Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Horoskopi

NASA ķersies pie Titāna izpētes

© AFP/SCANPIX/LETA

ASV kosmosa izpētes aģentūras uzsāktās programmas «New Horizons» nākamais mērķis ir Saturna lielākais pavadonis Titāns. 2026. gadā uz to plānots sūtīt par «Dragonfly» («Spāri») sauktu zondi, kas izskatās pēc prāva bezpilota helikoptera.

«Reuters» norāda, ka zinātnieku interese par Titānu ir saprotama. Lai gan uz Saturna pavadoņa valda mūžīgā ziema, gaisa temperatūrai nepārsniedzot mīnus 180 grādus pēc Celsija skalas, bet tā atmosfēras spiediens ir par 50% lielāks nekā uz Zemes, Titāns ir vienīgais zināmais kosmiskais objekts (atskaitot mūsu pašu planētu), uz kura ir okeāni, jūras, upes un ezeri. Tiesa, tie pildīti nevis ar ūdeni, bet gan ogļūdeņražiem, galvenokārt metānu un etānu, raksta AFP. Titānam ir ļoti blīva atmosfēra, kas sastāv lielākoties no slāpekļa un metāna. Uz Zemes veiktie pētījumi liecina, ka Saules radiācijas ietekmē šīs vielas var mijiedarboties ar pavadoņa jūrās un okeānos plūstošo šķidro gāzi un veidot sarežģītas organiskās molekulas, iespējams - pat aminoskābes, kas vismaz uz Zemes ir dzīvības formu pamats.

NASA vadītājs Džims Braidenstains norādījis, ka ar zināmām iebildēm (zemo gaisa temperatūru un ogļūdeņražiem ūdens vietā) apstākļi uz Titāna pašlaik ir diezgan līdzīgi tiem, kādi valdījuši uz Zemes pašos mūsu planētas pirmsākumos.