Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Robots CIMON kļuvis par vienu no kosmosa stacijas apkalpes locekļiem

© Foto: FOCKE STRANGMANN, EPA

Par «Lidojošajām smadzenēm» iesauktais robots CIMON kļuvis par vienu no Starptautiskās kosmosa stacijas apkalpes locekļiem. Viņa uzdevums būs asistēt vācu astronautam Aleksandram Gerstam vairāku eksperimentu veikšanā.

«Mēs vēlētos, lai šis robots paaugstinātu astronautu darba efektivitāti. Šobrīd mums šķiet, ka nozīmīgākais ir panākt, lai tas palīdz astronautiem ietaupīt laiku, veicot ikdienas uzdevumus, jo laiks Starptautiskajā kosmosa stacijā ir pats vērtīgākais un dārgākais,» intervijā «Reuters» sacījis kompānijas IBM inženieris un viens no robota mākslīgā intelekta sistēmas izstrādātājiem Matiass Binioks. Lodes formas robots, kas sver aptuveni piecus kilogramus, ir aprīkots ar vairāk nekā desmit propelleriem, kas ļauj tam lidot jebkurā virzienā, savukārt sensori nodrošina, ka tas neizraisa «avārijas».

CIMON aprīkots arī ar vairākām kamerām un mikrofonu. Pašlaik robots ieprogrammēts tā, lai sekotu un palīdzētu tieši Gerstam, taču arī pārējiem pieciem astronautiem vajadzības gadījumā iespējams vērsties pie CIMON, raksta AFP.

Gerstam šī ierīce aizstās eksperimentu veikšanas instrukciju. Proti, astronautam vairs nebūs jāmeklē nepieciešamā informācija drukātā instrukcijā vai planšetdatorā, jo blakus «dreifējošais» robots skaidri un saprotami sacīs viņam priekšā, kas jādara tālāk.