Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Uz Dziedinošajiem dārziem pēc miera, spēka, veselības un intrigas

Žurnāla «Praktiskā Astroloģija» komanda kopā ar lasītājiem šovasar ikgadējā ekskursijā iepazina Rendas pagasta zemnieku saimniecības «Upmaļi» Dziedinošos dārzus. Visi šīs senās sētas dārzi, meži un pļavas 120 hektāru platībā ir bioloģiski sertificēti. Tas nozīmē – tīri jo tīri. Saimniecība atrodas triju upīšu – Īvandes, Rendas un Mērgavas – krastos.

«Upmaļu» saimniece Māra Bergmane par augiem un to iedarbību uz cilvēku stāsta vienlaikus ar dziļu mieru un nerātnu uguntiņu, aizrautīgi un laimīgi, un ļauj saviem apmeklētājiem justies brīviem, harmoniskiem, mierīgiem. Kad būsiet «Upmaļos», nogulieties uz zemes. Sajutīsiet, kā smaržo visapkārt. Uz savas ādas pārbaudīts, ka pēc 20 minūšu zemes spēka uztveršanas iestājas tik dziļš miers, ka pat runāt slinkums, toties pēc tam enerģija vairojas.

F64 Photo Agency

Mūs sagaidot, saimniece Māra mudina novilkt apavus un izbaudīt kāju masāžu, kādu to sagādā tikai zeme, zāle un kāds kukurznītis. Dodamies pār vienu no trim upītēm uz dārzu, kas Bergmaņu dzimtas vidū tiek dēvēts par Krāniņdārzu. «Bezkaunīgs nosaukums,» smej Māra.

F64 Photo Agency

Krāniņdārzā uzzinām par vīriešu un sieviešu augiem. Pūkainās kazrozes tēju nevajag dzert maziem puikām, toties vīriešiem, kad viņiem sākas hormonālas izmaiņas, šī tēja ir tieši laikā. Vīriešiem noderīgākā ir ugunspuķe, timiāns, pētersīlis - tiem piemīt pretaudzēju iedarbība. Raudene nomierina dzimumuzbudinājumu. «Kad iedzirdīsi vīru, pašai nebūs, bet citām arī nebūs,» Dziedinošo dārzu īpašniece piemiedz ar aci. Dižzirdzene veicina asinsriti mazajā iegurnī, tāpēc grūtniecēm to nelietot, bet sievietēm, kuras sāk zaudēt interesi par seksuālo dzīvi - jādzer! Un viens no brīnišķīgākajiem afrodiziakiem ir muskatsalvija. Tās devīze: kamēr dzīvo, tikmēr mīlē! Augs smaržo reibinoši.

F64 Photo Agency

Šis ir Māras buramgroziņš. Tējas, izvilkumi, uzlējumi, maigās otiņas. Kam noder otiņas? Maigai masāžai. Uh, kā liek asinīm riņķot! «AnnA Bergmans» ir «Upmaļu» produktu zīmols, un nosaukums veidots, apvienojot Māras un viņas vīra Daiņa dzimtas zīmīgākos vārdus. Zīmola nosaukums atgādina par dzimtas sievietēm - zāļu pazinējām un gardo tēju gatavotājām. Tēju gatavošanā un ieteikšanā tiek ievēroti ājurvēdas augu sagatavošanas un lietošanas principi.

F64 Photo Agency

Iepazīstinot ar sevi, Māra stāsta - pārzina reiki terapiju, ājurvēdas masāžas, pirts procedūras, cigun, ilgus gadus nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību. Kopš 2000. gada ražo tējas, garšaugu maisījumus un dažādus augu produktus ar zīmolu «AnnA Bergmans», nesen saimniecībā sāka gatavot augu balzamus, hidrolātus un krēmus. Ar vīru dziedinājuši arī slimus bērniņus. Reiki un cigun Mārai palīdzēja sakārtot sevi. Viņa kopā ar vienu no labākajiem Amerikas šamaņiem piedalījusies ajavaskas ceremonijā, un pēc tās kaites ir pazudušas un radusies sapratne par to, kas dzīvē turpmāk darāms.

F64 Photo Agency

F64 Photo Agency

Mēs smaržojām un garšojām, ziedām uz ādas un izmēģinājām pašmasāžu. Uzzinām, ka rožu ziedlapas drīkst pārliet ar labu šņabi un noturēt 24 stundas, ne ilgāk. Ne visiem izvilkumiem smārds ir patīkams, toties gatavā ziedē viss mikslis smaržo degunam tīkami. Māra mudina pašām pētīt, kura smarža patīk, kuru augu gribas apčubināt, paburzīt lapiņu, noplūkt - tātad tas ir īstais, norāda uz to, kas mums vajadzīgs, tikai jāprot atšifrēt.

F64 Photo Agency

Māra ieskrien sava dārza vidiņā un pārklāj ar informāciju - bērniem līdz gada vecumam nedrīkst dot piparmētru, jo var iestāties elpošanas šoks. Ir augi, kas noteikta tipa cilvēkus karsē, un ir tādi, kas atvēsina. «Upmaļos» gatavotajās tējās ir visas nepieciešamās minerālvielas, daudzi vitamīni, ar tējām var salāgot skābju un sārmu līmeni organismā, sakārtot hormonu sistēmu un gūt dvēseles mieru.

F64 Photo Agency

«Upmaļos» ir seši čakru dārzi. Lai tos izbaudītu un sevi dziedinātu, nepieciešama visa diena. Ja uzreiz viss neizdosies, tad Dziedinošajos dārzos no stresa atbrīvosieties jau pēc pāris stundām.

F64 Photo Agency

Ķeraiņu madara ir limfu attīrošs augs.

F64 Photo Agency

Ekskursijas viešņa Ilzīte pārbauda, vai viņai der uzlējums, ko atnesusi saimniece Māra. To dara tā: pudeli ar labo roku piespiež pie krūtīm, kreiso nostiepj plecu augstumā. Jāpalūdz, lai kāds izstiepto roku mēģina nospiest uz leju. Ja roka nepadodas - produkts der, ja roku nevar noturēt izstieptā stāvoklī - neder.

F64 Photo Agency

Kad grozījāmies pie dažādu mētru stādījumiem, ieradās kaķene Minna, esot veca kā pasaule. Minna nogaršoja kaķu mētru. Tā noņem agresiju un veicina smadzeņu darbību. Minna nav dumjš kaķis, zina, kas vajadzīgs. Tāpēc ir tik gudra un mierīga.

F64 Photo Agency

«Upmaļos» var izmēģināt visu. Sandra vēro, kā šūpojas viņas meita Marta. Abām šis ir pirmais brauciens kopā ar «Praktisko Astroloģiju». Dzīvojot laukos, un Sandra šo un to no ārstniecības zāļu zinībām pati ir apguvusi.

F64 Photo Agency

Dārzi «Upmaļos» veidoti pēc ājurvēdas principiem. Dažviet sāk sāpēt galva, citur sāpes pāriet. Interesanti vērot, kā mainās pašsajūta. Māra iemāca mums divas mudras - pret tūsku un pret sāpēm.

F64 Photo Agency

Šajā smukajā aparātā alambikā gatavo ziedūdeni. To sāk izmantot arvien plašāk - kosmētikā, ādas slimību ārstēšanā, inhalācijās, dvēseles mieram jeb stresa novēršanai un pat uzturā.

F64 Photo Agency

Gatavojam smaržīgos maisiņus pēc savām sajūtām un smaržas īpatnībām. Māra dažu maisiņu pasmaržo un saka: kaut kā pietrūkst. Neuzkrītoši apstaigā galdus un piebilst: tev vajag ielikt kalmes, tev timiānu. Viņa stāsta, ka zāļu maisījumu var sagatavot pēc cilvēka horoskopa zīmēm, tomēr, ar augiem dziedinot, ir jāzina, vai cilvēks ir jauns, vecs, enerģisks, slaids, apaļīgs. Jo katram būs vajadzīgi citi augi. Kādam jādzer sildošo augu - vilkābeles, baldriāna, dižzirdzenes - tējas, bet citam - atvēsinošo augu - māteres, piparmētras, melisas, rozes - dzēriens.

F64 Photo Agency

«Upmaļu» kazas ir runātīgas - ciemiņi brauc bieži, ragaiņi ir pieraduši, ka tos apjūsmo.

F64 Photo Agency

Kopbilde pie Īvandes ūdenskritumiem.

F64 Photo Agency

Jaunākās brauciena dalībnieces Marta un Lauma.