Aspazijas darbiem beigušās autortiesības

© biblioteka.lv

Neatkarīgās lasītāji šonedēļ uzdod jautājumu – ko nozīmē paziņojums, ka uz Aspazijas darbiem beigušās autortiesības.

Tā ir laba ziņa visiem Aspazijas darbu cienītājiem. Kā informē Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts, saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu, sākot no 2014. gada 1. janvāra, Aspazijas radītajiem darbiem ir beidzies likumdošanā noteiktais autortiesību aizsardzības termiņš. Tas nozīmē, ka līdz ar to LNB padara brīvi pieejamus elektroniskajā formātā esošos Aspazijas darbus Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas (LNDB) grāmatu portālā https://gramatas.lndb.lv. LNDB piedāvā divdesmit divas Aspazijas grāmatas. Tīri praktiski tas nozīmē, ka visas tās elektroniskā formātā tagad ir lasāmas internetā, neejot uz bibliotēku.

LNDB ir ievietoti gan vairāki reti sastopami pirmizdevumi, gan padomju laikos izdotie Aspazijas raksti piecos sējumos, gan savulaik publiski ierobežoti pieejamie Mana dzīve un darbi sešos sējumos ar pašas Aspazijas rakstītajiem viņas dzīves aprakstiem. Lasot šo izdevumu, tomēr jāņem vērā, ka dzejniece ir bijusi veikla mistifikatore un koriģējusi savas dzīves notikumus sev vēlamā gultnē – tas attiecas gan uz Aspazijas dzimšanas datiem, gan pirmo laulību, gan attiecībām ar Raini Šveices trimdas periodā.

Pārbaudot grāmatu praktisko pieejamību, nācās secināt, ka daļai lietotāju varētu rasties ar Latvijas valsts sektora vietnēm raksturīgās problēmas, sākot pirmoreiz strādāt ar LNDB materiāliem. Populārākās pārlūkprogrammas mozilla un internet explorer pret lapu izturas kā pret neuzticamu, apgalvojot, ka tai ir sertifikāta problēmas, savukārt uzlecošie logi, kuros vajadzētu parādīties tekstiem, tiek bloķēti. Lai to novērstu, ir jāizdara elementāras izmaiņas drošības uzstādījumu konfigurācijā. Kad tas izdarīts – Aspazijas garīgais mantojums ir brīvi pieejams jūsu datorā. Savukārt, ja jau reiz esat iegājuši LNDB vietnē, tur var atrast daudz interesantu tekstu.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais