Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kā dārzā izmantot dabas spēku

© Pixabay

«Pamatprincips ir ļoti vienkāršs – pirmkārt, maksimāli izmantot to enerģiju, kas nāk no dabas, nebloķēt to; otrkārt, maksimāli saglabāt īpašumā jau ienākušo enerģiju un neļaut tai aizplūst,» – tā īpašuma un dārza ierīkošanas principus definē astroloģe un Vastu Šastra, senās vēdu zinātnes par mājokļa iekārtošanas principiem, eksperte Dace Ozola. «Praktiskā Astroloģija» jau rakstījusi par Vastu Šastra principiem mājoklī, bet šoreiz – par tās principiem dārzā.

Katram īpašumam ir dvēsele

Saskaņā ar vēdisko tradīciju, mūs ieskauj materiālā (fiziskā, redzamā) pasaule un nemateriālā (neredzamā) pasaule. Vēdas saka, ka viss apkārt ir dzīvs un caurstrāvots ar dievišķo enerģiju, ka Visums un cilvēka ķermenis sastāv no pieciem pamata elementiem - ūdens, uguns, zemes, gaisa un ētera; arī mūsu māju un ap to esošo dārzu veido tādi paši elementi, un katrs atrodas savā zonā. Ikvienam mājoklim, katram īpašumam ir savs gars - Vastupuruša - dzīva, bet nemateriāla būtne, kas iemiesojas īpašumā tāpat, kā dvēsele iemiesojas cilvēka fiziskajā ķermenī tā rašanās brīdī. Tas pragmatiski domājošam cilvēkam izklausās dīvaini, toties pašsaprotami ir tas, ka vienā mājoklī cilvēki jūtas labi, ir enerģiski, veiksmīgi un pārticīgi, bet citā dažādas likstas, ķibeles, slimības un neveiksmes ir gandrīz vai ikdiena. Vastu Šastra eksperte Dace Ozola teic: «Es neticu, ka īpašuma gars ir personificējams kā būtne ar rokām un kājām, bet uzskatu, ka ikvienā īpašumā mīt enerģētiska struktūra. Ja juridiskajā valdījumā nebūs ievēroti universālie principi, protams, ne jau uzreiz notiks kas slikts, bet enerģija uzkrājas, un nekad nevar zināt, kurā brīdī negatīvās enerģijas limits būs pilns, turklāt katram cilvēkam ir individuāla imunitāte pret negatīvas enerģijas iedarbību no ārpuses, un individuālo imunitāti var redzēt cilvēka astroloģiskajā kartē.»

Uzauga ieviņai deviņi zari

Senā latviešu tautasdziesma - stādīju ieviņu/plāniņa vidū/uzauga ieviņai/deviņi zari - patiesībā nav par botāniku, bet par kosmiskajiem likumiem, uzskata eksperte. «Par to, ka mājai un teritorijai ir jābūt brīvam plāniņa vidum, kurā kaut ko var iestādīt, lai tur varētu arī kas izaugt. Deviņi zari ir astoņi simboliskie debespušu virzieni, un devītais - uz augšu jeb centrs - ir tiešais kanāls ar kosmosu, ar dievu, ar Visumu - sauciet kā gribat. Tieši tāpēc ieviņa ir simboliska, nevis reāla. Centrs ir potenciāls, centrā ir visaugstākais enerģijas līmenis,» saka Dace Ozola.

«Ir divas universālas enerģijas plūsmas - no austrumiem un no ziemeļiem. Aktīvo plūsmu simbolizē saullēkts no austrumiem, bet pasīvo plūsmu simbolizē Zemes magnētiskā lauka enerģija no ziemeļiem. Tas ir universāls likums - Saule lec austrumos, kompass vienmēr rāda uz ziemeļiem, vienalga kur mēs atrodamies - Rīgā, Maskavā vai Deli. Ja runājam par mājokli vai juridisku īpašumu - enerģijas krustojoties un mijiedarbojoties izveido deviņus sektorus ar deviņām dažādām enerģijām, kurām piesaistītie planētu nosaukumi (Mēness, Marss, Saturns, Venera u.c.) vairs ir tikai kodēti un simboliski apzīmējumi kaut kāda veida enerģijai, kas ir zinātniski izsakāma ar fizikāliem lielumiem, ar svārstību frekvencēm, ar viļņa garumiem... Cilvēks intuitīvi jūt, ka tā enerģija, kas no Saules nāk rītausmā, pusdienlaikā un vakarā, ir trīs pilnīgi dažādas enerģijas. Un tas ir arī pierādāms fizikāli,» skaidro Dace Ozola.

Visām tautām ir sakāmvārdi, kuru tulkojums ir apmēram šāds - rīta stundai zelts mutē. Pavasara saulgriežos Saule lec precīzi austrumos, ziemas saulgriežos - dienvidaustrumos, vasaras saulgriežos - ziemeļaustrumos. «Ziemeļaustrumu virziens ir tas, no kura nāk summārais enerģijas vektors - tajā summējas austrumu aktīvā enerģija un ziemeļu pasīvā enerģija. No ziemeļiem nāk magnētiskā lauka enerģija, no austrumiem - Saules enerģija. Pēc ģeometrijas likumiem summārais vektors ir šāds - no ziemeļaustrumiem uz dienvidrietumiem. Tas ir arī galvenais princips,» uzsver speciāliste. Tas nozīmē, ka ikvienā teritorijā dzīvības enerģija ienāk no ziemeļiem, ziemeļaustrumiem un austrumiem, tāpēc tai ir jābūt maksimāli atbrīvotai, lai tā varētu ienākt, savukārt dienvidrietumiem jābūt smagnējiem un enerģijas plūsmu bloķējošiem, lai ienākusī enerģija neizskrietu cauri īpašumam. «Pamatprincips ir ļoti vienkāršs - maksimāli izmantot to enerģiju, kas nāk no dabas, nebloķēt to un maksimāli saglabāt īpašumā jau ienākušo enerģiju,» uzsver Dace Ozola.

Speciālistei savā darbā nākas saskarties ar dažādiem labiem un sliktiem piemēriem, un kā ļoti spilgtu slikto piemēru viņa min veikalu «Maxima» Zolitūdē. «Tas ir spilgts piemērs sliktam vastu - ienākošās enerģijas plūsma no ziemeļaustrumiem bija samērā laba, kamēr tur netika uzbūvēta milzīgā daudzstāvu ēka, kas to nobloķēja, savukārt aiz veikala dienvidrietumu daļā veikalam bija autostāvvieta un aiz tās iela ar ļoti dzīvu satiksmi, kas kā putekļu sūcējs izsūca enerģiju; rezultātā - ienākošās enerģijas vairs nav, esošā turpina plūst prom, tāpēc arī vienā brīdī notika tas, kas notika. Zinām, ka fiziskajā līmenī neizturēja veikala konstrukcijas, bet smalkajā līmenī īpašumam vairs nebija enerģijas. Ja plānojums būtu pretējs - stāvlaukums ziemeļaustrumos, bet jaunuzceltā daudzstāvu ēka - dienvidrietumos, tad bizness plauktu,» uzskata Vastu Šastra eksperte.

Kāpēc esam tieši tur?

Vislabāk, ja par šiem principiem cilvēki sāktu domāt jau pirms tam, kad ir izrakta bedre mājas pamatiem, iztērēta nauda projektam un būvniecībai, pat pirms kāda zemes gabala iegādes, kad noteikti vajadzētu meklēt speciālista palīdzību, kurš «jau pēc plāna pateiks, vai šo zemes gabalu ir vērts pirkt, vai atturēties, vai tajā pamatenerģija ir pozitīva vai negatīva, vai tā šajā īpašumā dzīvojošos uzlādēs un baros vai izsūks visu, pat to mazumiņu, kas cilvēkam vēl palicis pēc darba. Reizēm ir tā, ka klaja lauka vidū kvadrātveida vai taisnstūra formas gabaliņš, kurā nav nekā, ir enerģētiski krietni labāks par to, kas atrodas lieliskā ainavā ar mežiem un upēm, ezeriem blakus, jo ainava un reljefs var izrādīties nepareizā virzienā un rezultātā - graujoši cilvēkam. Dzīvojot sliktā vidē, cilvēks enerģiju nevis uzņem, bet tikai tērē, un rezultātā nejūtas labi, sāk slimot...» Tomēr ir daži faktori, ko vērts zināt pat pirms zemes iegādes.

Nelabvēlīgi ir zemes gabali nosusinātos purvos, nav ieteicams iegādāties bankrotējušu īpašumu, jo līdz ar to komplektā var saņemt līdzi finanšu problēmas, tāpat nav ieteicams pirkt māju un zemi, kas tiek dalīta pēc šķiršanās. Nav pat vērts apskatīt zemesgabalus netālu no kapsētas, slimnīcas, morga, cietuma, izgāztuves, pat baznīca pieļaujama tikai tādā attālumā, lai tās ēna nekristu uz zemes gabalu. Tikpat slikti, ja kaimiņos atrodas augstsprieguma elektropārvades līnijas, mobilā telefona torņi un tamlīdzīgi objekti.

«Ja runājam par jau esošu īpašumu, tad, protams, rodas jautājums - kāpēc mēs esam nonākuši tieši tajā vietā? Šis jautājums, protams, visaktuālākais ir tad, ja īpašums nav labvēlīgs saskaņā ar Vastu Šastra principiem, tas nozīmē, ka mums šajā dzīvē ir risināmi kaut kādi uzdevumi. Risinājumam ir radikālas metodes un ir dekoratīvas metodes, bet ar tām problēmu nevar atrisināt, var tikai mazliet mazināt, bet ar radikāliem risinājumiem var sagaidīt būtiskas izmaiņas arī citās dzīves sfērās,» zina teikt Dace Ozola.

Vispirms ģenerāltīrīšana un inventarizācija

Ja kāds nezina sava īpašuma orientāciju uz debess pusēm, speciāliste iesaka to noteikt ar visparastāko kompasu, kas pieejams arī mobilajos telefonos. Pēc tam ieteicams veikt ģenerāltīrīšanu dārzā un šķūnītī, izmest caurus spaiņus un mucas, salauztus darbarīkus, arī elektroierīces, kas labošanu gaida jau neskaitāmus gadus. Patiesībā izmest vajag visu, kas rada haosu un netiek lietots. Ja veci darbarīki ir funkcionējoši, tie nerada haosu vai varbūt ģimenē tiek uzskatīti par dzimtas relikviju, protams, var «ļaut tiem dzīvot tālāk». «Nav nekāda maģiska līdzekļa, jo tur, kur ir nekārtība un netīrība, nekāds Laimes lācis nepalīdzēs. Arī Sūnu ciemā vispirms sāka ar tīrību un kārtību, jo kārtība telpā labvēlīgi ietekmē kārtību galvā. Ja dzīvē klājas slikti, vajag sakārtot skapi, iztīrīt kaut vai vienu stūri... Vispirms jāizdara viss iespējamais fiziskajā līmenī, pēc tam tikai pakāpeniski jāvirzās uz smalkākām metodēm,» atgādina Dace Ozola. Starp citu, graut, jaukt un lauzt jāsāk ir vecā Mēnesī, kad Mēness ir Aunā, tad izdosies realizēt pat to, kas daudzus gadus iestidzis nepadarīto darbu sarakstā. Pēc tam svarīgi veikt īpašuma «inventarizāciju» saskaņā ar Vastu Šastra principiem. Īpaši bīstami, ja atkritumi, krāmi, komposta kaudze un tualete atrodas ziemeļos, ziemeļaustrumos un austrumos, jo tad ienākošā enerģija tiks saindēta. «No ziemeļaustrumiem nāk spēcīga antibakteriāla enerģija, tāpēc tur labi ierīkot ūdenskrātuves, jo ar uzlecošajiem saules stariem ūdens tiek dezinficēts, tajā neieviešas dažādas baktērijas, un, starp citu, šim gadu tūkstošiem zināmajam likumam ir arī zinātnisks pamatojums. Šajā pusē sētai jābūt zemai un caurspīdīgai,» uzsver Dace Ozola. Savukārt īpašuma pretējai daļai jābūt maksimāli smagnējai un bloķētai, ar augstu, blīvu sētu, lai ienākusī enerģija paliktu šajā mājvietā - uzsistu virpuli un atgrieztos.

Austrumi

No šī virziena saņemam aktīvo Saules enerģiju, tāpēc jāskatās, lai nekas to nebloķē, lai pēc iespējas agrāk saulīte apspīd zemes gabalu. Svarīgi, lai uz šo teritoriju no augstiem kokiem nekrīt ēna. Austrumu pusē ir labvēlīga caurredzama, zema sēta, tur nevajag novietot

lielus akmeņus, būvēt masīvas un lielas celtnes, bet var būvēt pirtiņu, jo tā ir vieta, kur atgūstam veselību, dzīvesprieku. Pirtiņa, salīdzinot ar māju, būs maza. Pirtiņu vajag plānot tā, lai uz ziemeļiem, kur ir ūdens zona, būtu ūdens procedūras, duša, baseins, bet uz dienvidu pusi - krāsns un karsētava. Labi ierīkot zālienu, stādīt puķes un zemus augļu kokus.

Dienvidaustrumi

Vissiltākais un vismājīgākais stūris, tur arī viss vislabāk augs, tāpēc te būs ideāla vieta siltumnīcai, zemiem augļu kokiem, zālienam, puķēm un skaistumaugiem, visam, kas zied skaistiem ziediem. Te arī var ierīkot ugunskura vietu.

Dienvidi

Par šo virzienu latviešiem ir vislielākās domstarpības ar indiešiem, kuri dienvidu pusi uzskata par nelabvēlīgu, jo viņu platuma grādos Saule ir tik karsta, ka dienvidu pusē viss izdeg, tā ir mirusī zona. Pie mums saulaino dienu nav daudz, nebūtu īsti pareizi to pusi pilnībā aizbūvēt un nobloķēt... Šajā pusē dārzā stādāms viss, kas ir ass - sīpoli, ķiploki, pipari, rutki, vērmeles, kaņepes un egles ar asām skujām.

Indieši dārza dienvidu pusē glabāja stratēģiskos pārtikas krājumus, un par tādiem viņi uzskatīja žāvētas garšvielas un graudaugus, kas labi jūtas karstumā. Šajā vietā arī labi ierīkot malkas krājumus.

Dienvidrietumi

Šim stūrim jābūt smagam. Labi, ja īpašumā tieši tur atrodas galvenā ēka. Tur ir vieta laukakmeņiem, akmensdārzam, smagām, masīvām koka mēbelēm. Dienvidrietumu stūrī mājas gariņam ir kājas, tur jābūt stabilam pamatam. Īpaši nelabvēlīgi tur ierīkot dīķus, baseinus un strūklakas, jo ūdens ir kā palielināmais stikls - tas enerģijas plūsmu pastiprina, tātad - pastiprinās aizejošo enerģiju.

Rietumi

Tur valda Saturns, tas ir atbildīgs par dzīves cikla beigām. Dzīves cikla beigas simbolizē atkritumi, komposts, tualetes... Tur piemēroti visi augstie, lielie koki, kas kā žogs veido dabīgu aizsargu īpašumam.

Ziemeļrietumi

Tas ir Mēness valdījumā, savukārt Mēness kustas visātrāk, vis-

ātrāk maina savu pozīciju, simboliski - tas ir gaisa stūris, tur jābūt elementam, kas kustas, simbolizē gaisa plūsmu - vēja zvani, vēja stabules, sapņu ķērāji. Var stādīt vidēja lieluma kokus un krūmus. Tur labvēlīgi ierīkot saimniecības ēkas un vietu mājdzīvniekiem, jo Mēness ir atbildīgs par visām saimnieciskajām lietām.

Ziemeļi

Tur valda ašais zellis Merkurs. Tur arī vajadzīga kustība - ļoti laba vieta iebraucamajiem vārtiem, ieteicams ierīkot auto-moto-velo stāvvietu. Stādīt var košumkrūmus, ierīkot zālienu.

Ziemeļaustrumi

No tās nāk lielā enerģijas plūsma. Zālīte ar mazām puķītēm, nedrīkst būt masīvas konstrukcijas, augsti koki un sētas, bet var būt dīķis, baseins, strūklaka.

Centrs

Centru vajag atstāt tukšu. Godos un jubilejās tur var sveikt gaviļnieku, jo centrā ir visaugstākais enerģijas līmenis.

Ugunskurs

Vislabāk to ierīkot dienvidaustrumos un dienvidos. Ja ugunskura vieta ir ziemeļos, uguns būs nekontrolējama un nevaldāma. Sekas - tas ietekmēs mūsu domas, uguns tracinās mūsu domas. Savukārt ziemeļaustrumi ir ūdens zona, ūdens dzēš uguni, tā nekuras labi, bet pēc ballītēm pie ugunskura vai citādām izdarībām ar uguni, piemēram, šašliku cepšanas, cilvēkiem sāp galva, jo šajā zonā mājas gariņam ir galva, un no mistiskās būtnes galvassāpes pārnesas uz saimniekiem.

Skudru pūznis

Par skudrām ir atbildīgas tādas mistiskas būtnes, kas nav planētas, bet tiek sauktas par Mēness mezgliem, indieši tās sauc par ēnu planētām, kuru nozīme ir - karmas nesēji. Vai nu skudras norāda, ka lien augšā cilvēka pagātnes grēki, atgādina, ko viņš ir sastrādājis, vai arī tā ir norāde uz nākotni, proti, ka viņš šobrīd dzīvo nepareizi, ka pa dzīvi ir jāiet citā virzienā. Patiesībā - šī ir zīme, ka taisnā ceļā jādodas pie astrologa, lai noskaidrotu, ko sastrādājis un kurā virzienā jāiet.

Skudru pūzni nevajag nīdēt vai pārnest uz mežu. Ar skudrām ir jāaprunājas, jāmēģina sarunāt pa labam, arī ar kurmjiem. Ar kurmjiem ir līdzīgi - viņi arī rok augšā pagātnes darbus. Nevajag cīnīties ar skudrām un kurmjiem, bet ar to, ko cilvēks pats ir sadarījis savā dzīvē, kurmji un skudras ir tikai sekas, kas norāda, ka pienācis laiks analizēt sevi. Dilstošs Mēness Skorpionā ir īstais laiks, lai ietu parunāties ar skudrām, kurmjiem...

Traucējoši koki

Ja koks īpašumā traucē enerģijas plūsmām un to nākas nocirst, tad ar koku ir jāaprunājas un jāatvainojas. Pēc tam viena koka vietā jāiestāda divi vai trīs citā vietā, lai dabas līdzsvaru saglabātu.

Komposta kaudze

Rietumu pusē komposts labāk pārstrādāsies. Komposta kaudze pieļaujama arī ziemeļrietumos, jo tos pārvalda Mēness, un tas savā teritorijā pieļauj visu, pielāgojas jebkam. Ja komposts ir austrumos, tad pūšanas un fermentācijas procesi bojās ienākošās enerģijas plūsmu, to saindēs. Cilvēki uztvers, ieelpos un barosies ar enerģiju, kas jau ir saindēta ar atkritumiem.

Akas un ūdens mucas, dīķis, strūklaka

Vislabāk tos ierīkot ziemeļaustrumos. Nevajag likt mucu lietus ūdenim pie katra mājas stūra, tās pieļaujamas ziemeļos, austrumos un rietumos, bet ne citur.

Šķūnītis un darbarīku novietne

Vislabāk to sliet dienvidos, jo tos pārvalda Marss, bet asi instrumenti ir vīriešu darba rīki. Šī debespuse ir piemērota arī elektroinstrumentu novietošanai - pļāvējiem, trimmeriem, zāģiem..

***

5 zelta likumi dārzā

• Ienākošajai enerģijai ceļš ir jāatbrīvo

• Aizejošajai - jānobloķē

• Centram jābūt tukšam, tur ir visaugstākais enerģijas līmenis, tur mūsu vēlējumi pa taisno nonāk debesu kancelē, tāpēc viena devītā daļa no visas teritorijas jāatstāj tukša sakariem ar augstākiem spēkiem

• Atkritumus nedrīkst likt enerģijas plūsmas ceļā, lai nesaindētu ienākošo enerģiju

• Nejaukt naidīgās stihijas - nejaukt uguni ar ūdeni, lai savstarpēji sadzīvo. Ja gaiss ar zemi vēl kaut kā sadzīvo, tad uguns ar ūdeni nekā

***

Zemes gabala plānošanas principi:

IEVĒROT BRĪVĀS TELPAS NEPIECIEŠAMĪBU ZA UN CENTRĀLAJĀ DAĻĀ IZVIETOT GALVENO (LIELĀKO) ĒKU DR DAĻĀ

Pie teritorijas ieejas nedrīkst atrasties:

• Lieli koki - kavē bērnu attīstību;

• Bedres - rada agresiju;

• Kaimiņu mājas stūris - rada mentālu pārslodzi;

• Atkritumi, vaļējas akas - rada mentālas problēmas;

• Drupas - rada skumjas un depresiju.

GALVENĀ IEEJA ĪPAŠUMĀ:

• ideāli - A,

• labvēlīgi - Z, ZA,

• neitrāli - R

• nelabvēlīgi - D, DR

***

ZEMES GABALA PLĀNOJUMA SUMMĀRĀ TABULA:

ZR

Labvēlīgi:

Vidēja lieluma krūmi, augi, zaļumi, saimniecības ēkas, mājdzīvnieki

Z

Labvēlīgi:

Atklāta telpa, zāliens, zaļumi, zemi košumkrūmi, auto-moto-velo stāvvieta

Nelabvēlīgi:

Lieli koki, augstas sētas, smagi akmeņi, masīvas konstrukcijas

ZA

Labvēlīgi:

Atklāta telpa, zāliens, dīķis, baseins, strūklaka

Nelabvēlīgi:

Lieli koki, augstas sētas, smagi akmeņi, masīvas konstrukcijas

R

Labvēlīgi:

Augsta sēta, lieli koki, smagi akmeņi, masīvas konstrukcijas, komposts, atkritumi

Nelabvēlīgi:

Atklāta telpa, dīķis, baseins, strūklaka

A

Labvēlīgi:

Zāliens, puķes, zemi augļu koki un krūmi, pirts

Nelabvēlīgi:

Lieli koki, augstas sētas, smagi akmeņi, masīvas konstrukcijas

DR

Labvēlīgi:

Galvenā ēka, augsta sēta, lieli koki, smagi akmeņi, masīvas konstrukcijas

Nelabvēlīgi: Atklāta telpa, dīķis, baseins, strūklaka

D

Labvēlīgi:

Pirts, siltumnīca, ugunskurs, elektroiekārtas, darbnīca, apsardzes telpas

Nelabvēlīgi: Atklāta telpa, dīķis, baseins, strūklaka

DA

Labvēlīgi:

Pirts, siltumnīca, puķes, augļu koki un krūmi, elektroiekārtas

***

PLANĒTU IETEKME UZ DĀRZA SEKTORIEM UN FLORU

Planēta Virziens Krāsa Flora

Saule A zelta, piesātināti dzeltena, oranža, spilgti sarkana, balta anīss, kumelītes, piparmētra, pētersīļi, dilles, magones, prīmulas, kliņģerītes, mežrozītes, ķirši, kvieši, rūta, vīnogas, peonijas, saulespuķe

Mēness ZR sudraba, matēta, pelēka, balta, pērļu, bāli zila ķirbis, gurķis, kāposti, pupas, vītols, kļava, visi nakts ziedi

Merkurs Z raiba, mainīga, pelēka, dzelteni zaļa riekstkoks, kazenes, jasmīns, pīlādzis, ābele, mieži, rudzi, kvieši, salāti, selerijas, cigoriņi

Venera DA dzelteni oranža, pasteļtoņi kastanis, bērzs, ābele, bumbiere, plūme, ceriņi, roze, maijpuķīte, zemenes, prīmulas, margrietiņas

Marss D sarkana, ugunīga egle, rutki, koriandrs, sinepes, ķiploki, sīpoli, pipari, ingvers, nātres, vērmeles, kaņepes

Jupiters ZA purpursarkana, asinssarkana, indigo, oranži dzeltena ozols, dižskābardis, kļava, piparmētra, mirres, tumši

sarkanas rozes, begonija, goba, pīlādzis, ābele, aprikoze, salvija, vilkābele, kadiķis, mieži, rudzi, kvieši

Saturns R melna, svina pelēka, visi brūnie toņi priede, aiva, ozols, ciprese, vilkābele, bietes, sūnas, kaņepes, tulpe, ķimenes