Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Lai nenodarītu sev pāri - svētku mielasts ājurvēdas gaumē

© depositphotos.com

Gada nogale ir skaistu svinību laiks, kurā, protams, neizpaliek arī bagātīgi klāti galdi. Diemžēl tie nes līdzi arī pārēšanās sajūtu un pat liekus uzkrātus kilogramus. Lai mielojoties nenodarītu sev pāri, ājurvēdā iesaka vienu galveno likumu: ēdienreizē nepatērēt vairāk par to daudzumu, ko var izvietot uz kopā saliktām plaukstām. Turklāt būtu labi, ja mēs, sēžoties pie galda, baudītu tos produktus, kas nāk par labu katra ķermeņa konstitūcijai jeb došai, proti, vatai, kaphai vai pitai.

Katrs no pamatdošu tipiem pārstāv savu stihiju: vata - gaisu, vēju, kapha - zemi un ūdeni, pita - uguni un ūdeni, un tās savā veidā ietekmē ne tikai ķermeņa izskatu un raksturu, bet arī gremošanas sistēmu. Lai šīs stihijas «savaldītu», katrai no došām jāievēro atbilstošas diētas. Jāpiebilst, ka ir arī dažādas variācijas, kad cilvēkā sadzīvo divas vai pat visas trīs došas: vata - pita, vata - kapha, pita - vata, pita - kapha, kapha - vata, kapha - pita, kā arī vata - pita - kapha.

Balss, izskats, pulss

Ājurvēdas un ģimenes ārste Ilona Ābele-Šrenka teic, ka, nosakot došas, pirmās atziņas var gūt, klausoties, kā cilvēks pa telefonu piesakās pie viņas uz vizīti. Balss tembrs, veids, kā stādās priekšā. Arī vizuālais tēls sniedz pietiekami daudz atbilžu - gan izskats, gan apģērbs, gan izturēšanās. Pat nelielas nianses sniedz gana daudz norādījumu. Zināmu ieskatu var dot aizpildītais tests, taču visinformatīvākais avots ir pulss. Pēc tā var noteikt ne tikai konstitūciju, bet arī dažādas slimības, jo tas norāda, kur ir radies disbalanss. Uzdodot vēl papildu jautājumus un noskaidrojot anamnēzi, atliek tikai saprast, kā rīkoties tālāk - vai pietiks ar uztura un ieradumu maiņu, vai jādomā par nopietnāku ārstēšanos, lai atgūtu līdzsvaru organismā.

Stāstot par to, ko tad labāk likt galdā katram no konstitūcijas tipiem (tos aptuveni noskaidrot var, izpildot testu, vietnē www.aparmita.lv), Ilona Ābele-Šrenka uzsver, ka, ievērojot diētu, var labi sakārtot organisma darbību, novērst dažādas veselības problēmas, līdzsvarot garu un nostabilizēt nervu sistēmu. / F64

Stāstot par to, ko tad labāk likt galdā katram no konstitūcijas tipiem (tos aptuveni noskaidrot var, izpildot testu, vietnē www.aparmita.lv), Ilona Ābele-Šrenka uzsver, ka, ievērojot diētu, var labi sakārtot organisma darbību, novērst dažādas veselības problēmas, līdzsvarot garu un nostabilizēt nervu sistēmu. Rekomendētie vai, tieši otrādi, nevēlamie produkti ir tie, kas labvēlīgi vai negatīvi iedarbojas uz konkrēto konstitūcijas tipu. Tie netiek dalīti, ievērojot ķīmisko sastāvu, olbaltumvielas, minerālvielas vai vitamīnus, bet gan liekot akcentu uz īpašībām - karsē, atdzesē, sausē, mitrina.

Attiecībā uz dažādām došu kombinācijām ārste atzīst, ka pašam skaidrībā būs grūti tikt, kas ir ieteicams un kas ne, tāpēc labāk sameklēt ājurvēdas speciālistu, kurš tad ieteiks labāko ēdienkarti. Tomēr - galveno tipu, kas saglabājas visa mūža garumā, var noteikt arī pats. Tas var mainīties tikai smagu slimību gadījumā. Tomēr parasti tā nav - arī tad, ja mainām savus paradumus un strādājam ar sevi, valdošā doša paliks nemainīga. Spiežot sevi mainīt došu, varam nonākt tikai pie disbalansa un atklāsmes, ka ar steigu jāatgriežas pie savām «saknēm». Jāatceras, ka vatai galvenais vienmēr ir režīms, bet kaphu var pieskaņot vatai vai pitai, jo tā labi piemērosies abiem tipiem, tikai no ēdienkartes būtu jāizslēdz gļotas veidojošie produkti. Ārste atgādina: jābūt uzmanīgiem pret produktiem, kas tiek reklamēti kā ļoti veselīgi, jo ne visiem tie derēs. Īpaši piesardzīgai jābūt vatai, jo tā visatsaucīgāk reaģē uz visu veidu reklāmu, bieži vien nekritiski, savukārt kapha atsauksies tad, ja redzēs, ka desmit viņai pazīstami cilvēki tiešām atzīst to par ko labu, bet pita analizēs, tai vajadzēs pierādījumus, apstiprinātus izmeklējumus, tikai tad tā ieklausīsies un, iespējams, izmēģinās pati.

Vata - caurbira

Vatas parasti ir tievas, slaidiem locekļiem, kustīgas, aktīvas, nervozas. Nemiera gari. Tām ir sausa āda un tendence uz aizcietējumiem. Nereti šķidrumu uzņem ar piespiešanos. Lai gan to vajadzētu lietot daudz - pat vairāk nekā divus litrus dienā, turklāt labāk siltāku, jo auksts dzēriens vēja cilvēkus vēl vairāk atdzesēs un un viņi izjutīs vēl lielāku diskomfortu. Kopumā gremošana vatai ir lēna, jo - ja ir haoss galvā, tas rada tādu pašu stāvokli kuņģī, skaidro ārste. Vējš šai došai gremošanas ugunskuru visu laiku cenšas apdzēst, tāpēc to vajag palīdzēt uzkurt. Tomēr smagi ēdieni un lielos apjomos var nākt par ļaunu, jo ilgi tiek sagremoti, rada spiedošu un smaguma sajūtu pakrūtē. Jāuzsver, ka tā ir vienīgā no došām, kas var lietot arī liellopa gaļu un no putniem - ne tikai balto gaļu, arī sarkanās zivis - foreli, lasi, tunci. Tā kā šim tipam ir tendence uz aizcietējumiem, tam netiek rekomendēta sausa barība vai tāda, kas sausē, piemēram, zaļbarība, proti, termiski neapstrādāti produkti. Tāpēc ieteicams lietot termiski apstrādātu, mīkstu un nedaudz eļļainu vai taukainu, bet, protams, nepārspīlējot. «Lai nav tā, ka auzu pārslu putra peld gī sviestā. Tas būs par traku, jo tauki arī gremošanu slāpē, un rezultātā būs vēl lielāks diskomforts nekā bez tā sviesta. Arī vārītiem kartupeļiem jāpievieno pilīte olīveļļas vai gī sviesta, citādi tas būs par sausu,» iesaka Ilona Ābele-Šrenka.

Vatai tiek rekomendēts ievērot noteiktu režīmu, jo, ieliekot sevi rāmjos, šā tipa cilvēki ļoti labi jūtas. Bet pašiem tajos sevi ielikt ir ļoti grūti, un viņi atrod simt un vienu aizbildinājumu, lai to nedarītu. Tātad vatai būtu jāēd četras reizes dienā, jo šis tips īsti nepieņemas svarā. Patiesībā tās ir caurbiras - var daudz apēst, bet kilogramus neuzaudzēt. Cik daudz ēst - tas ir katra ziņā, taču vislabākais mērs ir abas plaukstas, kopā saliktas, tas tad ir īstais šķīvis un paplāte vienlaikus. Līdz ar to tas ir labs mērinstruments, un nav jāņemas ar svēršanu un noteikšanu gramos. Lai gremošana būtu efektīvāka, vatai tiek rekomendētas garšvielas, tajā skaitā - asās. It īpaši izteiktas vatas gadījumā - nekādi asumi tai par ļaunu nenāks. Var droši baudīt visu veidu riekstus un sēklas. Attiecībā uz alkoholu vata var atļauties iedzert kādu mēriņu vai glāzi vīna pusdienās, lai veicinātu gremošanu, taču aizrauties ar šādām lietām labāk nevejadzētu.

Pita - kuņģa kaites

Pita pēc izskata lielākoties ir normastēniķa tips: proporcionāla, normālas miesasbūves. Ķermeniski silta, bieži daudz un stipri svīst. Svars viegli pieaug un tikpat viegli tiek nomests. Pēc rakstura ir ugunīga un enerģiska, ekstraverta, jūtīga, ātri sadusmojas, bet ātri arī pāriet. Harismātiska, pūlī izceļas, pat ja klusē. Gremošana ir laba, pat pārāk laba. Un tas nozīmē, ka var mocīties ar dedzināšanas sajūtu kuņģī, vēdersāpēm, kas liecina par dažādiem iekaisuma procesiem. Šie cilvēki ēdīs to, kas viņiem garšo, bet to, kas ne - mutē neņems. Reizēm normālu ēdienreizi aizvieto ar kādu uzkodu, ko gan noteikti nevajadzētu padarīt par ieradumu, bet gan baudīt normālas ēdienreizes, akcentu liekot uz pusdienām, nevis vakariņām un arī brokastīm (no rīta var iztikt ar krūzīti zaļās tējas), pitas raksturo ārste. Simtprocentīgas pitas gan nereti neēd kādu produktu, nevarot paskaidrot - kāpēc, bet izrādās, ka intuitīvi uzminējušas, kas tām nav atbilstošs. Taču dažkārt ēd kaut ko tāpēc, ka bērnībā ieskaidrots, ka, lūk, tomāts ir ļoti veselīgs un labs, lai gan patiesībā tas pašai nemaz tik ļoti negaršo. Iestāstīt, ka varbūt nevajadzētu, nav viegli - viņa pārliecināšanā neklausīsies, jo pati taču zina labāk. Taču, kad no tomātiem tiešām atsakās, izrādās, ka pašsajūta uzlabojas un dedzināšana kuņģī vai atraugas vairs nemoka. Sfinkteris, ja pareizi tiek ievērots ēšanas režīms, labi noslēdz barības vadu un nerada diskomfortu. Protams, ja uzreiz pēc ēšanas cilvēks nesāk mazgāt grīdu vai nodarboties ar sparīgām fiziskām aktivitātēm.

Šai došai būtu jāizvairās no asiem, sildošiem ēdieniem. Piemēram, skaidrs, ka tie ir čili, mārrutki, sinepes, bet arī redīsi, medus, zemenes, rukola, kas taču šķiet tik veselīgi, dod to pašu sildošo efektu. Arī šokolāde un kafija nav ieteicama, jo stimulē enerģiju. Tāpat skābi (tostarp augļi, ogas, skābs krējums, kefīrs utt.) un marinēti, sālīti ēdieni nav draudzīgi šim tipam. Labāk ir saldi un rūgti produkti - ziedkāposti, pupiņas, gurķi, salāti, sēnes, paprika, zirnīši, ķirbji, cukini, saldi āboli, bumbieri, vīnogas, plūmes, arbūzi, melones, rozīnes, no piena produktiem - piens, siers un sviests (nesālīts), biezpiens, saldējums, jogurts (bez augļiem). No gaļas ieteicama putnu «baltā», trusis un baltās zivis, reizēm var garneles, bet no olām tikai baltums. Vatām labāks ir termiski apstrādāts ēdiens, bet pitām - der gan tāds (bet ne karsts), gan svaigs. Dzert noteikti vajadzētu vairāk - šķidrumam labāk būt vēsākam nekā istabas temperatūras, lai remdētu iekšējo uguni. Ar alkoholu (vienīgi paretam var iebaudīt kādu glāzi alus) gan pitām jābūt uz jūs, jo tas tikai lieki uzkarsē jau tā ugunīgo būtību un rada lieku kašķīgumu, arī otrā dienā pašsajūta ir slikta. Patiesībā pita var ļoti labi justies bez mākslīgiem stimulatoriem - lieliski atpūsties un kompānijā justies atbrīvoti.

Kapha - liekais svars

Trešais tips - kapha - ir mierīga, pat it kā nedaudz bremzēta. Lēni mācās, taču tas, ko iemācās, ir kā akmenī iekalts. Kompānijās labi iejūtas, jo labā atmiņa nodrošina to, ka tās krātuvēs ir daudz interesantu stāstu. Mazliet tikai jāiekustina, jo kapha var arī mierīgi visu vakaru nosēdēt stūrī un lieliski justies, nenonākot uzmanības centrā.

Tendence uz lieko svaru: bieži ir kupla un smaga sēžamvieta, masīvs ķermenis, spēcīgas rokas un kājas. Mēdz būt izteikts viduklis, kas rodas kombinācijā ar pitas došu. Lai gan gremošanas sistēma strādā labi, organismam ir tendence aizturēt šķidrumu, tāpēc tas uzkrājas mīkstajos audos un veido krokas uz gurniem un kājām. Bieži mokās ar saaukstēšanos, tūskām. Tāpēc jāizvairās no visa tā, kas pieaudzē smagumu. Ieteicams ēst maz, pietiek pat ar vienu ēdienreizi dienā, un tai būtu jābūt pusdienām, nevis vakariņām. Šā iemesla dēļ nebūtu uzturā jālieto sarkanā gaļa, priekšroku dodot baltajai. Šis tips noteikti var pievērsties svaigēšanai, kas organismam ir pat labāk par termiski apstrādātiem produktiem. Veģetārisms labi ietekmē šos cilvēkus, jo dārzeņi ir vieglāk sagremojami un nenogulsnējas tauku šūnās. No dārzeņiem labāk ieteicami ir rūgtie (Briseles kāposti, brokoļi, mārrutki, fenhelis, selerijas, redīsi), nevis saldie (kartupeļi, cukini, ķirbji, olīvas). Notiekti būtu jāsaka nē piena produktiem, kas ir tādi, kas veicina gļotu rašanos (izņemot nokrejotu kazas pienu un kazas sieru). Neder arī skābi produkti un tādi, kas satur daudz šķidruma (melones, gurķi, arbūzi). Tādu baudīšana ietekmē arī temperamentu - kaphu tas padara vēl lēnāku, kūtrāku, darbi un domāšana neveicas. Labi tās ietekmē griķi, kas sausina un silda, nevis rada gļotas, un kas abām pārējām došām nebūtu tas labākais produkts.

Kaphai pēc iespējas vairāk jālieto dažādas garšvielas (izņemot sāli) - pat vairāk nekā vatai. Īpaši labs ir ingvers - arī pulvera veidā, kas ir asāks nekā svaigais. Tāpat arī derēs melnie pipari. Starp citu, tā ir vienīgā doša, kura ik pa laikam var baudīt kafiju.

Netaisīt «mišungu»

Svētku mielastu labāk veidot zviedru stilā - katrs pieiet un paņem, ko un kad vēlas, neliekot akcentu uz ēšanu, bet uz aktivitātēm - dziedāšanu, dejošanu, spēlēm, iesaka Ilona Ābele-Šrenka. Ja tomēr sēžamies pie bagātīgi klāta galda, skatāmies, ko un cik daudz apēdam. Viņa norāda, ka ājurvēdā tiek ieteikts ēdienu baudīt pēc iespējas vienkāršāk, nejaucot un nekombinējot. Vispirms jāsāk ar desertu vai augļiem, jo tie ātri tiek sagremoti, dodot kuņģī vietu pārējiem ēdieniem: graudaugiem un dārzeņiem, bet noslēgumā - gaļai vai zivīm. «Nuevajadzētu veidot «mišungu» - ieēst kāpostus, karbonādi un kartupeļus, klāt uzkožot sēnes, marinētu gurķi un pa virsu - ceptu ābolu. Tas viss rada kuņģim pārmērīgu slodzi,» brīdina ārste. Ājurvēda mudina neaizrauties ar sarkano gaļu, bet dot priekšroku daudz vieglākajai putnu gaļai, ko var lietot dažādos veidos, ieskaitot kā pildījumu pīrāgos. Ja tomēr iznācis pārēsties, pēc tam vajadzētu ievērot atslodzi, padzert vairāk šķidruma, nevis nākamajā rītā turpināt mieloties. Jo tas ir nopietni - mēs pārēdamies vienreiz, otrreiz, un organisms uz to reaģē savā veidā - piemetas iesnas, klepus un citas ligas.

Viens no labiem veselības atgūšanas līdzekļiem ir iedzert svaiga vai samalta ingvera tēju (var to darīt arī paša mielasta laikā). Vēl viens variants - jau laikus sagatavot sev iecienītu garšvielu kombināciju, ko paņemt līdzi uz mielastu un piebērt ēdienam. Bezizejas situācijā var paņemt tējkaroti melno piparu un apēst, virsū uzdzerot ūdeni. Tas nekādā gadījumā nededzinās un nekodīs, bet gremošanu sakustinās. Tas var noderēt arī gadījumos, kad ir pašķidrāka vēdera izeja. Tas palīdzēs normalizēt tā darbību un apturēs caureju. Līdzēs arī kurkuma, pelašķu tēja, kas ir pirmie palīgi un zāles pārforsēšanas gadījumā. Ja esam saniknojušies, varam atvēsināt sevi ar piparmētru tēju. Taču ir vērts ik pa laikam sev atgādināt: ēdam, lai dzīvotu, nevis dzīvojam, lai ēstu!