Zinātnieki: Mūsu smadzenes "smaidiņus" uztver kā īstas sejas

© F64

Neirozinātnieki noskaidrojuši, ka cilvēka smadzenes laika gaitā uz elektroniskajā saziņā sastopamajiem "smaidiņiem" reaģē līdzīgi, kā uztverot dzīva cilvēka smaidošu seju, teikts tehnoloģiju portālā "Wired".

Interesantākais gan esot tas, ka šāda reakcija nevienam nepiemīt uzreiz, norādīts žurnālā "Social Neuroscience". "Tikko dzimušiem zīdaiņiem nav pilnīgi nekādas neiroloģiskas reakcijas uz smaidiņiem. Pirms 1982.gada nebūtu nekāda pamata uzskatīt, ka ":-)" izraisītu jebkādu reakciju uz sejām jutīgajās smadzeņu daļās, bet tagad tas tā notiek, jo esam iemācījušies, ka šīs zīmes nozīmē seju," bilst pētnieks Ouens Čērčs un skaidro, ka šajā gadījumā tā ir kultūrā balstīta neiroloģiska reakcija.

Pirmoreiz oranžā lodīte ar smaidīgo seju parādījusies 20.gadsimta 60.gados, bet teksta simboli ":)" un ":-)" parādījušies 1982.gadā, raksta "Wired".

Pētījumā arī norādīts, ka smadzenes nereaģē vienādi uz visiem "smaidiņiem" un starp ":)" un ":-)" izvēlas to, kurš labāk pazīstams. Zinātnieki arī piezīmē, ka no aptaujātajiem neviens neesot uzrādījis sejām raksturīgo smadzeņu reakciju, kad apskatījis ačgārno "(:" simbolu.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!