Latvijā izveidots Eirovīzijas fanu klubs

Kamēr Eirovīzija vēl silta un nav norimušas diskusijas par un ap tās norisēm, grupa entuziastu šonedēļ nāca klajā ar pieteikumu par biedrības Eurovision Club Latvia jeb pirmā un vienīgā oficiālā Eirovīzijas dziesmu konkursa fanu kluba Latvijā reģistrāciju. Tā prezidents ir LTV žurnālists Miroslavs Kodis.

Šīs organizācijas mērķi ir apvienot fanus, atbalstīt pašmāju mūziķus un arī konkursa dalībniekus no citām valstīm, ka arī popularizēt Eirovīzijas dziesmu konkursu Latvijā un pasaulē. Jau piecus gadus Latvijas pārstāvji nav iekļuvuši Eirovīzijas finālā, tāpēc daudzi apšauba Latvijas tālākās dalības konkursā lietderību. «Negatīva situācija ap Eirovīzijas konkursu Latvijā ļoti uztrauc to atbalstītājus un fanus, tāpēc fani apvienojās vienā organizācijā, lai palīdzētu gan konkursam, gan to dalībniekiem,» teikts kluba paziņojumā.

Šādi fanu klubi patlaban darbojas 40 Eiropas valstīs. Rietumos tie ir ļoti populāri un aktīvi strādā visu gadu, un arī Latvijas Eirovīzijas fanu klubs izvirzījis mērķi kļūt par nopietnu organizāciju, kas varēs palīdzēt mūsu mūziķiem iekarot Eiropas skatītājus. «Rietumeiropā Eirovīzijai ir ļoti nopietna pieeja. Konkurss ir ļoti nozīmīgs mūziķiem un to faniem – tiek domāts gan par skaņu, gan par izskatu uz skatuves. Latvijā viss ir citādi: paši izvēlamies mūziķus, pēc tam paši viņus kritizējam. Organizatoriski arī ir ļoti daudz kļūdu. Mēs gribam mainīt Latvijas sabiedrības attieksmi pret šo konkursu. Eirovīzijas fanu klubs būs platforma, kur var satikties un aktīvi darboties cilvēki, kurus uztrauc viss, kas notiek ap Eirovīziju, un kuri grib mainīt situāciju uz labo pusi,» teic Miroslavs Kodis.

Ar šādiem fanu klubiem pērn bija saskārušies arī grupas PeR mūziķi Ralfs Eilands un Edmunds Rasmanis, kuri apstiprināja, ka Rietumos tie tiešām ļoti nopietni darbojas. «Eirovīzija ir kā fanu pasākums – sabrauc katrs no citas valsts, kopā ar mūziķiem fotografējas, tiek pie intervijām. Tie arī ir galvenie balsotāji. Draudzīgā garā kāds varbūt var arī pabalsot vairāk par sev zināmo valstu pārstāvjiem,» prātoja Ralfs. Jēdzīgākais gan šķiet tas, ka šādi fanu klubi var palīdzēt veidot kaut ko līdzīgu apmaiņas programmai, proti, nokārtot Latvijas pārstāvju braucienu uz konkrēto valsti un mūsu dziesmas popularizēšanu tur, pie mums atsūtot ar šādiem pašiem noteikumiem savējos.

Ideja par Eirovīzijas fanu kluba izveidi arī Latvijā radusies jau sen, taču līdz šim neesot sanācis laika to realizēt, atzina Miroslavs. «Galvenā ideja – pierādīt, ka Eirovīzija nav tikai viena diena gadā, tiek plānoti dažādi pasākumi visa gada garumā. Piemēram, martā, tātad jau pēc Latvijas atlases fināla, šeit [bārā Bar.Ber Room] notiks Eirovīzijas nakts,» stāstīja kluba prezidents. Cik noprotams, šajā nakts pasākumā varēs iepazīties ar visu Eirovīzijas dalībvalstu dziesmām, plānotas arī dzīvās uzstāšanās. «Eirovīziju var mīlēt, Eirovīziju var ienīst, bet tik un tā visi to skatās un komentē,» rezumēja Miroslavs Kodis.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!