad pati superīgākā ir dziesma „Oo” (ar umlautiem uz abiem o), kas angliski tulkojas kā „Night”, tātad – nakts.

PRET. Droši vien igauņiem mūsu folkmetāls valodas ziņā izklausās tikpat jokains kā mums viņējais... Pietrūkst kārtīga mauciena, „Metsatoll” tomēr spēlē mīkstāk nekā ”Skyforger”. 

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.