Pētnieki: Cilvēki vairāk uzticas viegli izrunājamu vārdu īpašniekiem

© F64

Kalifornijas universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka angliski runājošie cilvēki visvairāk uzticas vienkāršāku vārdu īpašniekiem, jo šos vārdus ir vieglāk saprast un izrunāt.

Pētnieki noskaidrojuši, ka angliski runājošie daudz mazāk uzticas svešiniekiem ar grūti izrunājamiem vārdiem, pat ja šie svešinieki ir no viņu valsts. Pētījumam tika radīti izdomāti vārdu pāri no dažādām pasaules malām, piemēram, no Vidējiem Austrumiem, Āzijas un Eiropas- viens no vārdiem bija viegli izrunājams, savukārt otrs- grūti. Tad tika analizēta pētījuma dalībnieku reakcija pret šiem vārdu pāriem.

Pirmajā eksperimenta daļā dalībniekiem lika iztēloties, ka viņi ir tūristi, kas meklē uzticamu gidu, savukārt otrajā daļā dalībniekiem bija jānovērtē izdomāto vārdu īpašnieku bīstamība, balstoties tikai uz doto vārdu un uzvārdu.

"Katrā eksperimentā svešinieki ar viegli izrunājamiem vārdiem tika novērtēti kā familiārāki, ticamāki un drošāki. Pārsteidza tas, cik liela ietekme ir viegli izrunājamam vārdam," stāsta pētniece Erina Ņūmane. Viņa uzsver, ka pētījuma dalībnieki uzskatījuši, ka grūti izrunājamo vārdu īpašnieki ir ne tikai draudīgi, bet arī viņu paustā informācija ir mazāk ticama. Piemēram, cilvēki vairāk ticot pierādījumam, ka makadamijas rieksts nāk no persiku dzumtas, ja tas rakstīts blakus vārdam "Adrians Babeško"(Andrian Babeshko), nevis "Čežslavs Ratinska"(Czeslaw Ratynska).

"Kad mēs saskaramies ar jaunu informāciju, tās apstrādāšana ir atkarīga no sarežģītības. Piemēram, cilvēki domā, ka pārtikas piedevas ar vienkāršākiem nosaukumiem ir drošākas," viņa informē. Vienkārša un pazīstama informācija signalizē smadzenēm, ka viss ir kārtībā, taču sarežģītas informācijas apstrāde smadzenēs rada briesmu signālu.

Agrākos pētījumos noskaidrots, ka cilvēki ar viegli izrunājamiem vārdiem tiek uztverti kā patīkamāki, uzticamāki un kvalificētāki.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!