Vai „Muzikālo banku” atkal vinnēs Dons?

© Dmitrijs Suļžics

Šovakar Olimpiskajā centrā „Ventspils” risināsies Latvijas radio 2 dziesmu aptaujas „Muzikālā banka 2013” apbalvošanas ceremonija un noskaidrosies, kuru dziesmu klausītāji uzskatījuši par pašu vērtīgāko pagājušajā gadā. Nav izslēgts, ka tiks fiksēts „Muzikālās bankas” vēsturē vēl nebijis gadījums un otro gadu pēc kārtas uzvarēs tas pats izpildītājs – Dons.

Pērn visu banku paņēma jeb „Muzikālajā bankā” par uzvarētāju kļuva Dons ar dziesmu „Signāls”. Šogad viņš ticis fināla Top 15 ar divām dziesmām – „Māsa upe” un „Pēdējā vēstule” –, no kurām abas būtu cienīgas ieņemt pirmo vietu. Abas ir tikušas arī Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas labāko dziesmu finālpiecniekā, turklāt „Pēdējā vēstule” ir diezgan drošs favorīts arī uz uzvaru Eirovīzijas nacionālajā atlasē – izskatās, ka šis varētu būt Dona gads (vismaz tā sākums).

Tiesa, „Muzikālās bankas” kontekstā var gadīties visādi brīnumi, jo ne velti te pa mizu ir dabūjuši gan „Prāta vētra”, gan Lauris Reiniks, gan citi „stāri”. Arī šīs sezonas balsojumā fiksēti dažādi pārsteigumi. Kā zināms, sākumā fināla balsojumā piedalās 25 dziesmas, kas gada laikā mēneša balsojumos saņēmušas vislielāko klausītāju atbalstu. Noslēguma balsojuma pirmajā kārtā tika atsijātas desmit dziesmas, kuras tālākai cīņai nekvalificējas, un te nu ir ļoti skaļi vārdi, tostarp „Muzikālās bankas” laureātu godā pabijušie Aija Andrejeva (ar dziesmu „Es tevi”), Liene Šomase („Man vienalga”), Andris Ērglis („Mīlestība”), „Musiqq” („Trakas atmiņas”) un pat Lauris Reiniks („Stāsti man”).

Šķiet, ka sīvāko konkurenci Donam varētu sastādīt Martas Ritovas un Ivo Grīsniņa-Grīšļa vai „Otras puses” un Antras Stafeckas dueti, varbūt arī „astronautu” teicamā dziesma, varbūt vēl kāds, taču jāatkārtojas – šī ir „Muzikālā banka”, te iespējami visādi pārsteigumi. Atliek atgādināt kaut vai pēdējo gadu uzvarētājus: 2008. gadā Intara Busuļa „Brīvdiena”, 2009. gadā „Musiqq” ar „Abrakadabru”, 2010. gadā Nikolajs Puzikovs ar „Dievs tevi mīl”, 2011. gadā grupas „Otra puse” kopdarbs ar Aiju Andrejevu kompozīcijā „Ave pali”, pērn – Dons ar „Signālu”. Neviena no šīm dziesmām nebija neapstrīdams favorīts.

„Muzikālās bankas” tiešraidi no pulksten 19 būs iespējams klausīties Latvijas radio 2 ēterā, bet pēc „Panorāmas” pulksten 21.25 to varēs vērot arī LTV1. Aptaujas noslēguma ceremonijas šovs vizuāli tiks veidots ziemas noskaņās. To atklās ar īpaši veidotu uvertīru, kurā ieskanēsies visu piecpadsmit fināla dziesmu motīvi. Gada labākās dziesmas šajā koncertā izskanēs gan grupu izpildījumā, gan arī kopā ar Kristapa Krievkalna instrumentālo grupu un Ventspils mūzikas vidusskolas stīgu ansambli. Arī „Muzikālās bankas” eksperti būs parūpējušies par īpašiem priekšnesumiem. Piemēram, diriģents Mārtiņš Klišāns dziedās senu Raimonda Paula dziesmu „Ziemas vakars” Aigars Grauba uzstāsies kopā ar paša veidoto leģendāro „Jumpravu”, Kārli Auzānu redzēsim kopā ar „Melo-M”, savukārt Kristīne Kārkle-Puriņa tandēmā ar Juri Vaivodu izvēlējušies latviešu tautas dziesmu „Apkal manu kumeliņu”. Jaukus muzikālus pārsteigumus sarūpējuši arī pārējie eksperti – Ēriks Ešenvalds, Linda Leen, Uģis Roze un Edgars Kramiņš. Skatuves video projekcijas papildinās specefekti, tumsa mīsies ar gaismu, ziemas spelgonī iedegsies īsts Jāņu ugunskurs. „Uz šīs skatuves viss ir iespējams,” emocionālus un negaidītus mirkļus sola koncerta režisors Valdis Pavlovskis. Svinīgās ceremonijas vadītājs būs mūziķis Valters Frīdenbergs, bet viņam līdzās uz skatuves darbosies arī Latvijas radio 2 programmu vadītāji – Baiba Palkavniece un Kaspars Mauriņš.

„Muzikālās bankas” finālā iekļuvušās dziesmas (alfabēta secībā):

Akvārijs Astro’n’out

Dari kā es Musiqq

Jauns sākums PeR

Kļūdu paradīze Antra Stafecka

Kur deg mana uguntiņa Sabīne Berezina

Manai pasaulei jumtu Miks Dukurs

Māsa upe Dons

Pēdējā vēstule Dons

Putni bez spārniem Ivo Fomins

Sāksim no jauna Roberts Pētersons

Tu neļauj Marta Ritova un Ivo Grīsniņš-Grīslis

Tu tikai runā ar mani Musiqq

Uzzīmē mani Otra puse un Antra Stafecka

Vieglums neaprakstāms L.V. un NeParasts bars

Viss ir iespējams Intars Busulis

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais