Izveidota Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja mobilā lietotne

© Publicitātes foto

No šodienas iPhone lietotājiem lejupielādei bez maksas ir pieejama Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja mobilā lietotne OpenEthnoLV, ko pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja atbalsta fonda pasūtījuma izstrādājis AS RIX Technologies.

Mobilā lietotne ir virtuāla pastaiga pa Latvijas teritoriāli lielāko muzeju, ļaujot apmeklētājiem attēlos apskatīt katru no vairāk nekā 120 muzeja objektiem, izlasīt objekta aprakstu, uzzināt tā izcelsmes vietu un laiku, kā arī gadu, kad tas uzstādīts muzejā. Lai lietotāji neapjuktu virtuāli staigājot pa vairāk nekā 87,66 hektārus plašo muzeja teritoriju, objekti lietotnē, tāpat kā dabā muzejā, izvietoti četros Latvijas novados atbilstoši to izcelsmei. Savukārt mobilās lietotnes karte ļauj muzeja apmeklētājam gan virtuāli, gan klātienē uzzināt objekta atrašanās vietu muzeja teritorijā, pārlūkot maršrutu līdz nākamajam tuvākajam apskates objektam vai atpūtas vietai.

„Jaunā aplikācija būs informācijas avots tiem, kas savos tālruņos meklēs informāciju par Latvijas kultūras objektiem, kā arī reklāma muzejam, kas uzrunās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas reālos un virtuālos viesus. Lai gan Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no retajiem muzejiem, kas apmeklētājiem ir atvērts 365 dienas gadā, tostarp arī svētkos un brīvdienās, tagad, muzeja 90 gadu jubilejas gadā, patiešām varam teikt, ka ikviens pasaules iedzīvotājs, kas izmanto viedtālruni, var apmeklēt muzeju jebkurā laikā,” uzsver Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja atbalsta fonda vadītāja Kristīne Kūla.

„Kultūrvēsturiskā mantojuma lielākā vērtība nav gada skaitlī, ar kuru tas datēts, bet gan tā pieejamībā sabiedrībai un iespējās, kas radītas, lai tas varētu kalpot kā izziņas, izglītošanās un pilnveides avots. Mūsdienu tehnoloģijas ir palīdzējušas nojaukt muzeju, izstāžu zāļu un krātuvju sienas, padarot Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu pieejamu un baudāmu ikvienam, neatkarīgi no viņa atrašanās vietas un iespējām apmeklēt muzeju klātienē,” norāda aplikācijas izstrādātāja AS RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne. AS RIX Technologies izstrādājis arī virkni sistēmu arhīvu, muzeju, kultūras organizāciju darba digitalizēšanai, kā arī risinājumus kultūras mantojuma saglabāšanai un pieejamības paplašināšanai

Lietotne izstrādāta pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja atbalsta fonda pasūtījuma, ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Lietotne lejupielādei pieejama bez maksas:

https://itunes.apple.com/us/app/openethnolv/id791555210 .

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.