Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Unikāla iespēja! Dosim vārdu savai zvaigznei

© Pixabay

Starptautiskā Astronomijas savienība piedāvā iespēju arī Latvijas iedzīvotājiem izvēlēties vārdus vienai citplanētai jeb eksoplanētai un zvaigznei, ap kuru tā riņķo. Visu vasaru varēs pieteikt ierosinājumus, bet septembrī notiks balsošana.

Latvijas Astronomijas biedrība savā mājaslapā raksta, ka pašlaik zvaigznes nosaukums ir HD 118203, tā pieder submilžu kategorijai. Tā ir oranža, nedaudz lielāka par Sauli, ap to riņķojošā planēta pēc masas ir divreiz masīvāka par Saules sistēmas lielāko planētu Jupiteru. Zvaigzne Latvijā ir novērojama visu gadu, tās mājvieta ir Lielajā Lācī jeb Lielajos Greizajos Ratos.

Līdz augusta sākumam Latvijas Universitātes portālā www.lu.lv būs iespēja pieteikt savu ierosinājumu abiem nosaukumiem - zvaigznei un ap to riņķojošai planētai. Pēc tam astronomu žūrija izvēlēsies 10 saistošāko nosaukumu komplektus. Visu septembri portālā www.lu.lv varēs balsot par piemērotāko no desmit variantiem. Oktobra pirmajās dienās uzzināsim visvairāk balsu saņēmušos nosaukumus, bet Starptautiskā Astronomijas savienība oficiālu apstiprinājumu plāno sniegt decembra beigās.

Adrese vārdu priekšlikumu iesniegšanai: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zurnali/zvaigznota-debess/citplanetas-sistemas-varda-piedavajums/ . Pieteikumu iesniegšana ir ērta - jāaizpilda tabula un jāapstiprina, ka neesat tā dēvētais robots.