ASTROLOĢIJA: Kā iekārtot māju, lai dzīvošana būtu harmoniska?

© publicitātes foto

Kā ie­kār­tot mā­ju, lai dzī­vo­ša­na ta­jā bū­tu har­mo­nis­ka? Vai tie­šām de­bess pus­ēm ir no­zī­me, iz­vē­lo­ties vie­tu tu­ale­tei, lau­lā­to gu­ļam­is­ta­bai vai te­ra­sei? Kā­pēc vie­nā vir­tu­vē ne­tī­rie trau­ki krā­jas kau­dzē, bet ci­tā – tā vien gri­bas tos no­maz­gāt?

As­tro­lo­ģe un aro­ma­te­ra­pei­te San­ta Pī­lā­ce da­lās sa­vā pie­re­dzē pēc tam, kad iz­mē­ģi­nā­ju­si Vas­tu šas­tras zi­nā­ša­nas. Vi­ņa ie­sa­ka pa­mē­ģi­nāt, pār­bau­dīt, pār­lie­ci­nā­ties un ti­kai tad iz­lemt, vai ne­pie­cie­šams kar­di­nā­li mai­nīt māj­vie­tas ie­kār­to­ju­mu vai pat mek­lēt ci­tu dzī­vok­li. As­tro­lo­ģes pie­re­dze lie­ci­na: jo har­mo­nis­kāk ie­kār­to­ta mā­ja, jo cil­vē­ki tur jū­tas la­bāk, vi­ņiem pie­mīt vai­rāk ener­ģi­jas un spa­ra, lai īs­te­no­tu mēr­ķus, vei­do­jas la­bas at­tie­cī­bas ar ap­kār­tē­jiem, vi­ņi re­tāk sa­slimst. Vi­ņa at­gā­di­na, ka arī lat­vis­ka­jā dzī­ves­zi­ņā, bū­vē­jot mā­jas, sen­či ie­vē­ro­ja āde­ru no­vie­to­ju­mu un, pie­mē­ram, ak­me­ni no­vie­to­ja tā, lai āde­ru ie­dar­bī­bu nei­tra­li­zē­tu. To ne­zi­not un pēc dau­dziem ga­du des­mi­tiem iz­ņe­mot ak­me­ni, ti­ka iz­jaukts līdz­svars.

Se­nās zi­nī­bas – mūs­die­nās

Vis­pirms par Vas­tu šas­tru. San­skri­tā «vas­tru» no­zī­mē vie­ta, lau­kums, mā­ja, is­ta­ba, «šas­tra» – zi­nā­ša­nas. San­ta Pī­lā­ce Vas­tru šas­tru sā­ku­si stu­dēt pēc as­tro­lo­ģes un as­trop­si­ho­lo­ģes Da­ces Ozo­las lek­ci­jas par har­mo­nis­ku cil­vē­ku har­mo­nis­kā mā­jā (Da­ces Ozo­las pie­re­dzi va­rē­jāt la­sīt «Prak­tis­ka­jā As­tro­lo­ģi­jā» Nr. 3, 2013 – red.). «Es pie­vēr­su tam uz­ma­nī­bu, bi­ju in­te­re­sē­ju­sies par fen­šui, bet Vas­tru šas­tra ir se­nā­kas zi­nā­ša­nas,» vi­ņa stās­ta.

Sa­ska­ņā ar šo mā­cī­bu mā­jas ie­kār­to­ju­mā ļo­ti no­zī­mī­gas ir de­bess pus­es. Lai tās no­teik­tu, bez kom­pa­sa ne­iz­tikt. Pēc tam virs mā­jas plā­na no­vie­to de­vi­ņās da­ļās sa­da­lī­tu četr­stū­ri (lai no­teik­tu pla­nē­tu ie­tek­mi kat­rā zo­nā), un ide­āli bū­tu, ja mā­jas vai dzī­vok­ļa plā­no­jums at­bil­stu tā­dai for­mai. Ta­ču daudz­dzī­vok­ļu mā­jās, kur dzī­vo vai­rā­kums Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­ju, ze­mes ga­ba­la un dzī­vok­ļa no­vie­to­ju­mu mai­nīt ne­var. Vis­bie­žāk dzī­vok­ļa plā­no­jums ir ro­bains, bet arī cau­rums ir jā­ņem vē­rā. Tas brī­di­na, ka kā­dā dzī­ves jo­mā ir pro­blē­mas. Tie­ši tā­pat rī­ko­jas, dzī­vok­ļa plā­no­ju­mu sa­lī­dzi­not ar Vas­tu­pu­ru­ša jeb mā­jas ga­ri­ņa man­da­lu. Vis­la­bāk, ja mā­jas ga­ri­ņa gal­va ie­tilpst jū­su dzī­vok­lī, bet ga­dās, ka plā­no­jums to bur­tis­ki ie­stumj pie kai­mi­ņiem. Dau­dzi uz­reiz jau­tās: ko da­rīt, ja mā­jas ga­ri­ņa gal­va ir ne­pa­rei­za­jā zo­nā?

«Pa­zi­ņa stās­tī­ja, ka vi­ņas dzī­vok­lī mā­jas ga­riņš at­ro­das ar gal­vu iz­liet­nē, un tur past­āvī­gi krā­jas ne­tī­ri trau­ki un mūž­dien at­skan ne­iz­pro­ta­mas ska­ņas. Tas no­zī­mē, ka trau­ki vien­mēr ir jā­no­maz­gā,» pa­skaid­ro San­ta Pī­lā­ce. «Mā­jas ga­riņš man­da­lā at­tē­lots pie­spiests pie ze­mes ar gal­vu uz zie­meļ­aus­tru­miem – uz la­bās ener­ģi­jas pus­i. Ar kā­jām un pēc­pu­si tas no­vie­tots uz dien­vid­rie­tu­miem. Ma­nā mā­jā viņš ar pēc­pu­si «ska­tās» uz te­ra­ses pus­i, un, lai cik bū­tu dī­vai­ni, te­ra­se vien­mēr ir ne­tī­ra. Tā­da sa­kri­tī­ba. Tur, kur at­ro­das Vas­tu­pu­ru­ša gal­va, va­ja­dzīgs galds, kas man tā arī ir, un tur mā­jas ga­ri­ņam va­ja­dzē­tu at­stāt kā­du aug­li. Lai smal­kās ener­ģi­jas ba­ro­jas. Var eļ­ļi­ņu pa­kvē­pi­nāt mā­jas omu­lī­bai.»

Un ko da­rīt, ja iz­rā­dās, ka tu­ale­te dzī­vok­lī ie­bū­vē­ta ne­pie­mē­ro­tā zo­nā? Ne­sāk­sim ta­ču pār­bū­vēt, ko ne­maz nav ie­spē­jams iz­da­rīt vi­siem dzī­vok­ļiem ko­pī­go ka­na­li­zā­ci­jas tīk­lu dēļ. «Ne­lab­vē­lī­gās ie­tek­mes var ko­ri­ģēt ar jan­trām,» at­bild as­tro­lo­ģe. Šai pub­li­kā­ci­jai ir pie­vie­no­ti jan­tru at­tē­li. Tās no­vie­to pie sie­nas ta­jās tel­pās, kur va­ja­dzī­ga lab­vē­lī­gā­ka pla­nē­tas ie­tek­me.

Mek­lē­jam at­bil­stī­gā­kās zo­nas!

Mā­jas cen­tram ir jā­būt brī­vam. Tur var no­vie­tot gal­du ar zie­diem vai aug­ļu vā­zi, ti­kai ne­ko sma­gu un lie­lu. «Man mā­jas cen­trā at­ro­das gul­ta, un es sa­trau­cos, ka nav pa­rei­zi. Bet pa­do­mā­ju un sa­pra­tu, ka ne­pa­rei­zāk bū­tu, ja tur bū­tu ie­bū­vēts ka­mīns vai ska­pis un mā­jas centrs no aug­šas līdz apakš­ai bū­tu ciet. In­te­re­san­ti, ka gul­tai pār­klā­ta se­ga man­da­las for­mā. Tas sa­nā­ca ne­tī­šām, bet zem­ap­zi­ņa sa­vu ir iz­da­rī­ju­si. Pēc Sau­les zī­mes es­mu Lau­va un gu­ļu cen­trā. Vas­tu šas­tra no­sa­ka, ka mā­jas cen­tra tu­vu­mā jā­dzī­vo mā­jas saim­nie­kam, viņš ir no­tei­cējs,» at­klāj as­tro­lo­ģe.

Ļo­ti sva­rīgs ir zie­meļ­aus­tru­mu, aus­tru­mu vir­ziens. No tu­rie­nes māj­vie­tā ie­nāk la­bā ener­ģi­ja, kas sais­tī­ta ar Sau­li. Tā­pēc šīm zo­nām jā­būt pēc ie­spē­jas brī­vām, at­vēr­tām un gai­šām, lai ie­lais­tu gais­mu. Vis­la­bāk, ja ša­jās zo­nās ir ie­bū­vē­ti lo­gi. Tur var ie­kār­tot me­di­tā­ci­ju is­ta­bu. Ja tā ir darb­is­ta­ba vai dar­ba vie­ta, tad ie­tei­cams ar se­ju sē­dēt pret zie­meļ­aus­tru­miem. «Es­mu no­vē­ro­ju­si, ja sē­žu ar mu­gu­ru pret lo­gu, kas sa­nāk uz zie­meļ­aus­tru­miem, tad ne­gri­bas strā­dāt. Kad ap­sē­žos ar se­ju, ro­das pil­nī­gi ci­tas sa­jū­tas,» stās­ta as­tro­lo­ģe.

Dien­vid­rie­tu­mi sa­vu­kārt ir mak­si­mā­li jā­aiz­krā­mē, jā­aiz­ba­ri­kā­dē, jo, pēc Vas­tu šas­tras, no tu­rie­nes nāk slik­tā ener­ģi­ja. Un arī tā sais­tī­ta ar Sau­li. «Tā ir in­die­šu iz­prat­ne, jo In­di­jā dien­vid­rie­tu­mos va­sa­rā sau­les ir vai­rāk. Vi­ņiem sau­le ļo­ti de­dzi­na un skai­tās slik­ta, lat­vie­šiem ir ci­tā­da iz­prat­ne. Tā­pēc viss nav jā­uz­tver ti­kai ar vie­nu no­zī­mi. Es do­mā­ju, ka va­jag iz­vēr­tēt pēc mū­su tau­tas man­to­ju­ma un tra­dī­ci­jām, lie­kot lie­tā ve­se­lo sa­prā­tu,» no­teic San­ta Pī­lā­ce. 

Pie­mē­ram, Mer­ku­ra zo­nā la­bāk ie­bū­vēt dur­vis, lai pa tām ie­plūst ener­ģi­ja. Mar­sa zo­nā var vei­dot vir­tu­vi, jo šī ugu­nī­gā pla­nē­ta at­bild par ugu­ni, vir­tu­vi, gre­mo­ša­nu, pa­var­du. Sa­tur­na zo­nā drīkst ie­rī­kot tu­ale­ti, Ve­ne­ras zo­nā ie­tei­cams ie­kār­tot is­ta­bu mei­te­nēm, Mar­sa zo­nā – pui­kām.

Krā­sas un ak­cen­ti

«Ir lie­tas, ko va­ram mai­nīt, no­mai­not tel­pu iz­man­to­ša­nas vei­du. Ja ne­va­ram ne­ko mai­nīt, tad si­tu­āci­ju var uz­la­bot ar krā­sām, ar ak­cen­tiem. Zi­not, kā­das krā­sas at­bilst pla­nē­tām, va­ram tās pie­la­bi­nāt. Aici­nu ap­zi­nā­ties, ka vi­sam ir jē­ga un no­zī­me,» ie­ro­si­na as­tro­lo­ģe. «Sau­les pus­ē lik­sim vē­sā­kas krā­sas, se­viš­ķi ja va­sa­rā ir karsts. Auk­sta­jā zie­me­ļu pus­ē va­jag sil­tos, mai­gos to­ņus – per­si­ku, oran­žos, dzel­te­nos, sar­ka­nos. Lai sa­sil­da. Pie­mē­ram, vē­sie to­ņi pa­pla­ši­na tel­pu, ar šīm lie­tām var dar­bo­ties op­tis­ki. Man bi­ja pa­zi­ņa, kas iz­mē­ģi­nā­ja kat­ru sie­nu ci­tā krā­sā. Viņš eks­pe­ri­men­tē­ja ar sa­jū­tām un krā­sām.»

Ja gri­bas no­mest sva­ru, tad vir­tu­vē ie­tei­ca­mi tum­ši zi­li ak­cen­ti. Tumš­zi­los trau­kos ēdiens ne­šķiet ape­tīt­līgs. Arī olīv­za­ļā krā­sa zem­ap­zi­ņai sig­na­li­zē, ka ēdiens nav garš­īgs. Tā ir krā­sa, kas brī­di­na – uz­ma­nī­gi! Sa­vu­kārt tum­ši zi­lā krā­sa it kā no­rā­da, ka ēdiens va­rē­tu būt in­dīgs, jo cik tad ir aug­ļu vai dār­ze­ņu ir zi­lā krā­sā? Ir vi­olets bak­la­žāns un kā­posts, vīn­ogas... Gre­mo­ša­nas sis­tē­mai pa­tiks dzel­te­nie to­ņi.

Vieg­lāk pa­mos­ties, ja ap­kārt sie­nas no­krā­so­tas vai iz­vie­to­ti ak­cen­ti ak­tī­vos to­ņos. Pie­mē­ram, sar­ka­nā krā­sā. Zi­lie – vē­sie – to­ņi past­ip­ri­na ūdens sti­hi­ju, kas va­ja­dzī­ga van­nas is­ta­bā.

Iz­vē­lo­ties gu­ļam­is­ta­bas krā­so­ju­mu, pār­im jā­vie­no­jas, ko vi­ņi ta­jā grib da­rīt. Ja pri­mā­rā ir sek­su­ālā ener­ģi­ja, tad, pro­tams, sar­ka­nā krā­sa, bet tā var arī pro­vo­cēt uz strī­diem un pie­vi­li­nāt gai­dā­mo bēr­ni­ņu. Bēr­ni «nāks» uz sar­ka­no – ma­tē­ri­jas – krā­su, jo grib ie­mie­so­ties. Ja sva­rī­gāks ir miers un miegs, tad jā­iz­vē­las zi­lie un vi­ole­tie to­ņi. Ta­ču tad gai­dā­mais ma­zu­lis vai­rāk fi­lo­zo­fēs, ie­ras­ties pa­sau­lē vai vēl pa­gai­dīt, ne­vis rī­ko­sies. «Pro­tams, ne­var pa­teikt, ka ir tā un ne ci­tā­di, bet var pa­vē­rot, kas no­tiek, kaut ti­kai no­mai­not gul­tas­ve­ļas krā­su,» no­smej San­ta Pī­lā­ce.

Ko var da­rīt katrs pats

Ja gri­bas si­tu­āci­ju uz­la­bot ta­gad un tū­līt, ar ātr­i pie­eja­miem lī­dzek­ļiem, San­ta Pī­lā­ce ie­sa­ka vis­pirms mā­ju uz­tu­rēt tī­ru: «Var šķin­di­nāt zva­ni­ņu un kvē­pi­nāt eļ­ļas, lai ener­ģē­tis­ki at­tī­rī­tu dzī­ves tel­pu, bet tas ir otr­šķi­rī­gi. Bū­tis­ka ir fi­zis­kā tī­rī­ba – jā­no­maz­gā lo­gi, jā­iz­maz­gā grī­das, un ti­kai tad var ar smal­kām vib­rā­ci­jām strā­dāt. Jan­tras arī at­tie­cas uz smal­ka­jām vib­rā­ci­jām. Diez vai tas ko dos, ja mā­ja būs fi­zis­ki ne­tī­ra. Arī pa­gul­tēm va­ja­dzē­tu būt tuk­šām. Mēs pa­ras­ti tur bā­žam man­tas. Es reiz iz­mē­ģi­nā­ju at­brī­vo­ties no krā­miem. Vien­reiz pie­ķē­ros un vi­su tā rik­tī­gi iz­me­tu ār­ā, kas li­kās lieks. At­brī­vo­jās tik lie­la ener­ģi­ja! Es ne­ti­cē­ju, gri­bē­ju pār­bau­dīt. Un an­tre­so­li arī pil­ni, jo va­jag kaut ko ne­bal­tai die­nai pie­tau­pīt. Tad la­bāk uz­liec kār­tī­gu ska­pi dien­vid­rie­tu­mu zo­nā, kur drīkst vi­su pie­bāzt, aiz­ba­ri­kā­dēt un krāt, cik lien. Ja ar se­vi dar­bo­ja­mies iek­šē­ji un ār­ēji – ar sa­vu ap­kār­tni, tad, sa­kār­to­jot mā­ju, sa­kār­to­jas iek­šē­jā pa­sau­le. Un pre­tē­ji. Ja to ap­zi­nā­si­mies un mai­nī­sim, tad mai­nī­sies viss. Mā­ja, at­mo­sfē­ra, mā­jī­gums – tas ir sie­vie­tes smal­ko plā­nu tur­pi­nā­jums. Kā­da ir mā­ja, tā­di ir sie­vie­tes smal­kie plā­ni, ja nav omu­lī­gi, tad kaut kas nav kār­tī­bā.»

STI­HI­JAS UN KRĀ­SAS

Zo­di­aka zī­mes pēc sa­vas ener­ģi­jas ie­da­la četr­ās gru­pās, kas at­bilst četr­ām sti­hi­jām: Uguns (Auns, Strēl­nieks un Lau­va), Ze­me (Me­žā­zis, Vēr­sis, Jau­na­va), Gaiss (Ūdens­vīrs, Sva­ri, Dvī­ņi), Ūdens (Skor­pi­ons, Vē­zis, Zivs).

Va­do­ties pēc šī ie­da­lī­ju­ma, kat­ras zo­di­aka zī­mes pār­stā­vim ir sa­vas val­do­šās sti­hi­jas. Tās zi­not, ie­spē­jams prog­no­zēt, kā­du in­ter­je­ru un krā­sas, ie­kār­to­jot mā­jok­li, cil­vēks iz­vē­lē­sies.

Ugu­nī­ga­jām zī­mēm pa­tīk ko­šas krā­sas, vi­ņi vir­tu­vi iz­krā­sos sar­ka­nu.

Gai­sa sti­hi­jas pār­stāv­ji iz­vē­lē­sies māj­vie­tu ar lie­liem lo­giem, kur do­mi­nēs bal­ta krā­sa, mi­ni­mā­lisms, tī­rī­ba.

Ze­mes sti­hi­jas pār­stāv­jiem pa­tīk pie­ze­mē­ti, brū­nie to­ņi, sma­gas, sta­bi­las mē­be­les.

Ūdens māj­vie­tā būs dra­pē­ri­jas, pū­kai­ni nie­ci­ņi, ta­pe­tes ar or­na­men­tiem, eņ­ģe­lī­šu fi­gū­ras.

At­tē­li

Vas­tu­pu­ru­ša jeb mā­jas ga­riņš. Gal­vai jā­ie­ņem ZA stū­ris, bet mā­jas centrs jā­at­stāj at­vērts. Ie­tei­cams, lai cen­trā at­ras­tos vies­is­ta­ba, ku­rā sa­tie­kas ģi­me­ne, galds, uz ku­ra no­likt aug­ļus. Tur ne­va­ja­dzē­tu no­vie­tot ne­ko sma­gu. Uz­lie­kot šo četr­stūr­vei­da man­da­lu dzī­vok­ļa vai mā­jas plā­nam, vē­lams, lai mā­jas ga­ri­ņa gal­va ZA at­ras­tos jū­su mā­jas iek­šie­nē. Ga­dās, ka plā­no­jums ir ar ro­biem un mā­jas ga­riņš da­ļē­ji no­vie­to­jas kai­mi­ņu dzī­vok­lī.

Tel­pu fun­kci­onā­lais plā­no­jums un pla­nē­tu ie­tek­me (jan­tras)

Kur la­bāk mā­cī­ties, at­pūs­ties, ga­ta­vot ēst, maz­gā­ties

Sūr­ja (Sau­le) – ie­tek­mē no aus­tru­miem. Ie­tei­cams, lai rī­ta sau­les gais­mai ne­bū­tu šķēr­šļu, lai ša­jā pus­ē bū­tu lo­gi un dur­vis. Me­di­tā­ci­ju is­ta­ba.

Čan­dra (Mē­ness) – ie­tek­mē no zie­meļ­rie­tu­miem. Van­nas is­ta­ba, bal­tās krā­sas zo­na.

Man­gals (Marss) – ie­tek­mē no dien­vi­diem. Vir­tu­ve, ap­ku­res sis­tē­ma, elek­tris­kas ie­rī­ces. Lie­li lo­gi un te­ra­ses ša­jā pus­ē nav ie­tei­ca­mi. Var no­vie­tot sma­gas mē­be­les.

Bud­ha (Mer­kurs) – ie­tek­mē no zie­me­ļiem. Vies­is­ta­ba, bērn­is­ta­ba, ka­bi­nets, bi­rojs.

Gu­ru (Ju­pi­ters) – ie­tek­mē no zie­meļ­aus­tru­miem. Bērn­is­ta­ba, vie­su is­ta­ba, me­di­tā­ci­ju is­ta­ba.

Ke­tu (Mē­ness mezgls) un Gu­ru – ie­tek­mē no zie­meļ­aus­tru­miem, bet nav tik bū­tis­ka ie­tek­me kā Gu­ru.

Šuk­ra (Ve­ne­ra) – ie­tek­mē no dien­vid­aus­tru­miem. Vie­su is­ta­ba, lau­lā­to gu­ļam­is­ta­ba. Var ie­kār­tot vir­tu­vi, jo DA ir lab­vē­lī­ga vie­ta sil­tu­ma avo­tam.

Ša­ni (Sa­turns) – ie­tek­mē no rie­tu­miem. Ēdam­is­ta­ba, no­lik­ta­va. Ne­va­jag šo zo­nu pa­da­rīt at­vēr­tu, ar lie­liem lo­giem, te­ra­si. Var no­vie­tot sma­gas mē­be­les.

Ra­hu (Mē­ness mezgls) – ie­tek­mē no dien­vid­rie­tu­miem. Var at­ras­ties gal­ve­nā ie­eja, tum­šas tel­pas. Ne­va­jag ie­kār­tot van­nas is­ta­bu vai no­vie­tot ūdens avo­tu, pie­mē­ram, ūdens­sūk­ni. Ša­jā zo­nā var gla­bāt sma­gus priekš­me­tus.

Māj­vie­tas ie­da­lī­jums pēc pla­nē­tu ie­tek­mes (tel­pu pie­mē­ro­tī­ba no­rā­dī­ta dil­sto­šā se­cī­ba)

Mē­ness

1. Bērn­is­ta­ba

2. Lau­lā­to gu­ļam­is­ta­ba

3. Vies­is­ta­ba

4. Pro­duk­tu no­lik­ta­va

5. Tu­ale­te

6. Vir­tu­ve

Mer­kurs

1. Darb­is­ta­ba; var gla­bāt nau­du

2. Vies­is­ta­ba vai dzī­vo­ja­mā is­ta­ba

3. Bērn­is­ta­ba

4. Van­nas is­ta­ba

Ju­pi­ters

1. Is­ta­ba me­di­tā­ci­jai

2. At­vēr­ta, brī­va tel­pa

3. Vies­is­ta­ba

4. Bērn­is­ta­ba

Sa­turns

1. Ēdam­is­ta­ba

2. Darb­is­ta­ba

3. Is­ta­ba me­di­tā­ci­jai

4. Bērn­is­ta­ba

5. Tu­ale­te

Brah­mas­tha­na

Brī­va tel­pa gai­sam un gais­mai

Sau­le

1. Vies­is­ta­ba

2. Ēdam­is­ta­ba

3. Van­nas is­ta­ba

4. Ve­ran­da, te­ra­se

Ra­hu (Mē­ness mezgls)

1. Lau­lā­to gu­ļam­is­ta­ba

2. In­ven­tā­ra no­lik­ta­va

3. Gar­de­ro­be se­zo­nas drē­bēm

4. Tre­pes

Marss

1. Gu­ļam­is­ta­ba

2. Pro­duk­tu no­lik­ta­va

3. Tu­ale­te

4. No­lik­ta­va

Ve­ne­ra

1. Vir­tu­ve

2. Bērn­is­ta­ba

3. Bo­ilers, ap­sil­des ie­rī­ces

4. Elek­tro­ie­rī­ces, da­tors, TV

5. Pirts, ka­mīns

Svarīgākais