Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" par mūža ieguldījumu pasniegs Terēzijai Brokai

© F64

Šodien Rēzeknē, Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē svinīgi tiks pasniegta Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks", ko par mūža ieguldījumu saņems kordiriģente, mūzikas pedagoģe Terēzija Broka, aģentūru LETA informēja Latgales vēstniecības "Gors" Mārketinga nodaļas vadītāja Aija Eriņa.

Broka dzimusi 1925.gada 30.septembrī Rēzeknes apriņķa Viļānu pagasta Zviedriņu ciemā zemnieku daudzbērnu ģimenē. 1934.gadā viņa sākusi mācības Vītolu pamatskolā, dziedājusi skolas un baznīcas koros. Pēc pamatskolas beigšanas 1940.gadā iestājusies Rēzeknes 1.vidusskolā, kuru absolvējusi 1946.gadā. Šajā gadā viņa iestājusies Rēzeknes Mūzikas vidusskolā, bet 1949.gadā - Latvijas Valsts konservatorijas kordiriģentu nodaļā.

Pēc konservatorijas beigšanas - no 1954.gada līdz pat 2000.gadam - viņas vienīgā pamata darbavieta bija Daugavpils Mūzikas vidusskola, kur Broka veica pedagoģisko un audzināšanas darbu kordiriģentu nodaļā. Daudzi viņas audzēkņi tagad strādā par dziedāšanas skolotājiem vispārizglītojošās skolās, veic pedagoģisko darbu vidējās un augstākās mūzikas mācību iestādēs, ir aktīvi kultūras darbinieki, vada pašdarbības koru kolektīvus un skolēnu korus daudzās Latvijas pilsētās un lauku rajonos, īpaši Latgalē.

Paralēli pedagoģiskajam darbam Broka aktīvi veikusi arī sabiedrisko darbu, vadot pašdarbības korus, ansambļus, aktīvi iesaistoties sava novada Dziesmu svētku un citu pasākumu rīkošanā. Broka bijusi Latgales novada Dziesmu svētku, skolotāju koru salidojumu, Skolu jaunatnes dziesmu svētku, kā arī Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģente.

Brokas veikums latviešu un latgaliešu kultūrā novērtēts ar daudziem augstiem apbalvojumiem. Viņa ir Latvijas Nopelniem bagātā mākslas darbiniece (1977), Latvijas Tautas skatuves māksliniece (1986), Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece (1995), viņa ir arī Kultūras ministrijas balvas tautas mākslā un Spīdolas balvas (1998), Lielās mūzikas balvas (2003), Ministru kabineta goda diploma un balvas (2005), titula "Goda daugavpiliete" (2005) īpašniece.

Jau ziņots, ka latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2013" 17 nominācijās pieteikti 59 pretendenti. Tāpat tiks nosaukti arī balvas par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā un balvas par visvairāk atskaņoto latgaliešu dziesmu ieguvēji.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" radīta ar mērķi veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Šogad šī balva tiks pasniegta jau sesto reizi.