PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Pēc 3,5 gadus ilga ceļojuma Japānas zonde sasniegusi asteroīdu

© Reuters

Pēc 3,5 gadus ilga ceļojuma Japānas kosmiskā zonde «Hayabusa 2» sasniegusi asteroīdu «Ryugu», kas pašlaik atrodas aptuveni 300 miljonus kilometru no Zemes. Asteroīda izpētes programma ilgs pusotru gadu, un tās kulminācija būs mēģinājums iegūt debess ķermeņa grunts paraugus.

Kopš jūlija sākuma «Hayabusa 2» atrodas aptuveni 20 kilometru augstā orbītā virs asteroīda, veicot tā virsmas kartografēšanu, lai misijas vadītājiem būtu iespējams izvēlēties piemērotāko nosēšanās vietu, raksta «Space.com». Japānas kosmosa izpētes pārvalde JAXA jau paziņojusi par pirmajiem iegūtajiem rezultātiem, kas ir diezgan pārsteidzoši. Pirmkārt, asteroīds, kura nosacītais diametrs sasniedz 900 metru, ir ļoti dīvainas formas - tas nelīdzinās sfērai, bet gan fluorītam. Otrkārt, šī debesu ķermeņa reljefs ir ļoti sarežģīts - tā virsmu izvagojušas aizas un kalnu grēdas, daudzviet redzami krāteri. Viens no misijas vadītājiem Juiti Cuda norādījis, ka no zinātniskā viedokļa tas ir ļoti interesanti, bet no praktiskā ne tik labi, jo būs sarežģīti izvēlēties vietu, kur «Hayabusa 2» varētu iegūt grunts paraugus. Toties pozitīvā ziņa esot tā, ka asteroīda rotācijas ass ir perpendikulāra tā orbītai, kas atvieglos nosēšanās un pacelšanās manevru veikšanu.

AFP raksta, ka 274 miljonus dolāru izmaksājušās misijas ietvaros zonde trīs reizes pietuvināsies asteroīda virsmai.

Pirmās operācijas laikā rudenī uz tās tiks izlaisti nelieli roboti, kas pārvietojas ar lēcieniem, un likti lietā zondes zinātniskie instrumenti dažādu datu vākšanai. Nākamā gada pavasarī «Hayabusa 2» pēc iespējas tuvāk asteroīda virsmai nogādās ierīci, kas ar divus kilogramus smagu vara belzeni izsitīs jaunu krāteri asteroīda virsmā. Trieciena brīdī zonde būs «paslēpta» asteroīda otrā pusē, bet pie jaunā krātera atgriezīsies pēc dažām nedēļām, lai savāktu nosēdušās atlūzas, kas pēcāk tiks nogādātas uz Zemi.

Horoskopi

Ja sapņojat par uzticīgu partneri, tad jums vajadzētu pievērst uzmanību šai personai. Cilvēki bieži sola saviem partneriem, ka viņi darīs visu viņu labā, bet cik tas ir patiesi? Daži var atteikties no karjeras mīlestības dēļ, citi aizmirst par ģimeni vai draugiem. Bet tikai vienas zodiaka zīmes pārstāvji ir patiesi gatavi atdot visu, kas viņiem ir, mīlestības dēļ.