Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

Pilnvērtīgam miegam nav alternatīvas

© Pixabay

Miegs ir absolūti nepieciešams, lai atgūtu fiziskos un garīgos spēkus. Tie, kuri naktsmieram veltītās stundas uzskata par zemē nosviestām, maksā par šiem maldiem ar savu veselību.

Neizgulēšanās sekas

Tās ir daudzveidīgas - enerģijas trūkums, garastāvokļa svārstības, kā arī kustību koordinācijas traucējumi, kuru dēļ pieaug darba un sadzīves traumu risks. Cilvēks, kurš ir atradies nomodā 24 stundas no vietas, pie stūres ir tikpat bīstams kā dzērājs, kuram asinīs ir viena promile alkohola. Guļot tikai par vienu stundu mazāk nekā vajadzīgs, mūsu domāšanas, atmiņas, koncentrēšanās un iegaumēšanas spējas krītas par 25%, līdz ar to krītas arī darba kvalitāte. Ja vidējais miega ilgums diennaktī ir tikai 6 stundas, tad spēja pretoties vīrusiem samazinās uz pusi. Ilgstoša regulāra neizgulēšanās tiek saistīta arī ar aptaukošanos, augstu asinsspiedienu, sirds slimībām, diabētu u.c.

Miega traucējumi

Par miega traucējumiem ir runa tad, ja cilvēks nespēj iemigt, kaut arī jūtas ļoti noguris; aizmigšanai vajag vairāk nekā stundu, var būt atkārtota pamošanās naktī, pārāk agra pamošanās no rīta, kad vēl nāk miegs. Mēdz būt arī tā, ka miegā aizvadītas astoņas stundas un vairāk, bet cilvēks nejūtas izgulējies - tas liecina par miega kvalitātes traucējumiem. Ja problēmas ir regulāras un turpinās ilgāk par trim nedēļām, jādodas pie ārsta. Pārbaudīties vajadzētu arī tiem, kuri ļoti spēcīgi un regulāri krāc, jo var gadīties, ka cēlonis ir miega apnoja - cilvēks miegā piedzīvo pilnīgas elpošanas apstāšanās epizodes, krītas skābekļa piesātinājums asinīs, notiek pamošanās, un miega struktūra ir izjaukta.

Bieži miega traucējumus rada dažādi psihosociālie faktori, uz kuriem reaģē viss organisms: stress un problēmas darbā, sadzīvē u.c. Gulēt ejot, cilvēks jau raizējas, ka nevarēs aizmigt, un tas rada vēl lielāku nemieru.

Lai labāk gulētu:

  • Pēc iespējas ejiet gulēt katru vakaru noteiktā laikā.

  • Pirms gulētiešanas atturieties no fiziskām nodarbēm.

  • Uz nakti nepārēdieties.

  • Pirms naktsmiera nesmēķējiet un nelietojiet alkoholu. Daļa cilvēku vakarā nevar dzert arī kafiju un stipru tēju.

  • Zāļu tējiņas pirms gulētiešanas var dzert tad, ja pēc tam naktī nav jāskraida uz tualeti.

  • Pēc trijiem pēcpusdienā neejiet nosnausties.

  • Pirms gulētiešanas var atslābināties siltā vannā, klausīties mierīgu mūziku, palasīt labu grāmatu, bet nevajag skatīties uzbudinošas filmas vai raidījumus, spēlēt datorspēles, klausīties skaļu, agresīvu mūziku.

  • Nevajag pirms gulētiešanas skaidrot attiecības, rāt bērnus, apspriest problēmas un dalīt rītdien veicamos darbus.

  • Ja nevarat aizmigt 20 minūšu laikā, celieties augšā un dariet kaut ko mierīgu, līdz nāk miegs.

  • Ja iemigšana sagādā problēmas, izvērtējiet savu miega vidi: vai telpa ir pietiekami labi vēdināta, klusa, tumša, vai guļvieta ir ērta, ar jums piemērotu spilvenu, segu un gultasveļu u.c.

  • Ja miega problēmas neizdodas novērst, mainot ieradumus un miega vidi, jākonsultējas ar ārstu.