Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Horoskopi

NASA zonde fiksē pirmās "Marsatrīces"

© Scanpix

Amerikāņu kosmiskā zonde «InSight», kas pagājušā gada novembrī ieradās uz Marsa, ir fiksējusi seismiskās svārstības uz Sarkanās planētas.

Tā dēvētās marsatrīces nav bijušas īpaši spēcīgas - to stiprums bijis vien mazliet vairāk par 2,5 magnitūdām, un uz Zemes šāda veida notikumi parasti paliek neievēroti, raksta «Reuters».

Svārstības izdevies fiksēt, izmantojot seismometru SEIS - vienu no vairākiem zinātniskajiem instrumentiem, ar kuriem ir aprīkota zonde. Franču zinātnieks Filips Lonjons, kurš atbild par šīs ierīces darbību, norādījis, ka svārstību frekvences un citi parametri liecina par to, ka tās izraisījuši tieši planētas dzīlēs notiekoši procesi nevis, piemēram, kāda meteorīta ietriekšanās Marsa virsmā vai spēcīgā vēja izraisītās anomālijas. Atšķirībā no Zemes, uz Marsa nav novērojama vulkāniskā aktivitāte, šai planētai arī nav tektonisko plātņu, kuru pārvietošanās izraisītu seismiskas svārstības. Zinātnieki uzskata, ka tās var rasties vien planētas pakāpeniskas atdzišanas dēļ, kad daļa iežu sabrūk. BBC norāda, ka līdzīgus procesus pirms 50 gadiem uz Mēness novēroja «Apollo» misijas un to savāktie dati ir ļoti līdzīgi tagad «InSight» iegūtajiem

Zondes «InSight» galvenais uzdevums ir iegūt pēc iespējas plašāku informāciju par Marsa dzīļu uzbūvi, un Lonjons nav slēpis - zinātnieki cer fiksēt krietni spēcīgākas «marsatrīces», jo tas dos iespēju precīzāk izanalizēt, kā seismiskie viļņi pārvar Marsa iežu pretestību un ar kādiem šķēršļiem šā procesa laikā saskaras. Interneta ziņu vietne «Space.com» atgādina, ka uz Marsa virsmas «InSight» darbosies vēl vismaz pusotru gadu, taču ļoti iespējams, ka misijas ilgumu būs iespējams pagarināt.