Eirovīzija Ventspilī: kurš brauks uz Kopenhāgenu?

© F64 Photo Agency

Šosestdien, 22. februārī, Ventspilī, teātra namā Jūras vārti, uz skatuves kāps divpadsmit Latvijas finālisti, lai cīnītos par ceļazīmi uz Eirovīzijas dziesmu konkursu Kopenhāgenā. Kurš vinnēs? Kas to lai zina, taču favorīti ir izkristalizējušies.

Par pašu pasākumu – to varēs skatīt LTV tiešraidē pēc deviņiem vakarā, balsošana un vērtēšana risināsies tāpat, kā jau tas pēdējos gados ierasts, proti, pusi vērtīgo balsu dos žūrija, bet otru pusi – balsotāji. Pasākumu krāšņos arī viesi no kaimiņvalstīm un pašu mājām. Ar jaunām dziesmām uzstāsies Lauris Reiniks, Normunds Rutulis un atkalapvienojies duets – Ivo Fomins & Tomass Kleins. Jau tradicionāli uzstāsies arī iepriekšējā gada nacionālās atlases uzvarētāji – grupa PeR, bet šoreiz kopā ar lietuvieti Jurgu. Ventspilī uzstāsies arī grupa Tenfold Rabbit no Igaunijas. Jāatgādina, ka starptautiskais konkurss Eirovīzija 2014 šogad notiks Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā – pusfināli 6. un 8. maijā, bet fināls 10. maijā. Visas konkursa kārtas – gan nacionālās atlases pusfināli un fināls, gan starptautiskais konkurss – būs vērojamas tiešraidēs LTV1 un ltv.lv mājaslapā. Jā, bet kas tad īsti būs vērojams?

1.Revelation – Ralfs Eilands & Valters Pūce

(Mūzikas autori Ralfs Eilands, Valters Pūce, Ansis Grūbe, teksta autors Ralfs Eilands)

Kurš gan nezina, kas ir Ralfs Eilands un Valters Pūce?! Pirmais – grupas PeR līderis, pērn jau vinnējis Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē, finālā diemžēl piedzīvojot smagu zaudējumu. Otrais – talantīgs čellists, kurš kādu laiku bija Kārļa Auzāna ēnā grupā Melo-M, bet pēc tam izveidoja pats savu čellu mūzikas brigādi daGamba. Nezināmais ir tikai Ansis Grūbe, par kuru vēstīts, ka viņš «dzimis 1954. gadā Kuldīgā, jau 20 gadus strādā par mājas pārvaldnieku, aizraujas ar filozofiju», bet šogad, «dodoties pie Valtera Pūces apsaimniekošanas jautājumos, pamanīja, ka Valters ar Ralfu Eilandu muzicē». Tā nu Ansis esot radījis pamata basa partiju dziesmai Revelation.

Prognozes. It kā totāls Eirovīzijas neformāts, taču kaut kas šajā dziesmā ir. Turklāt čaļi savu lietu prot – Ralfs māk uzrunāt publiku, Valters čellu zāģē kā negudrs, turklāt šī dziesma savāks citādākas mūzikas piekritēju balsis. Ak, pareizi, un vēl taču sastāvā ir bundziniece–dinamīts Nellija Bubujanca! Eirovīzijā pēdējos gados ir pāris favorīti un daži, par kuriem gribētos teikt: tumšie zirdziņi – tie parasti izkaro trešo vietu.

3. – 5. vieta.

2.Lights On – Markus Riva

(Mūzikas autors Gaitis Lazdāns, teksta autors Markus Riva)

Markus Riva (īstajā vārdā Miķelis Ļaksa) ir popmākslinieks (starp citu, visai talantīgs!), kas dzied, komponē un producē dziesmas sev un citiem. Izdevis divus albumus un vairākus singlus, kas guvuši panākumus ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Piemēram, dziesmas How it feels to be a Man un We dance for reason ieguvušas arī pirmo vietu iTunes topos. Darbojas arī kā dīdžejs. Plašākai sabiedrībai varbūt mazāk pazīstams ir dziesmas mūzikas autors, taču mūzikas aprindās Gaitis Lazdāns zināms ļoti labi – viņš profesionāli ar mūziku sācis nodarboties jau 1996. gadā, kad kā ierakstu studijas operatora palīgs un aranžētājs sāka strādāt deju mūziku tiražējošajā izdevniecībā Mapl. Lazdāna dziesmas izpildījuši vai joprojām izpilda tādi cilvēki kā Jānis Paukštello, Normunds Rutulis, Lily, Roberts Gobziņš, Andris Skuja, Dainis Porgants, Hameleoni, Voldemārs Šoriņš, Zigurds Neimanis, Los Amigos, Kaspars Markševics, Jenny May & Roberto u.c. Viņš ir viens no Latvijas Radio 2 spēlētākajiem dziesmu autoriem.

Prognozes. Grūti pateikt, kā tas izskatījās televīzijā (Neatkarīgās apskatnieks visu konkursantu uzstāšanos vēroja klātienē), taču pusfinālā Miķelis nodziedāja ļoti vāji. Taču pieredze viņam ir, pielikt meistarībā var, un dziesma ir laba. Pat ļoti laba.

10. – 12. vieta.

3.Moment And Tomorrow – Katrīna Bindere

(Mūzikas autori Edgars Beļickis, Kārlis Auziņš, teksta autors Mikus Frišfelds)

Astoņpadsmitgadīgā ventspilniece Katrīna Bindere spriež, ka viņas nokļūšana atlasē ir pierādījums tam, ka domas īstenojas. «Vēl pirms diviem gadiem Eirovīzijas nacionālās atlases rīkotāji man uzticēja pasniegt ziedus solistiem pēc priekšnesumiem, pirms gada jau man piedāvāja dziedāt pavadošo vokālu Jāņa Stībeļa priekšnesumā,» atceras Katrīna. «Ar apbrīnu skatījos uz Eirodziesmas dalībniekiem, klusi cerot, ka arī man kādreiz būs iespēja kāpt uz šī konkursa skatuves kā solistei. Taču es pat iedomāties nevarēju, ka tas notiks tik drīz.» Notiks gan, pie tam finālā. Katrīna mācās Ventspils 1. ģimnāzijas 12. klasē, dzied popgrupā Jūras akmentiņi, kuras vadītāja Lūcija Boitmane ir solistes lielākais atbalsts. Vokālās prasmes papildinājusi meistarklasēs pie Ingas Bērziņas, patlaban – pie operdziedātājas Airas Rūrānes. Dziesmu autori – Edgars Beļickis ir ieguvis profesionālo bakalaura grādu mūzikā un saksofonista kvalifikāciju, Kārlis Auziņš – bakalaura grāds programmā Mūzikas tehnoloģijas un populārā mūzika.

Prognozes. Par šo meiteni (precīzāk, viņas izpildīto dziesmu) Neatkarīgās apskatnieks iepriekš rakstīja kā par pārliecinošu pēdējās vietas ieguvēju pusfinālā un – izgāzās kā Krievijas hokeja izlase Sočos. Ļoti pozitīva, nesamākslota, jauka dziedātāja ar labu vokālu – sazin, uz kādiem pārsteigumiem Katrīna vēl ir spējīga, turklāt dzimtajā Ventspilī, kur viņai palīdzēs pat sienas!

10. – 12. vieta.

4.Pēdējā vēstule – Dons

(Mūzikas autors Artūrs Šingirejs, teksta autors Ingus Bērziņš)

Pirms nokļūšanas pirmajā Latvijas dziedāšanas šovā Talantu fabrika 2003. gadā dziedātājs un dziesmu autors Dons savus lielos sapņus bija jau izsapņojis un aktīvi ķērās pie to realizēšanas dzīvē. Šovā iegūtā popularitāte ļāva veiksmīgi izdot pirmo albumu Viens otram, kas bija duets ar nu jau bijušo sievu Lily. Trīs gadus vēlāk Dons izdeva albumu angļu valodā Lights On, 2007. gadā Dons debitēja teātrī, piedaloties Zigmara Liepiņa muzikālajā drāmā Adata. Aizsākas sadarbība ar tekstu autoru Ingu Bērziņu, kā rezultātā tapa otrais solo albums Lelle, latviešu valodā (2008). Tas toreiz ieguva gada labākā roka albuma titulu. Pēc Lelles panākumiem Dons tika arī uz jauno vokālistu konkursa Jaunais vilnis skatuves, kur ieguva ceturto vietu. Pēc tam – ekspedīcija uz Indiju, dzīvošana Lielbritānijā un – nebeidzami panākumi pašlaik šeit, Latvijā. Vēl tikai atliek piebilst, ka 2010. gadā Dons piedalījās Eirovīzijā ar Zigmara Liepiņa dziesmu My Religion is Freedom, paliekot otrajā vietā.

Prognozes. Šogad Dons ar savu dziesmu Pēdējā vēstule nav vinnējis tikai skeletona sacensības – viss pārējais jau ir vai arī tūlīt tiks sasniegts... Vai arī Eirovīzija? Redzēsim. Jāpiebilst, ka uzvaras gadījumā šī dziesma visai droši uz Kopenhāgenu tiks vesta jau angliskā versijā – tā sauksies Thank You, teksta autors ir pats Dons, dziesma veltīta viņa mūžībā aizgājušajam tēvam.

1. – 2. vieta.

5.Stay – Samanta Tīna

(Mūzikas un teksta autors Ingars Viļums)

Samanta Tīna – šī okartes šova uzvarētāja Eirovīzijā tik bieži palikusi turpat pie paša augstākā pjedestāla, ka reiz taču viņai vajadzētu uzvarēt. Lai gan – līdzīgs neveiksminieks ir Lauris Reiniks, kurš solofrontē tā arī līdz finālam nav ticis... Skatītāju uzmanību gribētos pievērst dziesmas autoram: Ingars Viļums ir grupas Prāta vētra basģitārists, spēlējis un sadarbojies ar Time After Time, Shake & Bake, Mariju Naumovu, Lindu Leen, Donu, Gustavo, Amber u.c. Savā īsajā darbības laikā radījis ap 50 dziesmu, kuras izpildījuši dažādi Latvijas mākslinieki. Eirovīzijas nacionālās atlases finālā iekļuvušas šādas viņa dziesmas: 2009. gadā Tic Tac (Iveta Baumane un Ivo Grīsniņš-Grīslis), 2010. gadā Because I Love You (Ivo Grīsniņš-Grīslis), 2011. gadā Cinderella (Ivo Grīsniņš-Grīslis). Panākumi – viena trešā vieta.

Prognozes. Kārtējais traģikas apdvestais tēls ar (gandrīz) perfektu dziedājumu un (gandrīz) kopiju no zviedrietes Lorīnas – Samanta cieš un cieš, bet uz Eirovīzijas finālu netiek. Varbūt šoreiz? Kāpēc ne, no sirds to viņai novēlam! Ja ne, lai kopā ar Lauri Reiniku dibina Eirovīzijas finālā tā arī nekad netikušo cilvēku klubiņu...

6. – 9. vieta.

6.Here I Am Again – Niko

(Mūzikas un teksta autors Vladimirs Koževņikovs jeb Niko)

Pirms pāris gadiem tolaik 16 gadus vecais jauneklis no Rīgas uzvarēja populārajā Ukrainas TV šovā ar nosaukumu Ukraina asarām netic, kļūstot par absolūtu favorītu ne tikai žūrijas locekļu vidū, bet arī visā Ukrainā. No tā laika Niko kļuvis par biežu viesi šobrīd teju pilsoņkara mocītajā zemē. Pašlaik Niko ir 19 gadi, viņš ir spēcīgs un pašpaļāvīgs mākslinieks ar daudzu koncertu pieredzi. Pērn Niko ar savu pirmo singlu One piedalījās Eirovīzijas nacionālās atlases finālā, izpelnoties pamatīga skandālista slavu, taču tur pie vainas bija nevis pats pieklājīgais krievu jaunietis, bet konkurenti, kuri visiem līdzekļiem centās šo puisi norakt (un tas arī daļēji izdevās). Niko turpina strādāt pie sava debijas albuma – drīz tas būšot gatavs.

Prognozes. Šoreiz puisis izceļas ar četriem daftpankiem piedejotāju lomā – šovs atmiņā paliekošs, tikai nav īstas skaidrības, vai skatītājiem tīkams. Lielākā problēma būs tāda, ka Niko latviešu auditorijai ir gandrīz svešs un... Nacionālajam jautājumam arī varētu būt nozīme.

6. – 9. vieta.

7.Going All The Way – grupa MyRadiantU

(Mūzikas un teksta autors Janis Driksna)

Par MyRadiantU plašākās aprindās dzirdēts maz. Janis Driksna savas mūziķa gaitas aizsācis Jelgavā, uzstājies kopā ar čellisti Jolantu Kanašķi, kā arī piecus gadus muzicējis grupā Man-Hu. Kopā ar šo muzikālo apvienību Janis koncertējis Latvijā, Lietuvā, Nīderlandē, Norvēģijā un pat tālajā Indijā. Grupa Man-Hu oficiāli savu darbību beidza 2009. gadā.

Divus gadus vēlāk, Janim iepazīstoties ar pieredzējušo holandiešu producentu un ierakstu inženieri Renē de Vrīsu, radās ideja par kopdarbu un grupas dibināšanu. Šobrīd Jaņa mājas ir Holandē, taču drīzumā viņš kopā ar ģimeni plāno atgriezties Latvijā. MyRadiantU 2011. gada nogalē nāca klajā ar debijas singlu Mysterious Lover, kas vairāku mēnešu garumā bija dzirdams Latvijas raidstacijās. Vēlāk grupa pievērsās studijas izveidei un radošajai daiļradei Holandē, lai uz Latvijas mūzikas skatuves sevi atkārtoti pieteiktu 2013. gada nogalē.

Prognozes. Divi vienā:Eirovīzijas vērtīgākā dziesma un tajā pašā laikā arī Eirovīzijas formātam (ja tāds maz ir) pārliecinoši neatbilstošākā. Jādomā, ka žūrijā sēdošie profesionāļi šo dziesmu novērtēs godam, taču vidējais klausītājs gan diez vai pagūs uzķert tās burvību. Dziesma kā no citas planētas.

6. – 9. vieta.

8.Saule riet (Take Away) – Olga un Līgo

(Mūzikas autors Tomass Kleins, teksta autors Guntars Račs)

Pamatīgs dream team: reiz starptautiskās Eirovīzijas finālā jau pabijušais vēju pilsētas muzikants Tomass Kleins (kopā ar Ivo Fominu), droši vien kādus pāris tūkstošus dzejas vārsmu radījušais grupas Bet Bet bundzinieks Guntars Račs, ansambļa Eolika vienmēr spriganā dziedātāja Olga Rajecka un Tautas deju ansamblis Līgo. Iesākumā dziesma tika iesniegta angliski, taču nacionālajā atlasē tā skan dzimtajā valodā. Vai par šiem mūziķiem ir nepieciešama plašāka informācija? Šķiet, tikai šodien no letarģiskā miega atmodinātajiem un amerikāņiem.

Prognozes. Kad eirovīzistu sarakstā tika manīts Olgas Rajeckas vārds, uzreiz radās mēms jautājums – ko viņa ar to grib pateikt, kam viņai tas ir vajadzīgs, ko viņa meklē šajā okartistu konkursā?! Taču Olga pusfinālā parādīja, kas ir kas – arī 52 gados cilvēks var justies daudz jaunāks nekā dažas (piedod, Samanta!) savā zaļoksnējā jaunībā. Spēks ir ar Olgu!

1. – 2. vieta.

9.I Can Breathe – Aminata Savadogo

(Mūzikas un teksta autore Aminata Savadogo)

Aminata Savadogo pašlaik studē LU Ekonomikas un vadības fakultātē Starptautisko ekonomisko attiecību programmā. Piedalījusies muzikālajā šovā Krodziņā pie Paula, arī šovā Koru kari Normunda Jakušonoka vadītajā Rīgas Zelta korī, vinnējusi šovā Jaunā Talantu fabrika, kur, cita starpā, viņas mentors bija Dons. Un uzvara tika izcīnīta ar šo pašas sarakstīto dziesmu, kas tagad tiek likta priekšā Eirovīzijas klausītājiem. Vēl – Jāņa Stībeļa fona vokāliste, 2011. gadā šajā statusā piedalījusies arī Eirodziesmā, iegūta 7. vieta finālā.

Prognozes. Pavisam jauniņa meitene, kura arī izskatās saviem gadiem neraksturīgi nopietna. Vinnējusi talantu fabrikā, taču šo zīmogu no viņas CV vajadzētu dzēst – Aminata ir ļoti talantīga. Un arī dziesma ir ļoti laba. Pusfinālā diemžēl acīs krita ārkārtīgi nepārliecinošais priekšnesums – ja ceļā līdz Ventspilij nekas nebūs mainījies, tad, atvainojiet, kādas gan ir viņas izredzes kaut vai pret to pašu sprigano Olgu?!

3. – 5. vieta.

10.Cake To Bake – grupa Aarzemnieki

(Mūzikas un teksta autors Guntis Veilands)

«Viss sākās ar lasi, kas šodien man varbūt vēl kabatā mētājas,» – tieši lata nomaiņa uz eiro bija tas, kas vācieti Joranu Šteinhaueru mudināja veidot savu individuālo stāstu par Latviju, 2013. gada vasarā sacerot vairākas dziesmas latviešu valodā. Joranam (pie mums gan viņš nez kāpēc biežāk tiek dēvēts par Jorenu) ir 27 gadi, dzimis Vācijas pilsētā Vitenā, Latvijā pirmo reizi nokļuvis, lai veiktu sociālo darbu. Jorans sarakstījis dziesmas gan par savu mīļāko vārdu Bļodiņa, gan nakts laikā rakstītām vēstulēm sociālajos tīklos, par kurām vēlāk jānožēlo – Sejas grāmatas vēstules. Popularitāti izpelnījies ar dziesmu Paldies latiņam!, kuru vēlāk kanālā Youtube noskatījās teju visa Latvija. Grupa Aarzemnieki neformāli tika nodibināta jau 2011. gadā, taču tikai pērn vācietis šo projektu turpināja ar mērķi dalīties ar savu ideju oriģinalitāti un dzīvesprieku. Grupā šobrīd darbojas arī vijolniece Katrīna Dimanta, bundzinieks Raitis Viļumovs un pianists Guntis Veilands. «Grupa vēlas parādīt, ka gan ar latviešu valodu, gan ar Latvijā notiekošo ir iespējams radīt lipīgas, amizantas un vienlaikus saturīgas dziesmas. Aarzemnieki vēlas, lai visa Eiropa sadzird Latviju un latviešu mentalitāti. Var jau būt, ka nākotnē šo valsti apmeklēs vēl citi aarzemnieki un gribēs muzicēt kopā.»

Prognozes. Kad pusfinālā uz skatuves uzrāpās šī vizuāli tik raibā kompānija, gribējās saķert galvu – vai viņiem skatuves tērpus nospēruši pa Mariju ielu klīstošie bomži?! Arī dziesma sākotnēji izklausījās līdzīgā garā, bet tad... Ar ko Jorans paņem publiku, precīzi nav saprotams, taču viņš ir tik pozitīvs un smaidīgs, ka cilvēki pat diez vai īpaši klausīsies, ko viņš dzied. Gluži kā tāds Aparāta Pēteris Helms II – latviešiem patīk šādi ārzemnieki!

3. – 5. vieta.

11.If I Could (Get Away) – grupa Eirošmits

(Mūzikas autori Miks Žagars, Raitis Aušmuksts, teksta autors Miks Žagars)

Absolūta mīkla – grupa Eirošmits. Tās dalībnieki ir (esot) Džimijs Henrijs, Džons Leons, Anguss Jauns, Edijs Van Hēlijs, Miks Žagars, Roberts Stāds un Dinārs Stundiņš. Ja domājat, ka viņi ir kaut kādi kojās uz ātru roku kopā salasījušies studentiņi, tad rūgti maldāties, jo šonedēļ viņu PR uzņēmās kārtot ietekmīgā izdevniecība Mikrofona ieraksti. Kas ir šīs grupas sastāvā? Negribas gaisināt noslēpumu, taču tas, ka priekšgalā tiek virzīts grupas Colt dzelzsrīkle Atis Ieviņš, laikam nevienam nav vairs nekāda novitāte. Eirovīzijas dziesma internetā atrodama arī latviešu valodā, tā saucas Gabals Nr. 1 (Mums ir!). «Skaņdarba autori ir pasaulē popularitāti ieguvušu mūziķu radinieki Miks D. Žagars un Roberts P. Stāds,» tiek vēstīts. Labi, labi, lai tā būtu... «Eirošmits dziesmā gavilē par latviešu sasniegumiem daudzajās nozarēs, sūta kvēlus sveicienus un katram gadījumam atgādina, ka visi dziesmā pieminētie varoņi ir grupas tēlainās izdomas augļi ar ļoti tālu realitātes atblāzmu. Eirošmits arī noraida jebkādu saistību ar citiem plašāk pazīstamiem muzikantiem Rīgas naktslokālos. Grupa Eirošmits, caur kuras rindām izgājuši jau vairāk nekā 20 veiksmīgi un mazāk veiksmīgi pašmāju mūziķi, pateicas visiem līdzīgi domājošiem, kam nav svešs rokenrola un draudzīgas ironijas gars, kā arī no sirds novēl veiksmi visiem censoņiem Eirovīzijā.»

Prognozes. Kāpēc šī brigāde ir finālā, droši vien nav skaidrs pat viņiem pašiem – ne jau velti eirošmiti bija vienīgie, no kuriem neviens pārstāvis tā arī nepapūlējās atvilkt savu pēcpusi uz nacionālās atlases uzstāšanās secības izlozes pasākumu. Ko viņi piedāvā? Neko. Absolūta neizpratne par rokmūziku, stūrī noliktas ģitāras, tēli Motley Crue stilā un dziesma, kas bija... Kas tad to vairs atceras!

10. – 12. vieta.

12. You Are The Reason – Katrine Lukins

(Mūzikas autori Katrine Lukins, Kārlis Indrišonoks, teksta autors Katrine Lukins)

17 gadus vecā latviešu dziedātāja Katrine Lukins, leģendārās grupas Odis pirmā sastāva basģitārista Andra Lūkina meita, 2013. gada pavasarī debitēja ar singlu Live Tonight, kas guva labas atsauksmes gan no mūzikas apskatniekiem, gan arī no radiostaciju dīdžejiem un klausītājiem.

Katrine šobrīd strādā pie sava debijas albuma, ko plāno izlaist tuvāko mēnešu laikā. Albums un arī Eirovīzijas dziesmu konkursam iesniegtā dziesma top sadarbībā ar mūziķi un producentu Kārli Indrišonoku. Viņa ir dzimusi un augusi Zviedrijā, taču, vēloties startēt Eirovīzijā, nokārtoja arī Latvijas pilsonību. Meitene perfekti runā latviski, ir ļoti komunikabla un smaidīga, ne velti pēc pusfināla izpelnījās pašu lielāko skatītāju uzmanību – ar viņu kopā nofotografēties vēlējās teju katrs.

Prognozes. Vēl viens pozitīvais tēls, tikai ar to atšķirību, ka Katrines dziesma gan ir 100% Eirovīzijas formāts. Simpātiska un smaidīga, labi dziedoša un rietumnieciski ļoti komunikabla, turklāt vēl ar skaistu stāstu par pilsonības iegūšanu – ko vairāk var vēlēties?! Ja nu vienīgi atmiņā paliekošāku dziesmu.

6. – 9. vieta.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!