Koncertaģentūru uzskata par līdzvainīgu Džeksona nāvē

© Scanpix

Losandželosā turpinās popmūzikas karaļa Maikla Džeksona mātes Ketrīnas ierosinātā tiesas prāva pret koncertaģentūru AEG Live, kuru mūziķa tuvinieki vaino nevērībā un apsūdz M. Džeksona nāves veicināšanā.

AEG Live pārstāvji savu vainu nav atzinuši, tomēr beidzamās nedēļas laikā zvērinātie uzklausījuši vairākas liecības, no kurām izriet, ka viņi itin labi apzinājušies – 2009. gada vasarā, kad tika gatavota lielā M. Džeksona turneja, mūziķis nebūt nav bijis labā formā.

Par M. Džeksona pēkšņo nāvi pasaule uzzināja 2009. gada 25. jūnijā – tikai trīs nedēļas pirms tam, kad bija jāsākas grandiozai koncertu sērijai, uz kuru jau bija izpārdotas visas biļetes. Tā paša gada oktobrī AEG Live laida klajā M. Džeksona koncertfilmu This Is It, kura guva nebijušus panākumus. Tikai divu nedēļu laikā šīs filmas kases ienākumi pārsniedza 260 miljonus dolāru, un gan pirms tam, gan pēc tam koncertfilmu veidotāji par šādu peļņu varējuši tikai sapņot, raksta AP.

Lai gan, spriežot pēc filmas, M. Džeksons bija lieliski sagatavojies koncertturnejai, viņa tuvinieki to apstrīd, uzsverot, ka mūziķis mēģinājumu laikā fiziski juties ļoti slikti, tomēr AEG Live vadītāji, cerībā uz lielo peļņu, nav pievērsuši tam nepieciešamo uzmanību, veicinot viņa nāvi. K. Džeksones advokāts Braiens Penišs apgalvojis, ka filma This Is It samontēta tikai no to mēģinājumu, kuros dziedātājs juties daudzmaz normāli, fragmentiem, un nebūt nav apliecinājums viņa labajai pašsajūtai. Turklāt pat šajos kadros redzams, ka M. Džeksons vairs nav tāds kā jaunībā – pagājušonedēļ zvērinātajiem demonstrēti gan filmas fragmenti, gan dziedātāja iepriekšējo koncertu ieraksti, un prasītāji vērsuši uzmanību uz to, ka popzvaigznes kustības filmā ir samocītas, viņš zaudējis balsi un «izskatās pēc skeleta».

Arī vairāki prasītāju piesaistīti liecinieki atzinuši, ka laikā, kad M. Džeksons gatavojās turnejai, viņam bijušas acīm redzamas veselības problēmas. Piemēram, This Is It režisors Kenijs Ortega liecinājis, ka 2009. gada jūnija vidū M. Džeksons nav ieradies uz vairākiem mēģinājumiem. Kad 19. jūnijā viņš beidzot apmeklējis kārtējo mēģinājumu, dziedātāju pārņēmušas trīsas un drebuļi un viņš nav spējis uzkāpt uz skatuves. K. Ortega liecinājis, ka nosūtījis

epasta vēstuli AEG Live vadītājam Rendijam Filipsam, norādot, ka dziedātājs īsti neapzinās, kas ar viņu notiek. Vēl precīzāk M. Džeksona veselības stāvokli aprakstījis producents Džons Hjūdāls. «Pēdējo astoņu nedēļu laikā viņš manu acu priekšā pamazām izdziest,» tajā pašā 19. jūnijā kompānijas vadītāju informējis producents. Horeogrāfs Treviss Peins, kura pienākums bija ik dienu ar M. Džeksonu darboties mājās, liecinājis, ka dziedātājs bieži vien atcēlis šos mēģinājumus. T. Peins arī piebildis, ka mūziķim bijis ļoti grūti koncentrēties mēģinājumiem, turklāt viņš nav spējis atcerēties pat savu lielāko hitu tekstus, tādēļ nācies izmantot telesuflieri.

Visi šie liecinieki atzinuši – viņiem bijušas aizdomas, ka M. Džeksons gandrīz nepārtraukti atrodas spēcīgu medikamentu ietekmē. Liecinieku sacītais pierāda, ka par to informēta arī AEG Live vadība, taču tā nav uzskatījusi par vajadzīgu atteikties no koncertturnejas un mēģinājumiem, turpinājusi mocīt M. Džeksonu un galu galā novedusi viņu kapā, uzvēris B. Penišs.

Dziedātāja jaunākais brālis Rendijs Džeksons tiesā liecinājis, ka M. Džeksons apzinājies savu stāvokli. «Šajā laikā viņš pēc iespējas mazāk centās kontaktēties ar ģimeni, jo nevēlējās, lai tuvinieki viņu tādu redz. Viņš burtiski slēpās no manis,» sacījis R. Džeksons. Viņš piebildis, ka tuvinieki vēlējušies panākt M. Džeksona ievietošanu klīnikā, lai viņš izārstētos no recepšu medikamentu atkarības, taču tas nav izdevies. Prasītāji uzskata, ka tā bijusi apzināta AEG Live vadības politika – viņus interesējusi tikai potenciālā peļņa, un kompānijas vadītāji ne par ko nav vēlējušies pieļaut situāciju, ka tuvinieku ietekmē M. Džeksons varētu atteikties no kontrakta pildīšanas. AP norāda, ka pagaidām nav iespējams prognozēt, cik ilgi turpināsies šī tiesas prāva, jo paredzēts uzklausīt vēl daudzus lieciniekus.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.