Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Injekcijas lūpu jaunības svaigumam

© Pixabay

Simetriskas, proporcionālas un apjomīgas lūpas vienmēr uzskatītas par jaunības, skaistuma un jutekliskuma simbolu. Diemžēl nekas nav mūžīgs – arī lūpas novecojot zaudē savas dabiskās formas un apjomu. Turklāt pat jaunībā ne visus apmierina lūpu dabiskais lielums vai forma.

Kā mūsdienu estētiskā medicīna var palīdzēt lūpu dabiskās formas uzlabošanai, korekcijai un elastības atjaunošanai bez ķirurģiskas iejaukšanās, stāsta Lāzerplastikas klīnikas ķirurgs Valdis Ģīlis, Latvijas Estētiskās medicīnas asociācijas priekšsēdētājs.

Svars, vecums, traumas

«Lūpu forma, simetrija un tilpums mums katram ir dabas dots, bet - pirmkārt, daba ne vienmēr visu izveido pēc tādiem skaistuma kritērijiem, kādi sabiedrībā ir pieņemti. Otrkārt, lūpu forma un apjoms var mainīties reizē ar svara izmaiņām, gan novecojot, gan smēķēšanas un traumu dēļ,» stāsta Dr. Valdis Ģīlis, uzsverot, ka sejas novecošanās nav tikai ādas problēma - gadiem ejot, savu formu sāk mainīt sejas skeleta kauli, samazinās taukaudi, un tas viss netiešā veidā atstāj iespaidu arī uz to, kas notiek ar lūpām. Tāpēc, ja gribam apturēt novecošanos vai precīzāk - pagriezt laiku atpakaļ, varam koriģēt arī lūpu formu un apjomu.

«Protams, viss jāskata kontekstā. Ja cilvēkam ir daudz grumbiņu un lūpas zaudējušas savu tilpumu, bet acis mirdz, tad arī citiem neviens viņa «defektiņš» netraucē. Bet, ja cilvēku nomoka kompleksi par savu izskatu, kas izpaužas jau arī attieksmē pret apkārtējo pasauli, tad noteikti daudz vieglāk ir veikt korekciju un - mainīt šo attieksmi,» uzskata pieredzējušais plastikas ķirurgs, piebilstot, ka arī tad, ja lūpas ir nesimetriskas vai mazas, plānas, kas rada iespaidu, ka cilvēks ir neapmierināts, dusmīgs, neliela manipulācija to visu var izmainīt.

Hialuronskābes filleri

Vēsturiski lūpu palielināšanai ir tikušas izmantotas dažādas vielas: taukaudi, parafīns, silikona eļļa. Tad sekoja dzīvnieku izcelsmes kolagēna injekcijas, pavedienveida un smalku granulu sintētiskie materiāli, bet nu tie gandrīz netiek izmantoti biežo sarežģījumu dēļ. Pašlaik lietojam ievērojami drošākas un precīzākas metodes ar minimālu komplikāciju risku. Vispopulārākās un precīzākās ir biomateriālu pildvielas (filleri), retāk paša pacienta tauku mikro injekcijas. No filleriem vispopulārākā ir hialuronskābes grupa, jo šī viela dabiski ir mūsu organisma audu sastāvā, tā neizraisa alerģiju un tai ir pretviela - šķīdinātājs, ko varam izmantot nevēlamu efektu korekcijai. «Tāpēc hialuronskābes preparātu izmantošana estētiskajā medicīnā ir visdrošākā,» uzsver Dr. Valdis Ģīlis, piebilstot, ka Lāzerplastikas klīnikā tos izmanto jau apmēram 20 gadus. Turklāt jaunākās paaudzes hialuronskābes preparātu lielākais pluss ir tāds, ka tie ir plastiski, labi formējas.

«Veicot lūpu korekciju, jāatceras, ka nekas nav mūžīgs. Hialuronskābes preparātu efekts saglabājas līdz gadam, pakāpeniski sadaloties,» skaidro Dr. Valdis Ģīlis.

Saglabāt vieglāk nekā atjaunot

Lūpu korekciju veic galvenokārt sievietes pēc 30 gadu vecuma, kad jau sākušies dabiskie novecošanās procesi, lai gan - daktera praksē bijušas arī 20-25 gadus vecas sievietes. «Vienmēr vieglāk ir skaistumu saglabāt nekā vēlāk mēģināt to atjaunot. Arī izmaksu ziņā tas sanāk lētāk,» viņš norāda.

«Lai veiktu lūpu korekciju, veselam cilvēkam nopietnu kontrindikāciju nav, tomēr visi lēmumi, kas attiecas izskata svarīgāko daļu - seju, ikvienam ir rūpīgi jāizsver,» iesaka Dr. Valdis Ģīlis. Protams, ja viņš redz problēmu - vai tā ir iedzimts defekts, vai deformācija, vai izteikta asimetrija -, viņš noteikti palīdzēs, bet, ja paciente ir jauna, lūpas ir dabiski glītas, bet gribas pārspīlēti lielākas, dakteris korekcijai nepiekritīs. «Es nedaru neko, kas manā izpratnē var pārkāpt smalko robežu starp skaistumu un tā karikatūru. Varētu domāt: jo vairāk injicējam, jo mums finansiāli izdevīgāk, bet - es nekad neiešu pret savu sirdsapziņu,» viņš uzsver.

Nepaļauties uz zemu cenu

Estētiskā medicīna ir jauna, kā atsevišķa nozare radusies astoņdesmito gadu vidū. Tā izmanto minimāli invazīvas ārstniecības metodes. Vēl nesen šajā jomā valdīja anarhija, «skaistuma injekcijas» veica ne tikai ārsti, bet arī kosmētiķi, medmāsas, spa speciālisti u.c. Pacientu drošībai jāatgādina, ka filleru un botulīna toksīna injekcijas drīkst izdarīt tikai ārsti, kuri pēc papildu apmācības un eksāmena nokārtošanas ir saņēmuši Latvijas Ārstu biedrības izsniegtu metodes sertifikātu. Šo speciālistu sarakstu var apskatīt Latvijas estētiskās medicīnas asociācijas mājaslapā www.lema.lv.

«Vēl nereti šodien var ieraudzīt sludinājumus, kur «pagrīdes speciālisti» piedāvā «uztaisīt lūpas» par 80-100 eiro. Tas praktiski nav iespējams, jo kvalitatīva preparāta cena ir augstāka, bet klāt nāk izmaksas visam, kas nepieciešams papildus. Filleru injekcijas ir noteiktu riska pakāpi, ir iespējamas komplikācijas, un dažādo anatomisko variāciju dēļ no tā nav pasargāts pat visaugstākās raudzes speciālists, bet - apmācīta ārsta meistarība ir agrīni atpazīt, pareizi ārstēt un izlabot radušos komplikāciju,» skaidro Dr. Valdis Ģīlis, norādot, ka pamatlietas, uz kurām balstās mūsu drošība, ir: apmācīti, sertificēti speciālisti, atbilstoši aprīkotas klīnikas, kvalitatīvi ievadāmie preparāti un informēts pacients.

PIRMS PROCEDŪRAS

- nepieciešama ārsta konsultācija

- informētas piekrišanas procedūrai noformēšana

- iespējama atsāpināšana - anestezējošs krēms, ko uzklāj 25-30 minūtes pirms, vai nervu injekcijas anestēzija

PĒC PROCEDŪRAS

- aukstuma aplikācija tūskas un iespējamu asinsizplūdumu mazināšanai

- ja pacientam anamnēzē ir herpes infekcija, lai arī tobrīd «aizmigusi», ieteicams lietot pretvīrusu ziedi, lai neveidotos iekaisīga rakstura komplikācijas

- dažas dienas atturēties no fiziskas slodzes, pirts, saunas, baseina un solārija apmeklējuma, izvairīties no tiešiem saules stariem

REZULTĀTS

- redzams uzreiz

- var mēreni mainīties, jo hialuronskābe saista arī ūdens molekulas ādā, tāpēc galarezultāts redzams pēc 10-14 dienām

- arī injekcijas dūriens ir trauma audiem, kas rada tūsku, tāpēc, tikai tūskai izzūdot, redzams, vai nepieciešama papildu korekcija

- nereti lūpu korekcija tiek plānota divos vai vairāk etapos, ievadot mazākas preparāta devas

- efekts saglabājas aptuveni gadu, tomēr tā ilgums ir individuāls, atkarīgs no katra pacienta individuālajām īpatnībām un vielmaiņas

KONTRINDIKĀCIJAS

- diabēts

- reimatoīdas slimības

- hipertrofiska rētošanās anamnēzē - aktīva herpes vīrusa infekcija

- ādas slimība/infekcija procedūras veikšanas zonā

- grūtniecība