Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kas ir dieviete Latona?

© Antra Gabre

Batumi (Gruzijā) Nacionālās bankas ēku grezno astronomiskais pulkstenis. Tas tiek dēvēts par astronomisko, lai gan uz ciparnīcas attēlotas zodiaka zīmes un dieviete Latona.

Astronomiskais pulkstenis rāda Saules, Mēness, zvaigžņu un planētu ceļu, Saules lēktu un rietu, Mēness fāzes, horizonta un meridiāna novietojumu. Rādītāju galos uzstādītas Saules un Mēness figūras, bet ciparnīcas vidū uzzīmēta dieviete Latona.

Kas ir Latona? Grieķu panteonā tā ir Apolona un Artemīdas māte. Grieķu dievu dieva Zeva mīļākā. Latonas gadalaiks ir vasara, un viņa iemieso mātes mīlestību, uzticību saviem bērniem, pašaizliedzību un spēju aizsargāt pēcnācējus. Kad pienāca radību laiks, Latona atrada vietu ļoti nemīlīgā salā, kur laist pasaulē Zeva negribētos bērnus. Deviņas dienas Latona mocījās dzemdību sāpēs, līdz piedzima bērni - pirmā meitiņa, pēc tam dēlēns. Tiek uzskatīts, ka Latona palīdz bērniem un aizstāv no citu dievu dusmām. Zeva greizsirdīgā sieva Hēra uzsūtīja Latonai vajātāju milzu pitona izskatā, kas dievieti nelika mierā dienu un nakti. Kad Apolons paaugās, viņš nogalināja pitonu, atbrīvojot māti no lāsta, tādējādi apliecinot, ka mātes mīlestība, rūpes un pašaizliedzība, audzinot viņu tēva negribētos bērnus, ir uzvarējusi.