Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

Vērtē raganu pēc slotas

© Pixabay

Reizēm kaitina visa tā sasaiste sievietes=raganas. Ja ir vēlme pasmieties vai ironizēt gan par sevi, gan stereotipiem un novazātiem salīdzinājumiem, tad šis tests ir tieši laikā.

Nopietni runājot, raganu un burvju prāvas bija tumsonība. Tas bija nežēlīgi un noziedzīgi. 1782. gada 13. jūnijā Šveicē ar nāvi sodīta pēdējā Eiropas ragana Anna Geldi. Viņai nocirta galvu. Pēdējā uz sārta sadedzinātā ragana bija Anna Marija Švīgela Bavārijā (1775. gadā). Latvijas teritorijā pirmā zināmā ragana sadedzināta uz sārta Grobiņā 1559. gadā, pēdējoreiz - 1721. gadā Kurzemē.

Pateicoties dzejniekam un mērniekam Andrejam Pumpuram, mums, latviešiem, ir sava īpašā ragana Spīdala, viņa arī Spīdola. Burve un ragana, pilnasinīga sieviete.

Latvijā kopš 1993. gada par izciliem sasniegumiem humanitārajās zinātnēs, mākslā un ekonomikā tiek pasniegta Spīdolas balva. «Latvijas pasts» ir veltījis pastmarku Spīdolai. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas pārvaldes informāciju, 22 Latvijas iedzīvotājām ir dots Spīdolas vārds, bet vēl 11 tas ir viens no diviem personvārdiem. Spīdolas gars tepat vien vējo…

Šoreiz nevajag rēķināt. Apskatiet attēlu, neapdomājoties izvēlieties slotu, kas patīk vairāk nekā citas, un izlasiet raksturojumu.

Publicitātes foto

1. Ragana «vulgaris». Ragana parastā. Viņai nav grūti izlikties, ka strādā par sētnieci vai apkopēju. Ja kurpe spiedīs un vajadzēs izdzīvot, viņa strādās arī vienkāršus slotas operatores darbus, ne tikai bursies. Nav īpaši bīstama, nav pārāk nejauka.

2. Ragana pēc pārliecības. Noteikti negrib, ka viņu notur par apkopēju - viņas ambīcijas ir vērienīgākas. Tomēr viņa nevēlas tikt pamanīta, jo labi atceras inkvizīcijas sekas, raganu un burvju prāvas. Tiek lēsts, ka tajās tika nogalēti ap 100 000 cilvēku. Skaidrs, tas ir baisi, un kurai gan gribētos nokļūt uz sārta!

3. Nevīžīgā ragana. Gan viņas slotai zariņi ir izspūruši katrs uz savu pusi, gan arī no raganas enerģija gāžas uz visām pusēm nekontrolēti un pat bezjēdzīgi. Ja tādu satiek, ir jāuzmanās, lai viņa neierauj savā haotiskajā magnētiskajā laukā. Ja tas notiks, esiet gatavi, ka, atvainojiet, izkūkosiet prātu uz visiem laikiem un no raganas radītā haosa prom netiksiet.

4. Ragana estēts. Ragana sver tieši tik daudz, lai nepārsniegtu vajadzīgos kilogramus saskaņā ar raganu atpazīšanas izdevumā «Raganu veseris» noteiktajiem parametriem, tomēr noturētos uz šīs slotas. Raganai piemīt tāds magnētisms kā Elvīrai - tumsas valdniecei (ir tāda filma). Viņai allaž seko melns murrājošs kaķis. Pasaku prinči viņas ceļā gulstas simtiem vien, simtiem vien, bet princeses plēš matus un drēbes un nemitīgi vēl viņai sliktu - tas aiz skaudības, un tikai. Šī ragana ir brīnišķīga itin visā, sākot ar ikdienas rutīnu un beidzot ar dēmonu izsaukšanu.

P.S. Gribat zināt, cik sver ragana? Bija laiks, kad raganas svaru noteica, piesprādzējot pie dzelzs krēsla un nosverot, par atsvariem izmantojot divus gigantiskus Plimutas Bībeles sējumus. Ja ragana svēra mazāk nekā sējumi, tad viņa bija vainīga. Citiem vārdiem sakot, sievieti par raganu atzina, ja viņas svars bija 47 kilogrami un mazāk.

5. Ragana ar putniem un tarakāniem galvā. Izdzirdot viņas vārdu, inkvizitori sāka raustīt valodu. Beidzot kāda ragana spēja sēt bailes pat tik nežēlīgos cilvēkos. Viņas dēļ beidzās Krusta kari un sākās Lielā franču revolūcija. Jā, labi, viņa ir visu nelaimju un ļaunuma sakne, bet vienlaikus - maigs, mīlīgs ziediņš Radītāja puķu dobē. Dzīvnieki viņu mīl, bet cilvēki no viņas izvairās. Viņu ciena ienaidnieki, bet bīstas draugi. Nepārmetiet neko, viņai ir jautri!

6. Ragana karotāja. Viņas izturībai nav robežu. Prot noslēpt savas dvēseles tumšos nostūrus un praktizēt dzenu ikvienā mirklī. Iņ un jan vienā personā. Sasniedzot visaugstāko koncentrēšanās pakāpi, ragana uzbrūk ienaidniekam kā zibens no skaidrām debesīm… Kā Vinnijs Pūks medus podam, kā Karlsons ievārījumam, kā Džeimss Bonds savam iecienītajam martini un vodkas kokteilim.

7. Ragana «plus size». Mīļā, tev vajadzīga izturīga slota un ļoti tumša tumsa, lai noslēptu visu, kas tavā melnajā sirdī plosās… Es taisnību saku… Ei, ko tu dari?! Liec nost vudū lelli!

8. Ragana noslēpumainā. Viņa ir tik noslēpumaina, ka pārspēj pat svētku kēksu, kam rozīnes nav žēlotas. Nevajag vērtēt šo raganu pēc viņas deguna (raganām tas ir garš un līks, vai ne?) vai slotas - viņa pratīs pārsteigt visnegaidītākajā momentā. Pat liftā viņa nevar noslēpt savu dabu un prot pārvietoties ar visaugstākajiem raganu pilotāžas elementiem. Jūs taču zināt, kas notiek, kad lifts pēkšņi iestrēgst?

9. Ļoti, ļoti noslēpumainā ragana. Nu tik noslēpumaina, ka pati nezina, uz ko ir spējīga. Turklāt viņa sevi par raganu neizskata. Ak, kaut kas saplīsa? Tas notika pats no sevis. Saplīst viss, kam viņa pieskaras? Viss salūst, aizdegas, pārvēršas par vardi? Bet viņa neizpratnē nopūšas: oh, kāda neticama sakritība.

10. Visu raganu ragana. Viņā apvienojas iepriekš minēto raganu tipu īpašības. Pretrunīgas īpašības apbrīnojami harmoniski savienojas negaidītās kombinācijās - tas ir tāpat kā ēst gurķi ar medu vai dzert «Hennessy» ar kolu. Ragana, kura lido ar tādu slotu, atstāj komētai raksturīgu asti. To nevar neieraudzīt. Bet citādi… viņa atzīst klasisko stilu - gan apģērbā, gan uzvedībā.