Nu kas gan var būt lieliskāks par divu stihiju apvainojumu – silts, krēmīgs šokolādes krēms kūkas apvalkā un auksts saldējums – mmmm... Fondantu baudot, katra diena pārvēršas par maziem svētkiem! Tikai: lai grēcīgi gardais deserts tiešām radītu svētku sajūtu, ir jāprot to pareizi izcept. Par ideālu fondantu var runāt vien tad, kad, no krāsns izņemtam un ar dakšiņu pārdurtam, no viduča ārā līst silta šokolādes masa...
Recepti iesaka restorāna Vincents konditore Ilze Ermansone
Nepieciešamie produkti (6 – 7 porcijām): (1340)
140g 70% rūgtās šokolādes
4 olas
80g kviešu miltu
115g cukura
100g sviesta
Pagatavošana:
- Gabaliņos salauztu rūgto šokolādi un gabalos sagrieztu sviestu liek bļodā (1344; 1360) un karsta ūdens peldē maisot karsē, līdz abas sastāvdaļas izkusušas (1387).
- Olas iesit bļodā (1348), pievieno cukuru (1355) un saputo, kamēr masa kļuvusi gaiša un vairakkārt palielinājusies savos apmēros (1356; 1358).
- Olu masā iesijā miltus (1388), labai samaisa, lai nav kunkuļu.
- Izkusušo šokolādi lēnām, nepārtraukti maisot, iecilā olu masā (1400). Visu kārtīgi izmaisa (1411).
- Pannā ieklāj cepamo papīru, to ietauko ar kausētu sviestu (1362). Liek virsū gredzenveidīgas keksu cepamās veidnītes bez dibena (1375).
- Sagriež strēmelēs cepamo papīru tā, lai tas būtu nedaudz platāks par veidnes platumu. Strēmeles ietauko ar kausētu sviestu (1367), ar sviestaino kārtu uz iekšpusi liekot, izoderē katru veidnīti (1376).
- Ietaukotajās veidnītēs mīklu lej gandrīz līdz formas malai (1420; 1424). Cepot fondanti nedaudz „kāpj” uz augšu.
- Ar mīklu pildītās veidnītes vismaz uz vienu stundu liek ledusskapja saldētavā (ideāli, ja fondantus aukstumā var atstāt uz visu nakti!!).
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai, sasalušos fondantus liek cepeškrāsnī un cep 6 – 8 minūtes (1425).
- Kad izņem no cepeškrāsns, pirms izņemšanas no veidnes vispirms katram fondantam ar asu nazi „apbrauc” apkārt, tad veidnes riņķīti noceļ (1433), pēc tam uzmanīgi atbrīvo no cepamā papīra strēmeles (1434).
- Pasniedz siltu, viegli pārkaisītu ar pūdercukuru un kopā ar plombīra saldējumu (1437).
Padoms
- Vissvarīgākais priekšnoteikums ideāla fondanta iegūšanai ir cepšanas ilgums: atkarībā no formas lieluma tas ir 10 – 15 minūtes. Cepot ilgāk, fondants būs viendabīgs, bet sauss, cepot mazāk, šokolāde vēl nebūs izkususi.
info
Uzzini pirmais
kas interesants noticis Latvijā un pasaulē,
pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā