Francijas prezidents nonācis mīlas trīsstūrī

© Scanpix

Jau tā nepopulārais Francijas prezidents Fransuā Olands saskāries ar vēl vienu problēmu pēc tam, kad žurnāls Closer atklājis viņa mīlas sakarus ar aktrisi Žilī Gaijē.

Lai gan prezidents oficiāli nav precējies ar savu pašreizējo dzīvesbiedri Valerī Trīrveileri, turklāt franču sabiedrība uz politiķu sānsoļiem tradicionāli raudzījusies saprotoši, ir skaidrs, ka tagad F. Olandam nāksies pieņemt lēmumu, kā sakārtot savu privāto dzīvi. Bet prakse liecina, ka svarīgu lēmumu pieņemšana nav viņa stihija.

AFP atgādina, ka sabiedrības elitē baumas par 59 gadus vecā F. Olanda un 41 gadu vecās Ž. Gaijē attiecībām klīdušas vairāk nekā gadu. Pagājušā gada martā aktrise, kas filmējusies gandrīz 70 filmās, bet beidzamajos gados veido dokumentālā kino režisores karjeru, pat panāca, ka tiesa lika vairākām interneta ziņu vietnēm izdzēst rakstus, kuros ar atsauci uz anonīmiem avotiem tika doti mājieni par abu romānu. Jāatgādina, ka Francijā likumi, kas aizsargā cilvēku tiesības uz privātās dzīves noslēpumiem, ir diezgan stingri, turklāt liela daļa izdevēju ir labos draugos ar politiskās elites pārstāvjiem un nevēlas lieki bojāt attiecības.

Tādēļ Closer pagājušās nedēļas publikācija, kurā septiņās lappusēs tika vēstīts par to, kā prezidents dodas uz randiņu pie savas mīļākās un viņas dzīvoklī pavada nakti, radījusi uzspridzinātas bumbas efektu. Closer nav kautrējusies uzdot saviem reportieriem izsekot valsts vadītāju un ieguvusi ekskluzīvus fotoattēlus. Tajos redzams, kā Ž. Gaijē vakarā ieiet savā mājā, kā tur pēc neilga laika ierodas prezidenta apsardzes dienesta darbinieks (viņš savu seju neslēpj), kurš acīmredzot pārbauda dzīvokli, kā vēl pēc pusstundas ar motorolleri tiek atvests kāds vīrietis, kura seja slēpta zem ķiveres, bet auguma aprises un ģērbšanās maniere liek domāt, ka tas ir tieši prezidents. Aktrises dzīvoklī šis vīrietis pavadījis visu nakti, nākamajā rītā miesassargs pārim no tuvējās kafejnīcas atvedis kruasānus, bet pēc pāris stundām ķiverē tērptais vīrs pametis Ž. Gaijē dzīvokli un ar motorolleru aizvests uz Elizejas pili – liecina fotostāsts.

«Starp Fransuā Olandu un Žilī Gaijē valda patiesa kaisle, kas likusi viņu sirdīm apgriezties otrādi, satricinājusi viņu dzīves un piespiedusi viņus bērnišķīgi riskēt,» savas izmeklēšanas rezultātus komentē Closer, piebilstot, ka žurnāla rīcībā esošā informācija liecina – prezidenta attiecības ar aktrisi sākušās neilgi pēc pagājušā gada vēlēšanām, kad Ž. Gaijē filmējās videoklipā, kurā vēlētājus aicināja balsot par F. Olandu. Closer atradis samērā asprātīgu risinājumu, lai izvairītos no pārmetumiem par jaukšanos oficiāli neprecētā prezidenta privātajā dzīvē. Proti, publikācijā galvenais uzsvars tiek likts uz drošības jautājumiem, norādīts, ka valsts vadītājs pakļauj sevi briesmām, gan traucoties cauri «pusei Parīzes» uz motorollera, gan ar to, ka šajā dēkā par viņa drošību gādā tikai viens miesassargs. Par publicētās informācijas patiesumu Closer galvenajai redaktorei Lorānsai Pjo nekādu šaubu nav. «Pretējā gadījumā mēs nebūtu riskējuši kaut ko tādu publicēt. Kad mūsu rokās nonāca šīs fotogrāfijas, bija skaidrs, ka baumas kļuvušas par ziņām, un mēs vairs nevilcinājāmies. Iepriekš par to runāja neliela ļaužu grupa, no televizoru ekrāniem skanēja dažādi mājieni un joki, bet mūsu uzdevums bija gādāt, lai par to uzzina lielāks skaits cilvēku,» viņa sacījusi sarunā ar AFP.

Ž. Gaijē advokāts jau pieprasījis atsaukt publikāciju un izņemt attēlus no Closer interneta mājaslapas, kuru piektdien vien apmeklēja aptuveni 5 miljoni cilvēku. Savukārt F. Olanda pārstāvji izteikušies, ka prezidents apsver iespēju sūdzēt Closer tiesā par ielaušanos privātajā dzīvē. Taču zīmīgi, ka prezidents nav apstrīdējis stāsta patiesumu un to, ka publiskotajos fotoattēlos redzamais vīrietis patiešām ir viņš. The Telegraph norāda, ka Parīzē jau baumo par daudz pārliecinošākiem foto pierādījumiem, kas esot žurnālistu rīcībā. Otrdien F. Olandam paredzēta lielā preses konference par prezidenta plāniem šā gada pirmajā pusgadā, un, kaut gan viņš bija iecerējis runāt par ekonomiku un bezdarba apkarošanu, nav šaubu, ka sākumā žurnālisti vēlēsies uzzināt detaļas par prezidenta privāto dzīvi. Piemēram, to, vai 48 gadus vecā V. Trīrveilere, ar kuru viņš dzīvo kopā kopš 2007. gada, joprojām ir Elizejas pils iemītniece un pilda pirmās lēdijas pienākumus. Vakar kļuva zināms, ka V. Trīrveilere jau kopš piektdienas atrodas slimnīcā, bet viņas diagnoze netiek izpausta.

Svarīgākais