Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Taizemē astrologu padomus uzklausa ne tikai karalis

© AFP/Scanpix

Par Taizemes jauno karali maija sākumā oficiāli kronēts Rama X jeb Maha Vačiralongkorns, kurš troni mantoja pēc sava tēva nāves 2016. gada rudenī. Varas pārņemšanas tradīcijas Taizemē ir ļoti komplicētas, paredz veselu virkni ceremoniju, un tajās lielu lomu spēlē karaliskā galma astrologi, kuri ne tikai piedalās dažādos rituālos, bet arī uzrauga, lai tie notiktu pareizajā laikā un vietā. Astrologu padomus bieži ņem vērā arī Taizemes politiķi un vienkāršie ļaudis.

Dažas nedēļas pirms karaļa kronēšanas Bangkokas Lielās pils Smaragda Budas templis bija slēgts parastajiem apmeklētājiem, tūristiem un citām nepiederošām personām, jo tur notika jaunā karaļa horoskopa izveides ceremonija, ko vadīja galma galvenais astrologs Čačajs Pingerns. Laikraksts «The Nation» raksta, ka rituāls ildzis aptuveni trīs stundas.

Kamēr astrologs ar kolēģu palīdzību veidojis Ramas X horoskopu un galma gravieris to iegravējis īpašā zelta plāksnē, kas vēlāk izmantota kronēšanas ceremonijā, budistu mūki skandējuši lūgšanas, citi galma astrologi situši gongus, bet braminu jeb brahmaņu priesteri nodrošinājuši muzikālo pavadījumu, izvilinot melodijas no gliemežvākiem. Lai gan šāda veida rituāls nebija veikts kopš 1950. gada, kad par Taizemes karali kronēja Ramas X tēvu Pumipolu Aduljadeju, tradīcijas galma astrologi nodod no paaudzes paaudzē, un ceremonija ir rūpīgi «atstrādāta».

Plašākai publikai karaļa horoskops, protams, netiek atklāts. «Taču tās augstākā ranga personas, kuras drīkst tajā ielūkoties un saprot kaut ko no šīm lietām, apskatot horoskopu, uzreiz sapratīs, ka monarhs ir absolūti leģitīms un viņa valdīšanas laikā valsti gaida pārticība,» intervijā Reuters sacījis Japānas Kioto universitātes antropologs un eksperts Taizemes astroloģijas jautājumos Edoardo Siani. Viņš skaidrojis, ka taizemiešu jeb taju astroloģijā ir savijušās budisma un hinduisma (jau pieminēto braminu) tradīcijas. Veidojot horoskopus, tiek ņemts vērā ne tikai planētu un zvaigzņu stāvoklis attiecīgās personas dzimšanas brīdī, bet arī numeroloģijas elementi un visdažādākās zīmes.

Piemēram, katra gada maijā, sākoties rīsa audzēšanas sezonai, īpašā laukā, kas atrodas pavisam netālu no Lielās pils, notiek tā dēvētā Karaliskā aršanas ceremonija. Tās laikā galma astrologi un braminu priesteri uzņemas arāju pienākumus un rūpīgi vēro arklos iejūgto balto vēršu (šie karaļnamam piederošie dzīvnieki ir pasludināti par svētiem) uzvedību. Pēc lauka aparšanas vēršiem tiek piedāvāta dažāda barība - rīss, kukurūza, pupiņu laksti, siens, zāle, sezams un tamlīdzīgi, kā arī dzērieni. Atkarībā no tā, ko vērši izvēlējušies, astrologi prognozē nākamās sezonas ražu. Par to, ar cik lielu nopietnību Taizemē attiecas pret šādām ceremonijām, liecina tas, ka tās vienmēr apmeklē karalis, bet bieži vien klāt ir arī valdības pārstāvji. Nākamajā dienā avīzēs vienmēr tiek publicēti amatpersonu komentāri. Piemēram, pērn pēc tam, kad vērši bija izvēlējušies svaigi pļautu zāli, tīru ūdeni un ūdeni ar dažādu ārstniecisku zālīšu piemaisījumu, ar oficiālu paziņojumu uzstājās lauksaimniecības ministrijas pārstāvis Tanits Anekvits. «Karaliskais pareģojums liecina, ka rīsa un augļu raža būs laba. Bet tas, ka vērši padzērās arī ūdeni ar zālīšu piemaisījumu, rada pārliecību, ka mūs gaida laba saprašanās un tirdzniecība ar ārvalstīm,» viņa sacīto citē AFP.

Tieši karaliskā galma astrologi savulaik noteica, ka piemērotākais brīdis Ramas X kronēšanai ir periods no šā gada 4. līdz 6. maijam. Viņi arī mudinājuši tajus no maija līdz jūlijam, kad karalis atzīmēs 67. dzimšanas dienu, nēsāt dzeltenas krāsas apģērbu. Tie, kuri pabijuši Taizemē, gan jau iegaumējuši, ka dzeltenā ir karaļnama krāsa, jo šādā krāsā ir Saule, kas uzskatāma par monarha pārstāvi Visumā. Taču vienlaikus nozīmīgāk ir tas, ka dzeltenā krāsa tajiem asociējas ar pirmdienu, un tieši šajā dienā ir dzimuši gan pašreizējais monarhs, gan viņa aizsaulē aizgājušais tēvs. Tāpēc pagājušā gadsimta pirmajā pusē, kad tronī bija citā nedēļas dienā dzimis monarhs, dzeltenā krāsa nemaz nebija tik izteikts karaļnama simbols.

Lai gan Taizemē karalis ir ļoti cienīta persona, par kuras apvainošanu paredzēti ļoti nopietni sodi (un tie arī tiek piemēroti, nepatikšanās regulāri iekuļoties ārzemniekiem, kuri nepārzina vietējās paražas), karaļnama pilnvaras ir diezgan ceremoniālas. Nezinātājam varētu šķist, ka galma astrologu uzturēšana ir tikai monarha kaprīze, lai kaut kā īsinātu laiku un padarītu dzīvi interesantāku. Taču patiesībā astrologu, gaišreģu vai zīlnieku pakalpojumus regulāri izmanto miljoniem taju, raksta Japānas ziņu aģentūra «Kyodo». Viņi vēlas noskaidrot, kad ir piemērotākais brīdis kāzām vai bērna ieņemšanai, biznesa darījuma noslēgšanai vai jauna darba meklējumiem un tā tālāk, un tā joprojām. Vēl vairāk - taji vēršas pie astrologiem, lai tie palīdzētu izvēlēties pareizos skaitļus valsts rīkotajā loterijā, kuras izlozes allaž izraisa milzīgu ažiotāžu.

Taizemes politisko notikumu apskatniece Nataja Četčoritosa intervijā «Kyodo» norādījusi, ka astroloģija jau sen kļuvusi par taju ikdienas dzīves sastāvdaļu un šajā ziņā izņēmums neesot arī politiķi. Piemēram, kādreizējais Taizemes premjers Taksins Šinavatra, kurš tagad kritis nežēlastībā un ir spiests dzīvot trimdā, pirms nozīmīgu lēmumu pieņemšanas konsultējies ne tikai ar slavenākajiem Taizemes astrologiem (ja atskaita tos, kuri ir karaļa galmā), bet pat devies uz kaimiņvalsti Mjanmu, lai lūgtu padomu tās pazīstamākajam astrologam E Ti. Lai gan nevienam īsti nav zināms, ko Šinavatram ieteica astrologi, daudzi taji sliecas domāt, ka šim politiķim, neatkarīgi no viņa rīcības, ilga atrašanās pie varas nebija ierakstīta zvaigznēs.