LNO galvenais diriģents būs Mārtiņš Ozoliņš

No 1.decembra Latvijas Nacionālās operas (LNO) galvenā diriģenta amatā stāsies Mārtiņš Ozoliņš, savukārt līdzšinējais galvenais diriģents Modests Pitrens būs galvenais viesdiriģents, aģentūru LETA informēja LNO pārstāvis.

LNO valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš par Ozoliņa apstiprināšanu amatā stāstīja, ka ir būtiski, lai galvenais diriģents ik dienas būtu operā, regulāri strādātu ar orķestri, plānotu un pārraudzītu tajā notiekošos mākslinieciskos procesus. Viņš norādīja, ka galvenajam diriģentam būs īpaši svarīga loma gan repertuāra izveidē un solistu atlasē, gan jaunu profesionāļu piesaistē.

Ozoliņš daudzu gadu garumā sevi esot pierādījis kā viens no spējīgākajiem Latvijas Nacionālās operas diriģentiem, kura operas un baleta repertuārs ir plašs un daudzveidīgs. Oktobrī viņa muzikālajā vadībā ar izciliem panākumiem notika jaunā latviešu oriģinālbaleta "Karlsons lido..." pirmizrāde, kas guva atzinību mūzikas kritiķu vērtējumā un arī plašu skatītāju atsaucību. Vasarā diriģents bija Dziesmusvētku Vokāli simfoniskā koncerta mākslinieciskais vadītājs.

Ozoliņš atzina, ka opera ir dažādu mākslas žanru sintēze, tomēr visa pamatā, viņaprāt, ir mūzika un tās augstvērtīga atskaņošana. Ozoliņš rūpēsies par teātra mākslinieciskās kvalitātes nodrošināšanu un izaugsmi, veidojot tālredzīgu operas un baleta repertuāra stratēģiju. Par savu pienākumu viņš atzina plānveidīga mākslinieciskā darba procesa pārraudzīšanu.

Galvenais viesdiriģents Modests Pitrens būs muzikālais vadītājs un diriģents LNO nākamajam jauniestudējumam - Vāgnera opusam tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve", ar kuru 17.janvārī tiks atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads Rīgā. Viņam uzticēta decembra beigās un janvāra sākumā paredzētā koncerta "Operetes karuselis" muzikālā vadība. Šosezon LNO Pitrens diriģēs arī Džakomo Pučīni operu "Toska" un Džoakīno Rosīni operu "Seviljas bārddzinis".

Mārtiņš Ozoliņš ir absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Kordiriģēšanas nodaļu profesora Edgara Račevska klasē, kā arī simfoniskā orķestra diriģēšanu profesora Imanta Rešņa vadībā. Viņš ir piedalījies meistarklasēs pie Helmuta Rillinga Baha akadēmijā, kā arī pie Ģintara Rinkeviča Lietuvā un Vasilija Sinaiska Sanktpēterburgā.

Diriģents ir prestižā "Jormas Panulas" IV starptautiskā diriģentu konkursa laureāts, kā arī vairāku citu konkursu uzvarētājs. Sadarbojies ar kamerorķestri "Latvijas filharmoniķi", Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Lietuvas Valsts simfonisko orķestri. Kopš 2010.gada Ozoliņš ir profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" mākslinieciskais vadītājs. Ozoliņš piedalījies viesizrādēs Maskavā, Meksikā, Tamperē, Triestē un Sicīlijā.

Ozoliņš pašlaik ir arī JVLMA Simfoniskās diriģēšanas katedras docētājs.

Jau ziņots, ka LNO valdes priekšsēdētājs Liepiņš galvenā diriģenta amatam ir izvēlējies Ozoliņu. Par Ozoliņa apstiprināšanu amatā tika lemts LNO sēdē 25.novembrī, jo bija jāvienojas par turpmāko sadarbību arī ar bijušo galveno diriģentu Pitrenu.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais