Brīvdabas muzejs svinēs Ziemas saulgriežus un Ziemas balli

20. decembrī Brīvdarbas muzejā tiks svinēti Ziemas saulgrieži, bet 26. decembrī, Otrajos Ziemassvētkos plkst.14 - 17 muzejā notiks "Ziemas balle" .

Ziemas saulgrieži - Ziemassvētki - latviešiem ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu, jo pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi. Šai laikā ļaudis mēdza ap savām mājām vilkt bluķi, sakopojot tajā visu aizejošā gada grūtumu un ļaunumu, un beigās sadedzinot to ugunskurā.

Pēdējos gados bluķa vilcēju Brīvdabas muzejā kļūst vairāk un vairāk, tāpēc šogad muzejā pulcēsies pat divas bluķa vilcēju "komandas", kuras vadīs ķekatnieki no folkloras kopām "Skandinieki" un "Dimzēns".

Kopīgiem spēkiem, apstaigājot Kurzemes, Zemgales un Vidzemes novadu ēkas Brīvdabas muzejā, simboliski savāksim bluķos bēdas un nelaimes no visas Latvijas, vilksim tās uz lielo ugunskuru un, dziesmas dziedot, sadedzināsim gaišās liesmās!

Būs pīrāgi, būs zirnīši, būs karsta tēja! Ikviens apmeklētājs varēs iejukt trokšņaino ķekatnieku barā un saņemt pērienu, lai nākamajā gadā būtu vesels un čakls.

Smēdē laimi lies un laimes naudu kals muzeja kalēji. Kurzemes sētā varēs pagatavot puzurus - tradicionālos telpu rotājumus. Pie ugunskura varēs apsildīt nosalušās kājas.

26.decembrī, Otrajos Ziemassvētkos plkst.14 - 17 muzejā notiks "Ziemas balle"

Gadskārtējā Ziemas balle Brīvdabas muzejā Otrajos Ziemassvētkos ir sarīkojums, kad vairākās muzeja ēkās krēslas stundās tiek radīta apdzīvotības gaisotne. Kūp pavardi, skalu gaismā tiek lietas sveces, skan dziesmas, mūzika un joki, notiek danči un ķekatnieku izdarības gan uz skatuves muzeja centrā, gan kroga priekšā. Kalēji lej laimes un piedāvā sildīto drātsalu, pa muzeja ceļiem, zvaniņiem skanot, slīd zirgu vilktas kamanas; savukārt ar siltiem ēdieniem cienā Brīvdabas muzeja kafejnīca Pūnīte un Priedes krogs.

Šogad Ziemas ballē Brīvdabas muzejā piedalīsies Rīgas danču klubs, Brīvdabas muzeja dejotāju Saime, folkloras kopas Rija un Dandari, pūtēju ansamblis "Jautrie ķekatnieki".

Kurzemes sētā notiks Puzuru darbnīca, Saiešanas namā - Sveču darbnīca, kurā bitenieks Daugmales Jānis rādīs, kā senāk lēja sveces, Seno burtu skola. Vidzemes sētas Rizgu rijā jokus dzīs rijas Velns. Valmieras dzīvojamajā rijā varēs izzīlēt nākotni. Usmas baznīcā skanēs ērģeles un Ziemassvētku mūzika. Kurzemes sētā pie dabas materiāliem rotātas eglītes bērni varēs skaitīt dzejolīšus, pretī saņemot smaržīgu piparkūku.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais