Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Plaukstu un pēdu dzīvinošais spēks

© F64 Photo Agency

Pavasarī pēc garās ziemas nereti jūtam panīkumu – trūkst dzīves spara un prieka. Lai to atgūtu un vairotu, var līdzēt ne tikai vitamīniem bagāta ēdienkarte, bet arī medicīniskais ciguns (to akceptējusi Veselības ministrija). Ārsts un ciguna skolotājs Igors Kudrjavcevs stāsta, ka šī prakse var palīdzēt uzlabot pašsajūtu, tikt vaļā no galvas un muguras sāpēm, kā arī citām ligām. Bet galvenais – tā palīdz vairot prieku, jo tieši tas ir pirmais noteikums, lai stiprinātu veselību. Nevajag daudz laika, ne īpašu vietu, ne arī kādus palīglīdzekļus, lai izpildītu Igora Kudrjavceva ieteikumus. Sākt varam jau šodien, atceroties, ka spēka avoti ir mūsos pašos.

Viena ceļa divi gali

Pēc nakts miera, lai sevi «pieslēgtu» jaunai dienai, būtu labi veltīt nedaudz laika pēdu un plaukstu masāžai. Kāpēc tās? Jo tur ir punkti, kas atbild par dažādiem orgāniem.

«Uz katra pirksta, plaukstas un pēdām projicējas ķermenis. Berzējot rokas, mēs it kā masējam visu ķermeni. Te darbojas princips - jo tālāk punkts ir no sāpošas vietas, jo labāk. Refleksonogēnie punkti gan uz rokām, gan pēdām saistīti ar veģetatīvo nervu sistēmu. Tātad - vai mugura tiek masēta tur, kur tā ir, vai uz rokām vai pēdām - atbilstošajās vietās, patiesībā nav lielas atšķirības, jo tas ir viens ceļš no diviem galiem,» skaidro Igors Kudrjavcevs, piebilstot, ka metodes un paņēmieni ir svarīgi, bet svarīgāka - regularitāte! Var ik dienu aprobežoties kaut vai ar delnu un pēdu paberzēšanu, bet ar nodomu, ka tas palīdzēs - jau tad tam būs labs efekts.

Tātad ar ko sākt? Pēdām jāķeras klāt ar siltām rokām. Ja tās ir vēsas, jāsaberzē plaukstas viena pret otru, jūtot, kā asins tajās sāk riņķot. Vispirms vajag pievērsties kreisajai, tad labajai pēdai. Jāsāk būtu ar vienu no svarīgākajiem punktiem, kuru ķīnieši dēvē par juņ-cjuaņ un kurš atrodas zem pirkstiem nieru meridiānā. Tā masāža dod ķermenim stimulējošu un tonizējošu efektu. Vislabāk masēt ar plaukstu pulksteņrādītāja virzienā - to ir būtiski atcerēties, jo tas stimulē, nevis nomierina, ko panākam, ja masējam pretēji pulksteņrādītājam (tas darāms vakarā pirms naktsmiera). Tad labums būs dubultā, jo arī delnās ir aktīvi punkti, kurus tādā veidā aktivizē. Jāberzē ātri - ķīnieši iesaka vismaz astoņdesmit reizes, ideāli būtu 108. Tas nav nemaz tik ilgi, ja skaita valša ritmā: viens, divi, trīs, viens, divi, trīs, viens, divi, trīs - skat, jau desmit, un tā tālāk - līdz ir jau 80.

Padzenāt hormonus

Pēc tam kārta būtu papēdim, kur ir dzimumdziedzeru punkts. Var pa to vietu pastaigāt ar pirkstiem kā ar kaķa ķepiņām. To aktivizējot, tiek padzenāti hormoni, rodas dzīvotprieks un radošā enerģija kūsā. Ķīnieši teic, ka pa šo punktu naktī aiziet projām sliktā enerģija. Daži uzskata, ka tas palīdz aizvadīt toksīnus, un līmē uz pēdām īpašus plāksterus, taču tie gan esot maldi. Aplam esot arī domāt, ka cita cilvēka pēdām vispār nedrīkst pieskarties, jo tādējādi uzņemot tās dzimtas karmu. Tikai ar Augstākā atļauju var ko tādu mēģināt darīt. Nu ko - jebkuram ārstam un dziedniekam tā ir vajadzīga. Bet svešu karmu gan tā noteikti nevar iemantot - tās esot muļķības!

Pēdas vidū ir punkti, kas atbild par vēdera dobumu, iegurni un krūškurvi, bet, kāpjot augstāk - īkšķī sasniedz galvu. Galvassāpes varam mazināt, pamasējot šo pirkstu pretēji pulksteņrādītāja virzienam. Visbiežāk sāpes uznāk no pārslodzes - tātad, ja tur par daudz asiņu un enerģijas.

Igors Kudrjavcevs iesaka darba dienā tiem, kas strādā piespiedu pozās, ik pēc stundas pāris minūtes atslābināties - nosēsties, pievērt acis, uzlikt rokas uz vēdera vienu uz otras un ieelpot un izelpot «caur vēderu» - pa visu ķermeni. Tā, lai visas domas izplūst laukā pa pēdām kā smilšu strūkla. Var arī pamasēt degunu. Tas lieliski atpūtinās smadzenes, un pēc tam atkal varēs turpināt strādāt daudz aktīvāk un efektīvāk. Pagūšot izdarīt visu, un vēl laiks pāri paliks. Arī viņš šo paņēmienu izmanto, atvelkot elpu ik pēc katra pacienta. Regulāri to praktizējot, atslēgties izdosies ātri, un var pat iesnausties. Ir iespējams arī regulēt asinsspiedienu, it īpaši, ja tas ir ļoti paaugstināts. Vēl ir cits paņēmiens, kas labi uzmundrina: parīvēt pēdu pret pēdu - tā sirsnīgāk, lai jūt siltumu. Brīnišķīgs atslābinošs efekts ir žāvām. No sirds ļaujot sev to darīt, ieguvums būs acīmredzams. Mēs nereti cenšamies tās apspiest, bet tas neesot pareizi.

Par maz vai par daudz enerģijas

Ja vēlas noskaidrot, kur radušās veselības problēmas, vakarā var «izstaigāt» ik pa kvadrātcentimetram visu pēdu un ieklausīties, kurā punktā ir par daudz vai par maz enerģijas. To var noskaidrot, masējot pulksteņrādītāja virzienā vai pretēji - ja pirmajā gadījumā ir patīkamāk, tas nozīmē, ka enerģijas šajā ķermeņa vietā par maz, jo tam patīk, ka to pievieno. Ja patīkamāk ir pret, tas nozīme, ka enerģijas ir par daudz. Ja kāds punkts vakar sāpēja, bet šodien ne, tad uztraukumam nav pamata, bet, ja sāp jau ilgāk, tad jāpievērš uzmanība un jānoskaidro, kas tas ir par orgānu, kas sūta SOS saucienu.

Tur, kur sākas papēdis, uz augšu gar pēdas malu līdz īkšķim stiepjas mugurkauls, un tajā saskaitāmi visi mugurkaula skriemeļi. Tos tad arī vajag izmasēt un izjust, ko tie saka. Savukārt otrā pusē malā zem mazā pirkstiņa ir punkts, kurš atbild par plecu daļu, kas arī daudziem ir problēmzona. Tās parīvēšana atslābina savilkto sprandu. Turpat blakus ir elkoņu un roku zona, kas arī ir labi izmasējama.

Savukārt pēdas virspusē, līdzīgi kā rokā, ir viens punkts, kura aktīva sarīvēšana papildina enerģijas krājumus. Berzē tik ilgi, kamēr āda ir sārta un tajā rodas siltuma, pat karstuma sajūta. Vispirms uz pēdas, tad uz rokas. Var arī visās četrās vietās vienlaikus, bet tad ir jāieņem lotosa poza. Pēc tā, cik ātri no šīs vietas pazūd sārtums, var spriest par stresa līmeni. Ja tas ir normāls, tas pazudīs 15 sekundēs, bet, ja vairāk par divām minūtēm plankumiņš ir vēl redzams, tad varbūt ir laiks padomāt par atvaļinājumu, jo tas liecina, ka stress ir uzkāpis mākoņos.

Palīdzība mugurai

Arī ar plaukstām var darboties līdzīgi kā pēdām, jo to punktos atbalsojas viss ķermenis. Piemēram, ja sāp mugura, Igors Kudrjavcevs iesaka iztaustīt pirkstus un to, kurš ir visjutīgākais, izstaigāt visu no sākuma līdz galam ar pildspalvu vai zīmuli - nedaudz paspiežot ar tā smailo galu. Viņš gan tādam nolūkam izmanto instrumentu, ko esot aizņēmies no savas zobārstes. (Starp citu, viņa anestēziju taisot, izmantojot aktīvo punktu metodi.) Uzmanīgi jāieklausās sevī, kurā vietā ir vissāpīgāk. Ja zinām tieši, kur ir problēmzona, pamasē ilgāk, un tā labi palīdzam mugurai. Tam, vai pirkstu masē no naga daļas uz leju vai otrādi, neesot lielas nozīmes. Jādara, kā labāk patīk. Arī ausīs ir atbilstoši punkti, taču ar to pašam ir grūti strādāt, jo nevar pārliecināties, vai tiešām ir atrasts īstais punkts. Pat pie spoguļa to nemaz nebūs tik viegli izdarīt, tāpēc to labāk darīt citam. Var gan tās vienkārši paberzēt - arī tas uzmundrinās.

Ārsts iesaka palūkoties uz homunkulu (viduslaikos alķīmiķi uzskatīja, ka, sildot cilvēka spermu noslēgtā traukā un veicot noteiktas manipulācijas, var rasties homunkuls - radījums, kas no cilvēka atšķiras ļoti mazu izmēru dēļ - red.), tad var redzēt, ka viņam ir lielas rokas, lielas lūpas, mēle, mazākas kājiņas un citi orgāni vēl sīkāki. Tas nozīmēja to, ka šīs lielās ķermeņa daļas ir pašas galvenās, tostarp plaukstas. Tās tiešām ir jutīgas, un tajās ir daudz punktu, kurus stimulējot var izārstēt no dažādām ligām. Pašā plaukstas vidū atrodas aktivitātes punkts. Uzspiežot uz tā, var novērst sirdsklauves un nogurumu, atgūt možumu un priecīgu noskaņojumu. Ja vēl tobrīd iztēlojamies ko skaistu, tad efekts ir divtik labs.

Iztēle palīdz

Iztēlei vispār ir liela nozīme. Ja sāp ceļa locītava, var ar siltām rokām to aptvert un iztēloties, ka rokas smaida. Neko citu nevajag darīt, vien uzburt šādu ainu, un tad var pakāpeniski just, ka sāpes atkāpjas. Tāpat var palīdzēt citam cilvēkam - uzlikt rokas uz muguras un darīt to pašu. Tā var mazināt noguruma sajūtu. Taču ārsts pabrīdina: ja strādā ar kādu citu un nav prasmes atbrīvoties no svešas enerģijas, pēc katra pacienta jānomazgā rokas vai vismaz it kā jānotīra ar rokām liekā enerģija no sevis. Var dziedināt pat no attāluma - iztēloties sev tuvu cilvēku un uzlikt viņam uz sāpošās muguras vai locītavām savas smaidošās rokas. Labi būtu, ja viņš tobrīd zinātu, ka tiek palīdzēts. Ķīnieši to dēvējot par vai-ci jeb ārējo enerģiju. Kritiski domājošie gan par to smejas un teic, ka tas ir placebo. Lai nu smejoties veseli!

Viņš nesen esot ielicis savā «Facebook» lapā kāda pētījuma rezultātus. «Tika izveidotas divas grupas: vienā dalībnieki centās meklēt dzīvē labo un vairāk smaidīt, bet otrajā bija sapulcināti tādi, sauksim viņus par kritiski domājošiem, kas lūkojas uz pasauli ar skepsi. Pēc kāda laika otrai grupai bija visas stresa pazīmes, bet pirmajiem uzlabojās imūnšūnu stāvoklis,» stāsta Igors Kudrjavcevs. Viņš nesaka, ka nevajag kritiski domāt, jo skaidrs, ka ikdienas dzīve nes līdzi savas negācijas. Taču to noteikti vajag līdzsvarot, atrast savus spēka punktus, ko tādu, kas priecē un harmonizē. Daba ir viens no labākajiem veidiem, kā sasmelties labo enerģiju. Arī viņš tā dara. Vasarā iet vingrot blakus esošajā parkā, nevis zālē. Pat tad, ja nav laika tobrīd iziet mežā vai laukā, to var aizvietot, iztēlojoties sev tīkamāko ainavu - apsēsties uz brīdi, pasmaidīt un baudīt iztēlē redzamo. Un, kad ir brīvs laiks, tad gan neaprobežoties ar iztēli, bet doties dabā.

Līdzīgie pievelkas

Ja reizēm šķiet, ka dzīve saved kopā ar cilvēkiem, kas nav patīkami, tad jāpavērtē, kas notiek ar pašiem. «Ķīnieši to dēvē par vei-ci, proti, aizsardzības enerģiju, ko jūs izstarojat, jeb, citiem vārdiem sakot - aura nes informāciju par mums. Un gribot negribot varam pievilkt sev līdzīgos cilvēkus. Tiek uzskatīts, ka pievelkas pretpoli, bet tā nav. Tā notiek nedzīvajā pasaulē, bet dzīvajā tieši otrādi - līdzīgie pievelkas. Tātad, ja nākas saskarties ar cilvēku, kas jums netīk, padomājiet - kāpēc? Vai tikai pašam tas viss iekšā nemājo?» Lai pārbaudītu sevi, Igors Kudrjavcevs ieteic uzrakstīt uz papīra lapas piecas lietas, kas nepatīk citos cilvēkos. Lūk, tās ir paša problēmas, ne citu, un tās jāsāk risināt. Tāda jau tā pasaule un mēs esam - kas kuru reizi ņem virsroku. Ir teiciens, ka labais ar ļauno cīnās. Bet varbūt arī sadarbojas? Kā Bulgakova romāna «Meistars un Margarita» fināla ainā: pie Volanda ierodas Matejs un lūdz paņemt Meistaru pie sevis. Volands iebilst - kāpēc tad paši pie sevis neņem? Matejs atbild - jo nav nopelnījis. Arī Bībelē tas ir rakstīts: lūk, eņģeļi bija sapulcējušies pie Dieva un tur bija arī sātans (Ījaba grāmata, 1. nodaļa, 6.-13. pants). Un tiek runāts, ka ir tāds Ījabs, kurš ir Dievam tīkams, bet viņš ir jāpārbauda. Nelabais to uzņemas izdarīt, un viņam tiek piekodināts tikai nenogalināt. Tie spēki pastāv, un tie pārbauda teju ik mirkli, un katra izvēle - kurā pusē nostāties.

Tas pats attiecas uz to, kādu izvēlamies redzēt pasauli. Ārsts izstāsta šādu līdzību: bija dvīņubrāļi - viens optimists, otrs pesimists. Vecāki nevarēja abiem dzimšanas dienā iedāvāt zirdziņu, ko dēli tā kāroja, tāpēc vienam - pesimistam - tika skaists koka darinājums, otram brālim - vien zirgāboli. Pesimists bija neapmierināts - sak’, gribējis nevis koka, bet īsto. Savukārt optimists pasmaidījis un teicis: «Bet man ir īstais, tikai viņš šobrīd aizgājis pastaigāties!» Tā ka arī ne tik labās situācijās var atrast rakursu, kā uzmundrināt sevi. Un tā ir daudz lielāka māksla nekā zūdīties un bēdāties. Vēl sliktāk ir manipulēt ar citiem, tajos meklējot vainas un pārmetot, ka sagandējuši jums dzīvi. Ne mazāk bīstami ir uzspiest citiem savus uzskatus un dzīvesveidu, lai cik labs un pareizs tas šķistu. «To jau mēs redzam, kas notiek ar karojošajiem vegāniem. Iznāk tā, ka Kristus laikā, kad viņš dalīja zivis un maizi, daudzi būtu palikuši badā, jo vieni neēstu zivis, otri nepanestu glutēnu, vēl citi - abus. Dažs atsakās dzert pienu, jo tas nācis no nebrīvē turēta lopiņa. Ko tad darīt - palaist govis mežā?» paironizē Igors Kudrjavcevs. Daudzi pārprot vārdu - brīvi. Diemžēl arī mēs neesam brīvi. Arī mums ir jāstrādā un jādara tas, ko tobrīd varbūt negribam. Viss ir nosacīti.

F64 Photo Agency

  • Punkts juņ-cjuaņ atrodas uz gaišākās un tumšākās ādas robežas. Tā masāža dod ķermenim stimulējošu un tonizējošu efektu.
  • Papēža centrs, dzimumdziedzeru projekcijas vieta. To aktivizējot, tiek padzenāti hormoni, rodas dzīvotprieks un radošā enerģija kūsā.
  • Īkšķa centrs, galvas smadzeņu projekcijas vieta. Galvassāpes varam mazināt, pamasējot šo pirkstu pretēji pulksteņrādītāja virzienam.
  • Vakarā visa pēda jāiztausta ar īkšķa galiem, no pirkstiem līdz pat papēdim. Jutīgie punkti jāizmasē.

F64 Photo Agency

  • «Četri vārti» - enerģijas punkti «hegu» uz rokas un «taičun» uz pēdas. Jāmasē aktīvi līdz karstuma sajūtai - ātri dod enerģiju.
  • Brīnišķīgs atslābinošs efekts ir žāvām. No sirds ļaujot sev to darīt, ieguvums būs acīmredzams.
  • Ārsts iesaka iztaustīt pirkstus un to, kurš ir visjutīgākais, izstaigāt visu no sākuma līdz galam ar pildspalvu vai zīmuli - nedaudz paspiežot ar tā smailo galu.
  • Arī ar plaukstām var darboties līdzīgi kā pēdām, jo to punktos atbalsojas viss ķermenis.
  • Ja sāp ceļa locītava, var ar siltām rokām to aptvert un iztēloties, ka rokas smaida.
  • Nogurumu un sāpes var palīdzēt aizdzīt arī citam cilvēkam - uzlikt rokas uz muguras un iztēloties, ka tās smaida.
  • Plaukstu un pēdu saberzēšana vienu gar otru (var arī vienlaikus) arī dod stimulējošu un uzmundrinošu efektu. Darba dienas laikā tas ir labs «restarts».
  • Tiem, kas strādā piespiedu pozās, ik pēc stundas derētu pāris minūtes atslābināties - nosēsties, pievērt acis, uzlikt rokas uz vēdera vienu uz otras un ieelpot un izelpot «caur vēderu» - pa visu ķermeni.
  • Cilvēkā plūst enerģijas upes. Acīm neredzamas, bet spēcīgas. Pārzinot tās un to aktīvos punktus, var labi palīdzēt sev šajā stresa pilnajā laikmetā, teic ārsts un ciguna skolotājs Igors Kudrjavcevs.