Sākas garīgās mūzikas festivāls

© Nora Krevneva

Ar koncertu Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē rīt tiek atklāts Valsts akadēmiskā kora Latvija un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā lolotais 16. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, kas jau nākamajā nedēļā turpināsies Rīgā.

Festivāla noslēgums – 7. septembrī ar Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumu.

Atklāšanas koncertam, kurā piedalīsies koris Latvija un Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Māra Sirmā vadībā, izvēlēts atskaņot Ērika Ešenvalda kormūziku un Arvo Perta Te Deum.

Nākamajā sestdienā, 24. augustā, Sv. Pētera baznīcā paredzēts viens no festivāla īpašajiem notikumiem – koncertā satiksies divi prestižās balvas Grammy nominanti – pasaulslavenais britu diriģents Stīvens Leitons, kurš Grammy balvai nominēts četras reizes, un komponists Uģis Prauliņš (Grammy nominēts pērn par savu kompozīciju Lakstīgalas). Programmā Uģa Prauliņa jaundarba O lux beatissima pasaules pirmatskaņojums, Ērika Ešenvalda darba 67. psalms Latvijas pirmatskaņojums. Šogad visa pasaule atzīmē Bendžamina Britena 100. jubileju un piemin Fransisa Pulenka 50. nāves gadskārtu, un festivālā arī tiek pieminētas šīs izcilās kultūras personības, atskaņojot darbus Himna Sv. Cecīlijai un Cilvēka seja. Māris Sirmais: «Interesanta lieta – pasaules līmeņa diriģents, pasaulē pazīstamais laikmetīgās mūzikas atskaņotājs Stīvens Leitons speciāli pasūtīja divus darbus – gan Ērikam Ešenvaldam, gan Uģim Prauliņam. Un tas laikam jāuzskata par apliecinājumu mūsu gadu gadiem veiktajam darbam.»

Ar koncertu 27. augustā Rīgas Domā tiks arī atzīmēta Andresa Mustonena 60 gadu jubileja. Koris Latvija un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris igauņu diriģenta Andresa Mustonena vadībā uzstāsies ar pirmatskaņojumiem Latvijā – Andresa Uibo Jaunā Jeruzaleme un Josefa Bardanašvili Vakara lūgšanas, kā arī Džona Tavenera Lūgšana Jeruzalemei.

«Mans īpašais lolojums šajā festivālā ir koncerts Gruzijas motīvi 4. septembrī Rīgas Domā. Tas ir apbrīnojami – mēs esam tik dažādas tautas, bet mūsu mentālā sajūta un smeldze, un zināma muzikālā gaume sakrīt ar gruzīnu. Impulss šim koncertam nāca no Latvijas vēstnieces Gruzijā Evitas Gaveles, kura piedāvāja sadarbību ar vienu no izcilākajām gruzīnu grupām Didgori. Mēs arī uzaicinājām komponistus Uģi Prauliņu un Ēriku Ešenvaldu, duetu Instrumenti, savukārt maestro Raimonds Pauls koncertā uzstāsies ar improvizācijām par sava drauga komponista Gijas Kančelli darbu tēmām, un šai kompānijai pievienosies mūziķis Valdis Tomsons, kurš ir uzrakstījis skaņdarbu korim, iedvesmojoties no Gijas Kančelli un gruzīnu tautas mūzikas. Mana doma bija, nevis atsevišķi parādīt latviešu un gruzīnu mūziku, bet abas pasaules saplūdināt kopā. Piemēram, Uģis Prauliņš savā darbā ir parādījis, cik ārkārtīgi tuvu gruzīnu tautas mūzika stāv latviešu garīgajai tautas mūzikai, cik tā ir līdzīga,» stāsta Māris Sirmais. Desmit vīru a cappella grupa Didgori ar gruzīnu garīgiem un tradicionāliem dziedājumiem uzstāsies arī 5. septembrī Rīgas Sv. Pētera baznīcā.