Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Horoskopi

BAHA ZIEDI. Baha ziedu harmonizējošais spēks

Attēlam ilustratīva nozīme © Pexels

Straujajā ikdienas ritmā daudz emociju, daudz stresa... Ir dažādi veidi, kā sev palīdzēt atbrīvoties, mainīt savu iesīkstējušo rīcības un pasaules uztveres modeli. Viens no tiem ir Baha ziedu terapija: tās pamatā ir dabas spēks, kas mīt 38 savvaļas augos – to spējā nostabilizēt emocijas un uzlabot veselību.

Šo terapiju pagājušā gadsimta 30. gados atklāja un izstrādāja angļu ārsts Edvards Bahs. Viņš ievēroja, ka līdzsvarotam cilvēkam ir sava dabiska, stipra imunitātes sistēma. Atliek kādam ilgāku laiku nonākt negatīvu emociju varā, lai tas ietekmētu arī fizisko ķermeni un tajā iezagtos slimība. Ne velti populārs ir teiciens, ka viss sākas galvā. Edvardam Baham, kuram bija zināšanas gan tradicionālajā medicīnā, gan homeopātijā, astoņu gadu laikā, ļoti pacietīgi vērojot un analizējot, izdevās atrast dabā 38 augus, kas spēj kliedēt konkrētus negatīvu emociju mākoņus. Skaitlis 38 ir zīmīgs, jo ietver tieši tik psihoemocionālo stāvokļu, kas nes līdzi neskaitāmu kaišu virkni. Tomēr šī terapija nav uzskatāma par brīnumlīdzekli, kuru lietojot viss atrisināsies pats no sevis. Tikai mainoties pašam un mainot skatījumu uz dzīvi, var pozitīvi ietekmēt pašsajūtu un tikt galā ar slimībām.

Vairākas priekšrocības

Latvijā ar šo terapiju jau aptuveni desmit gadus nodarbojas arī Laura Tidriķe. Viņa ar Baha ziediem satikusies pavisam nejauši. «Manam pirmajam bērnam pēkšņi parādījās bailes - no visa iespējamā. Nevedīsi taču tādu divgadīgu mazuli pie psihoterapeita. Nolēmu aiziet pie homeopāta un lūgt padomu vai kādu līdzekli, kas varētu nomierināt bērnu. Viņa man ieteica pamēģināt Baha ziedus,» par savu pieredzi stāsta Laura. Ārstes iedotais līdzeklis tiešām izrādījies efektīvs - pēc pāris dienām bērns nomierinājās un bailes pazudušas pat no viņa vārdu krājuma. Tā nu nolēmusi painteresēties nopietnāk - kas tas ir, kas viņas atvasītei palīdzēja atgūt līdzsvaru? Tā kā viņa tolaik strādāja par vācu valodas pasniedzēja augstskolā, ik pa laikam nācies braukt uz konferencēm ārzemēs. Tur esot, iegājusi grāmatnīcā un bijusi pārsteigta, redzot, cik daudz grāmatu veltīts Baha ziediem. Jau pārlapojot tās, uzrunājis, ka šī terapija der visiem un tās avots ir tīra daba, kas nāk mums palīgā, kad paši netiekam ar sevi galā. Ne mazsvarīgs bijis arī tas, ka nav jābūt diplomētam mediķim, lai ar to nodarbotos. Radusies nopietnāka interese uzzināt par šo terapiju vairāk, tāpēc devusies uz Mehthildes Šeferes semināru Baha ziedu terapijas institūtā Hamburgā. «Tā pamazām ienāca prātā doma izmantot dabas spēku ne tikai sevis un savējo ārstēšanā, bet arī palīdzēt citiem. Izveidoju uzņēmumu un vienubrīd mēģināju savienot to ar darbu augstskolā. Tomēr sapratu, ka tas nav izdarāms. Tā paliku pie Baha ziediem, vadu seminārus, konsultēju, rakstu un tulkoju grāmatas - šobrīd kopumā ir izdotas astoņas: katram uzņēmuma gadam pa vienai,» savu pašreizējo nodarbošanos raksturo Laura.

Bailes, naids, nogurums

Emocijas ietekmē visu mūsu dzīvi, uzsver Baha ziedu terapijas praktiķe. Un katram no mums ir savas negatīvās emocijas, no kurām atbrīvoties ir ļoti grūti. Tās lēnām grauž mūs, darot nelaimīgus un neapmierinātus ar dzīvi un galu galā pakļaujot ciešanām arī fizisko ķermeni. Laura ir novērojusi, ka lielākais nevēlamais «pavadonis» daudziem ir bailes - gan konkrētas, gan mistiskas (ieskaitot šobrīd tik izplatītās bailes no ļaunas acs, nolādējumiem). Tās ir spēcīgas emocijas, kas kā magnēts pievelk negācijas, un cilvēkam rodas pārliecība, ka tam visam ir ārēji iemesli, nevis paša psihoemocionālais stāvoklis. Otrajā vietā stabili turas dusmas, naids, greizsirdība, bet trešajā vietā - nogurums.

«Aizvainojuma, naida, baiļu, vainas izjūtas un citu emociju iespaidā zaudējam līdzsvaru. Baha ziedi palīdz atgūties, transformējot šīs izjūtas. Piemēram, nepārliecinātību par sevi un savām spējām, kas cilvēkam var būt radusies jau skolas gados, salīdzinot citu spējas ar savējām un nostiprinot pārliecību - sak’, es neko nevaru, es jau tāds lūzeris esmu bijis un palikšu, Baha ziedu esences lietojot, var pavērst citā virzienā - stiprinot pašapziņu un pašpārliecību, liekot apzināties savus iekšējos resursus un vērtību.»

Viņa uzsver, ka katram cilvēkam ir savs stāsts un arī katram augam - savējais. Bet salīdzinot - var tajos atrast līdzības. Lai palīdzētu atrast savas vainas, ierosmi var dot neliela rokasgrāmatiņa, kurā minēti mīnusi, ar kuriem gribam tikt galā, un arī plusi, ko iegūstam, lietojot konkrētā zieda spēku. «Palasiet visus šos raksturojumus un padomājiet, kas atbilst jums, jūsu uzvedībai, kādas īpašības jūs kaitina, bet kuras - patīk. Gan jau saskatīsiet līdzības starp savu raksturu un augu aprakstu,» teic Laura. Vispirms mums palīgā nāk Divpadsmit dziednieki - augi kā personības raksturojums (tas var būt arī cilvēka pārejošs emocionāls stāvoklis). Piemēram, ancītis: slēpj raizes aiz bezrūpības maskas, it kā dzīvespriecīgs, bet iekšēji cieš. Pozitīvais pretmets: nesatricināms miers. Vai arī cigoriņš: žēlo sevi, pārlieku mīl sevi, īpašniecisks, pieprasošs, sāpināts un raudulīgs. Pluss: spēj mīlēt un rūpēties, neko negaidot pretī. Vēl ir arī Septiņi palīgi: ziedi, kas palīdz ilgstošu psiholoģisku stāvokļu gadījumā, teiksim, kad pārņēmusi bezcerība, var lietot Eiropas uleksu, vai, ja ir pilnīgs garīgs un fizisks nogurums, derēs olīvkoks. Trešais palīgu kopums ir Otrie deviņpadsmit: ziedi, kas palīdz pārvarēt tos emocionālos stāvokļus un problēmas, kas radušās dzīves traumas vai grūtību dēļ. Ja esat cietuši negadījumā, iespējams, jums būs nepieciešama čemuru baltstarīte, bet, ja nespējat tikt galā ar ikdienas darbiem un jums trūkst enerģijas, izvēlieties parasto skābardi. «Lasot šos īsos aprakstus, spēsiet apjaust, kas ar jums notiek. Precīzi, lakoniski, bez liekvārdības, sniedzot galvenos pieturas punktus. Ja tas ir par īsu, var rast papildu informāciju grāmatās par Baha ziediem. Galu galā - noskaidrojot, kurš augs ir par jums un jūsu stāvokli, tāda esence jālieto,» iesaka Laura. Viņa drošina: nav jābaidās, ka var kaut ko pārdozēt vai būs nepatīkamas blaknes, tas ir pilnīgi drošs un nekaitīgs līdzeklis. Ja tomēr tas neiedarbojas, ļoti iespējams, ka nav pareizi noteikti klupšanas akmeņi un problēmas. Ne jau viss uzreiz pazudīs kā pēc burvja mājiena, ir emocijas, kas ļoti lēnām atkāpjas. Tāda ir vainas izjūta. Bet arī tā palēnām pazūd, lietojot attiecīgo esenci.

Faktiski no 38 līdzekļiem var izveidot 500 000 dažādu kombināciju, izmantojot vienu auga esenci vai veidojot maisījumu no ne vairāk kā septiņām ziedu esencēm. Var pats izveidot tās vai arī lūgt palīdzību konsultantam, ja šķiet - viss ir par mani, nevaru izvēlēties, kas man labāk der. Starp citu, ir viena gatava paša ārsta Edvarda Baha izveidota kombinācija - glābējlīdzeklis, kas sastāv no piecām ziedu esencēm - Piecu ziedu formula. To varot lietot tad, ja ir kāds ļoti liels emociju sastrēgums un vajag ātri atgūt līdzsvaru. Viens no Lauras puikām reiz izdomājis samīļot karstu gludekli. Uzreiz uzsmērējusi uz rokām Piecu ziedu krēmu un iedevusi iekšēji lietojamo līdzekli, un pēc laika - skat, pat ne čūla nav palikusi no tā visa.

Koncentrēta informācija

Ziedu esences uz Latviju atceļo no Anglijas, kur tās jau vairāk nekā 30 gadu saskaņā ar Baha norādījumiem gatavo kāds kungs - Džulians Barnards, viņš ir arī sarakstījis daudzas grāmatas par šo terapiju. Viņai pašai pie biroja dārzā arī zaļo liela daļa šo augu, taču - no tādiem esences gatavot nebūtu vēlams, jo tie neaug savā dabiskajā vidē. Videi, kur tos iegūst, jābūt tīrai, bez piesārņojuma. «Protams, skeptiskajiem tas viss liksies ļoti aizdomīgi, jo ārstnieciskajos līdzekļos nav ķīmisku vielu - ziedu esencēs ir tikai auga informācija, kas vēsta, piemēram: «Esi drosmīgs! Uzticies dzīvei!» Šo informāciju mēs kā dabas daļa nolasām, un tā palīdz mainīt mūsu domāšanu, emocijas un stiprina mūs,» skaidro Baha ziedu terapijas praktiķe.

Arī ārēji augs sasaucas ar iekšējo kodolu, psihoemocionālo stāvokli, ko tas simbolizē. Mazs augs, kā žultszālīte, atbilst neizlēmīgam un nepastāvīgam raksturam. Laura pasmaida, ka tas ir par cilvēkiem, kas nespēj 20 gadus izlemt: šķirties vai nē. Savukārt puķu sprigane aug ļoti ātri, ir gara auguma, izsējas plašā teritorijā un strauji. Un tās iekšējā vēsts arī pauž «lielumu»: neciešu ierobežojumus, esmu ātra, saspringta, nepacietīga. Savukārt tās ziedi ir maigi, un no tiem iegūst to esenci, kas ļauj šādu personību harmonizēt, padarot iecietīgāku pret lēnīgiem, stiprinot pacietību - ar kredo: «Laika pietiek visam!» Šis augs, kas ir ļoti izplatījies visā Eiropā un arī Latvijā pieskaitāms invazīvajām sugām, savā veidā rāda kopējo cilvēces attieksmi pret dzīvi - visu vajag ātri, ātri un vēl ātrāk. Skrienam, skrienam, kavējam, nav laika. Nervozējam, sēžam sastrēgumos, niknojamies uz visu pasauli. Savukārt citi augi lēnām iznīkst, kas zināmā mērā rāda kādu vērtību iznīkšanu.

Laura atzīst, ka līdz ar Baha ziedu terapijas iepazīšanu uz augu pasauli skatās pavisam citādi, ar lielāku izpratni. Tas vairs nav vienkārši zaļais fons. «Bahs izvēlējās dziedniecībai tieši savvaļas augus, jo tie ir stipri, noturīgi, nevis kā kultūraugi, kas ir vieglāk maināmi un modificējami. Un to vēsts ir arī labāk nolasāma, jo mēs taču esam dabas daļa, tāpat kā viņi.» Starp citu, strādājot ar Baha ziedu terapiju, attīstās arī intuīcija. Tā, ka dažkārt pat bail metoties no tā, cik skaidri skan zemapziņas balss.

Pat ja nelieto neko no esencēm, šī terapija mudina uz pašizziņu. «Jo vairāk par Baha ziedu terapiju lasām, jo vairāk sevi iepazīstam. Mainot iesīkstējušos savas domāšanas modeļus, izkļūstam no apburtā loka un ieraugām sevi un citus citādā gaismā,» atzīst Baha ziedu terapijas praktiķe.

Noslēgts kopums

Vai neviens augs pa šiem gadiem nav nācis klāt? Nē, jo tas ir kā noslēgts kopums. Tas ir kā ar Mocarta skaņdarbiem - vai tam klāt var kaut ko piekomponēt? Tam nav pārrakstāms nekas, jo tad tas nebūs Mocarts, bet plaģiāts. Tā arī šis ir Baha komponējums, kas mūs iedvesmo un pacilā, un «mēs atveramies līdzīgi ziediem», koši un pārliecinoši pauž Laura.

Pirms dažiem gadiem Laura un viņas komanda veica pētījumu, kurā 86% dalībnieku ir atzinuši, ka triju mēnešu laikā, kopš viņi lieto šo terapiju, pašsajūta ir uzlabojusies. Placebo? Tam viņa negribētu piekrist, jo cilvēkiem pat mitējušās alerģijas un psoriāze. Jo tā ir: kad līdzsvarojas iekšējie «ūdeņi», tad atkāpjas arī kaites, gluži kā saulē izkūst sniegs. Arī viņas vīram, kam daudzus gadus bijusi alerģija un nākušas tikai klāt jaunas izpausmes, pusotra mēneša laikā pēc terapijas visi simptomi izzuduši. Tagad droši ēdot tomātus, zemenes, vairs netraucējot arī kaķi. Jo tā jau esot - slimība jau nav tikai negācija, tā pievērš uzmanību, bikstot kā ar pirkstu: skat, kaut kas nav kārtībā, kaut kas ir jāmaina. «Tad tev vienkārši jāpadomā, kas tavā dzīvē nav tā, kā vajadzētu. Kā Bahs saka: kur esi nogājis nost no sava ceļa. Šī terapija arī nenokauj izpausmes, atstājot cēloņus neskartus. Tu vienkārši tiec tuvāk sev, savai būtībai.» Tāds mūžam paklausīgais, kuru visi citi izmanto, jo viņš neprot pateikt nē, lietojot augstiņu, var mainīties, un apkārtējie būs pārsteigti - kas tad tam pēkšņi lēcies? Esi sācis rādīt savu attieksmi? Jo augstiņš palīdz iemācīties pateikt nē un neaizmirst savu dzīves uzdevumu. Tur jau ir tas augu spēks - katra individualitātes stiprināšanā.

«Dzīve ir pieredžu ceļojums. Mēs to iegūstam, apstrādājam un ejam tālāk. Dažkārt mēs vienkārši iestrēgstam. Baha ziedi palīdz no tā sastrēguma tikt laukā. Tas nav tā, ka - ah, nu nekā vairs nav, viss kā ar roku noņemts. Nē, tas palīdz pārdomāt savu pieredzi un palaist brīvībā, neiekapsulēt, nenoliegt un nenotušēt,» akcentē Laura. Nereti varot būt visādi zīmīgi sapņi, nākt atziņas, kļūst skaidrāks, kā nonākts līdz mokošajam stāvoklim. Var būt, ka tas sācies jau stipri sen. «Tas ir kā sīpolam - mēs nevis to graizām un plosām, bet pa kārtai vien tiekam klāt problēmas saknei. Bērniem (it īpaši līdz septiņu gadu vecumam) to izdarīt ir vieglāk, jo nav tik daudz kārtu, arī emocijas nāk un iet brīvāk - viņiem Baha ziedi iedarbojas vēl ātrāk. Bet galvenais ir - lai cilvēks grib tikt skaidrībā! Ja viņš grib pārmaiņas, tad Baha ziedi ir instrumenti, kas to palīdz izdarīt. Ja negribēs, tad tikai būs jāsecina: atkal nepalīdz.»