Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Ko atklāj Latvijā vienīgais Horoskopu koku aplis

© F64 Photo Agency

Latvijā vienīgais Horoskopu koku aplis atrodas Lēdurgas dendroparkā. Tas veidots no 22 kokiem. Ķeltu priesteri druīdi ticēja, ka katram kokam ir savs raksturs, labās un sliktās īpašības un ietekme ir arī apstākļiem, kādos koks aug. Dendroparka vadītāja Sarmīte Kauliņa ar prieku dalās piedzīvotajā – viņa tur izjūt meža terapiju. Laiks pazūd, nemierīgo prātu var apklusināt. Ne velti dendroparkā notiek Valpurģu nakts un parka takai piespiedies Mudurgas dižakmens.

Dīvaina vieta, unikāls parks

Lēdurgas dendroparks ir īpatnēja vieta. Tas atrodas ieplakā, tāpēc, no sala pasargātas, aug koku sugas, kas citur tiktāl ziemeļos nav izdzīvojušas. Lēdurgas dendroparks ir unikāls, jo tajā zaļo koki, kam tā ir vienīgā augšanas vieta Latvijā. Ciedru riekstiem ienākas raža, zīdkokam ogas nogatavojas, magnolijas zied. Sikspārņi tumsā lidinās krustu šķērsu - tiem patīk veci, dobumaini koki. Savu mistikas noti tie parkam piešķir.

Lēdurgas teritorija minēta jau 1211. gadā Indriķa hronikā kā apdzīvota vieta Gaujas līvu zemē. Somugru ciltīm piederīgie lībieši Lēdurgas apkaimei ir devuši vietvārdus, no kuriem daudzi saglabājušies līdz mūsu dienām - Mudurga, Sudurga, Jugla, Lībieši u.c., teikts dabas pieminekļa «Lēdurgas dendroloģiskie stādījumi» dabas aizsardzības plānā (2016.-2017. gadam).

Dendroparkam ir bijusi raiba vēsture, to izveidojis viens cilvēks - dārznieks Arvīds Janitens. Tas bija viņa mūža darbs, ko pēcāk turpināja ne mazāk aizrautīgais Janitena skolnieks Karolis Treijs, bet vēlāk - 2012. gadā - rūpes par dendroparku uzņēmās Krimuldas novada pašvaldība.

Parks nav gatavs, un diez vai jelkad būs. Darāmā netrūkst. Piemēram, no Mudurgas dižakmens un var uzvilkt trīsstūri, un katrā stūrī ir novietots krustakmens. Starp tiem - vēl citi akmeņi. Kāpēc? Tas jāizpēta. Zināms, ka dažs no akmeņiem palīdz dziedēt muguras sāpes, cits - samierināt strīdniekus.

Saprast koku valodu

Kad sāka izstrādāt dendroparka rekonstrukcijas plānu, ainavu arhitekte Vineta Radziņa ieteica izveidot ko īpašu. Kāpēc lai tas nebūtu ķeltu horoskopu aplis? Savu ideju viņa pamatojusi: ķeltiem piemita vienas no senākajām zināšanām, ne velti viņi kokiem piedēvēja īpašības, kādas pieņemts attiecināt uz astroloģiju - ar zvaigznēm, planētām un to kustību. Bet te - cilvēka raksturu un dzīves gaitu atspoguļo koka raksturojums. Kas tu esi - liepa vai vītols? Varbūt olīvkoks?

Sarmīte Kauliņa noteic - lai kļūtu par druīdu, svētajā birzī vajadzēja nodzīvot 15-20 gadus. Vienam. Tad koku valodu cilvēks iemācās.

Un Lēdurgas dendroparks apvieno ķeltu, līvu, latviešu, ģermāņu un skandināvu zinības. Mūsdienu interpretācijā, tomēr cilvēkus šīs zintis interesē.

Apaļš kā poga

No putna lidojuma Horoskopu koku aplis atgādina pogu ar četriem caurumiņiem. Horoskops sastāv no 22 dažādiem kokiem, un tā pamatā ir Saules stāvoklis attiecībā pret Zemi. Tāpēc 18 horoskopa zīmēm ir divi darbības periodi, no kuriem viens atbilst vasaras, otrs - ziemas periodam. Atlikušās četras zīmes atbilst vasaras un ziemas saulgriežiem, kā arī pavasara un rudens ekvinokcijai.

Sarmīte novērojusi, ka cilvēki sameklē savam horoskopam atbilstošo koku, izlasa aprakstu un ļoti bieži saka: nē, tas nav par mani. Taču tad, kad to pašu izlasa kāds, kurš pazīst horoskopa «subjektu», viņš uzreiz paziņo: tas ir tieši kā par tevi!

Es izlasīju savējo un varēju piekrist: precīzi! Mani ceļabiedri nebija tik ekspansīvi. Klusu lasīja un kļuva domīgi.

Ir citādi. Pārbaudiet paši!

Dendroparka vadītāja neslēpj, ka viņas attiecības ar parka kokiem ir citādas nekā apmeklētājiem. Šī ir viņas dzimtas zeme, vecvectēva izpirkta no barona Kampenhauzena. Bērnībā Sarmīte kopā ar vecmāmiņu staigājusi pa kādreizējo dzimtas īpašumu, vecmamma stāstījusi par kokiem un dzimtas vēsturi. Sarmītei ir savi īpašie koki, bet tie ir citi, ne no Horoskopu koku apļa.

«Es te strādāju jau trešo gadu. Atnāku uz darbu, man ir miers, harmonija. Laiks pazūd kā nebijis. Ne velti ir teiciens - meža terapija. Sāku interesēties un lasīt par koku ietekmi un sapratu, kā izpaužas meža terapija. Uzzināju, ka sievietēm jāiet pie vītola, kas piešķir sievišķo enerģiju, vīriešiem - pie lazdas, kas dod vīrišķo enerģiju,» stāsta Sarmīte.

Senie latvieši uzskatīja, ka meitām spēks jārod pie liepas, puišiem - pie ozola. «No enerģētiskā viedokļa ir citādi,» pārliecināta ir Sarmīte, «koki var cilvēkam palīdzēt, bet var kaitēt. Daudzi uzskata, ka pie mājas nevajag stādīt egles. Tas ir saistīts ar koka radīto enerģiju - ziemā tā dod enerģiju, bet vasarā atņem, un cilvēks var slikti justies. Arī par tūjām ir ticējums. Mana vecāmamma kategoriski aizliedza mammai stādīt tūjas pie mājām. Tas saistīts ar aizgājēju garu piesaistīšanu. Jāsaprot, ka neesam vieni šajā pasaulē. Mums blakus ir citi iemītnieki, no citām pasaulēm, to vajadzētu uztvert tā. Kad man saka - vai, jums te blakus kapi, tad es atkal pieminēšu savu gudro vecomammu, kas teica: nebaidies no mirušiem, baidies no dzīviem.»

Ne visi saindējas

Sarmīte neslēpj nākotnes ieceres - izveidot kā horoskopu aplim līdzīgu augu horoskopu. «Mēs pērn sarīkojām zāļu dienu. Domājām, atnāks maz cilvēku, bet bija ka biezs. Ļoti daudz. Interese bija liela. Cilvēkiem gribas zināt par augu iedarbību, gribas pamēģināt,» priecājas dendroparka vadītāja.

Lēdurgas dendroparkā zeļ gana daudz indīgu augu. Tos nevajadzētu pat aiztikt, bet… «Cilvēks ierauga zalkteni un priecājas: cik skaisti! Starp citu, zalktene sāka ziedēt jau februārī. Tas ir izteikti indīgs augs. Čūskoga arī. Tāda liela, zila oga. Bet interesanti, ka vietējais bērniņš salasīja mežā ogas, apēda un nekas slikts nenotika. Viņam čūskogas nekaitēja,» atceras Sarmīte.

Viņai mājas pagalmā saauga strutenes. Nekad nebija tik lekni sazēlušas, bet nu - ir. Bija dzirdēts, ka kāds augs pie mājas sāk vairoties ar īpašu mērķi, tomēr Sarmīte nenoticēja. Taču ātri vien pārliecinājās, ka nekas nenotiek tāpat vien. Vienam no ģimenes tovasar uzmetās kārpas ka biezs. Strutenes palīdzēja - kārpas nogāja, un nākamgad pazuda arī pašas strutenes. Vairs tikai vienā nelielā laukumiņā saglabājušās. «Šajā dzīvē viss tiek salikts pa vietām, un ne mēs to nosakām,» viņa secina.

Valpurģu nakts mistērijas

Lēdurgas dendroparkā tiek rīkota Valpurģu nakts. Šogad tā notiks jau sesto reizi. Naktī no 30. aprīļa uz 1. maiju Eiropā tiek svinēti vieni no lielākajiem pagānu svētkiem - Valpurģu nakts. Mūsdienās tā tiek sveikts pavasaris. Pat ja stāsts ir arī par raganām, slotām un auglības rituālu, tas nav nekas baiss un piedauzīgs.

Turklāt Krimuldas novadā ir sava Ragana - apdzīvota vieta. Katrai raganai ir sava slota, un dendroparka teritorijā slotu ir daudz. Un kas gan slikts būtu mīlas, auglības rituālos, kas notiek Lēdurgas Valpurģu naktī?

Šogad pirmo reizi tiks rīkots raganu tirgus. Jā, ķiploki tajā būs! Bet ne tikai tie.

Katru gadu Valpurģu nakts pasākumos piedalās hiromante, rūnu licēja, kāršu licēja, notiek auglības un uguns pabarošanas rituāli. Ir arī orientēšanās parkā. Kas notiek, ja aizmaldās? Nekas, no rīta visi ir atradušies. Joks.