ASTROLOĢIJA: Ko par Tevi pasaka frizūra?

© scanpix

Ir da­žā­di pa­ņē­mie­ni, kā rak­stu­rot cil­vē­ku, pa­ska­to­ties uz ma­tu sa­kār­to­ju­mu. Mē­dzam ta­ču teikt: tam nu gan ir lau­vas krē­pes – vai ne? Un iz­rā­dās, ka šī cil­vē­ka ho­ro­sko­pā tik tie­šām Lau­vas zo­di­aka zī­mei ir sva­rī­ga lo­ma. Esam ie­vē­ro­ju­ši, ka vie­nam pa­tīk ga­ri ma­ti, ot­ram – īsa un aku­rā­ta fri­zū­ra. Kā­da dā­ma ie­cie­nī­ju­si lo­kas, bet ci­ta mai­na ma­tu krā­su vai­rā­kas rei­zes ga­dā. Vie­na nez kā­pēc iz­vē­las ilg­sto­ši būt blon­dī­ne, ci­ta – pēk­šņi pār­krā­so gal­vas ro­tu zil­ga­ni mel­nā vai spil­gti za­ļā krā­sā. Kur nu vēl tās, ku­ras lab­prā­tī­gi iz­vē­las zēn­gal­vi­ņu… Un ir ga­na daudz vī­rie­šu, ku­ri sa­vus ga­ros ma­tus sien as­tī­tē vai sa­pin bi­zī­ti.

Kas mūs va­da, iz­vē­lo­ties sev (bet var­būt – ap­kār­tē­jiem) tī­ka­mā­ko fri­zū­ru?

AUNS

Auni ir ļo­ti pra­sī­gi un sa­vu iz­ska­tu vēr­tē, va­rē­tu teikt, pat pie­ka­sī­gi. Vi­ņu augst­ās pra­sī­bas at­tie­cas arī uz fri­zū­ru. Auni al­laž iz­ska­tās kār­tī­gi un sti­lī­gi un vis­bie­žāk par sa­vu fir­mas zī­mi iz­vē­las da­bis­kus, cir­tai­nus ma­tus (ja tie ir vi­jī­gi kopš dzim­ša­nas). Vi­ņi re­ti pie­krīt eks­pe­ri­men­tēt ar fri­zū­ru – ja vi­ņi kā­du ma­tu grie­zu­mu ir at­zi­nu­ši par pie­mē­ro­tā­ko, tad to il­gi ne­mai­na. Sva­rī­gā­kais no­sa­cī­jums: lai ma­tu grie­zums bū­tu ērts un fri­zū­ras sa­kār­to­ša­na ne­pra­sī­tu il­gu lai­ku – tā­da ir gan vī­rie­šu, gan sie­vie­šu pra­sī­ba. Vi­ņi lie­lā­ko­ties iz­vē­las īsu un mo­der­nu ma­tu sa­kār­to­ju­mu. Vī­rie­šiem tī­ka­mā­kais šķiet pār­is mi­li­met­ru garš ma­tu grie­zums vai, kā tau­tā mēdz teikt, ezī­tis, bet sie­vie­tes priekš­ro­ku dod vai nu īsam ma­tu grie­zu­mam, vai arī ga­riem, da­bis­ki vi­jī­giem ma­tiem. Auna pri­ori­tā­te ir kla­si­ka vai spor­tisks stils.

VĒR­SIS

Vēr­ši ļo­ti uz­ma­nī­gi iz­tu­ras pret sa­viem ma­tiem un fri­zū­ru mai­na pie­sar­dzī­gi, par bū­tis­kā­ko kri­tē­ri­ju uz­ska­tot kom­for­tu un ne­vai­no­ja­mu ma­tu sa­kār­to­ju­mu. Vi­ņi die­zin vai iz­vē­lē­sies le­cī­gas un klie­dzo­šas, ul­tra­mo­der­nas un eks­klu­zī­vas fri­zū­ras, drī­zāk kaut ko kla­sis­ku: ka­rē vai vi­dē­ja ga­ru­ma grie­zu­mu tais­niem ma­tiem. Spro­gas, lo­kas un il­gviļ­ņi Vēr­šus ne­sa­jūs­mi­na. To­ties vi­ņi mēdz aiz­rau­ties ar ma­tu krā­so­ša­nu, tā­pēc ne­brī­nie­ties, ja ne­dē­ļas lai­kā uz šīs zo­di­aka zī­mes pār­stā­ves gal­vas ie­rau­dzī­siet krā­su ka­ko­fo­ni­ju – ne­dē­ļas sā­ku­mā Vēr­ša dā­ma var būt blon­dī­ne, pēc tam bru­ne­te un vis­bei­dzot rud­ma­te. Vēr­šiem pa­tīk vien­kār­ša fri­zū­ra, bet to pa­pil­di­nās sti­lī­ga sprā­dze vai kāds cits ak­se­su­ārs, pie­mē­ram, pu­ķes for­mā. Ik­die­nas ru­tī­nā Vēr­ši ne­smā­dēs zir­gas­tē sa­ņem­tus ma­tus, un tā­dā iz­ska­tā vi­ņi var do­ties vi­sur – gan uz dar­bu, gan uz te­āt­ri.

DVĪ­ŅI

Dvī­ņus Mā­te Da­ba ir ra­dī­ju­si kā spil­gtus un iz­teik­smī­gus cil­vē­kus, un gan­drīz vien­mēr vi­ņi ir ap­mie­ri­nā­ti ar to, kas jau bi­jis ie­likts šū­pu­lī. Ta­jā skai­tā ar iz­ska­tu. Dvī­ņi re­ti pie­krīt eks­pe­ri­men­tēt ar sa­viem ma­tiem, bet arī nav ar mie­ru gal­vas ro­tu sa­vākt vien­kār­šā as­tī­tē vai co­pī­tē. Vi­ņiem pa­tīk vi­jī­gi, brī­vi krī­to­ši, vi­dē­ji ga­ri ma­ti, vieg­li vei­do­ja­mas fri­zū­ras. Bū­tis­ki, lai fri­zū­ra bū­tu uni­ver­sā­la un Dvī­ņi pa­ši to va­rē­tu ie­vei­dot tā, kā va­jag – at­ka­rī­bā no laik­ap­stāk­ļiem vai no­ska­ņo­ju­ma, vai tēr­pa. Nu, ne­zi­na Dvī­nis va­ka­rā, kā­du ma­tu sa­kār­to­ju­mu viņš gri­bēs no rī­ta vai pat pēc pār­is stun­dām. Ne­re­ti arī Dvī­ņu vī­rie­šiem pa­tīk ne­ie­vē­rot lie­tiš­ķās eti­ķe­tes pra­sī­bas un at­au­dzēt ga­rā­kus ma­tus.

VĒ­ZIS

Vē­ži pret sa­vu gal­vas ro­tu iz­tu­ras tik rū­pī­gi kā ne­viens cits. Gan­drīz vai jā­sa­ka, ka Vē­ži trīc un dreb par sa­viem ma­tiem un ir ga­ta­vi at­dot pus­ka­raļ­val­sti to ve­se­lī­bas la­bad. Jā­brī­nās, ka Vē­ži vēl nav sa­skai­tī­ju­ši, cik ma­tu vi­ņiem ir un cik dien­nakts lai­kā pa­do­das da­bis­ka­jai at­la­sei – iz­krīt. Vi­ņi bie­ži ap­mek­lē fri­zie­ri. Ne­re­ti Vē­ži iz­vē­las glu­das, pat «no­lai­zī­tas» fri­zū­ras, īsus ma­tus. Vē­žu mei­te­nēm pie­stāv gan tais­ni ma­ti, gan arī pa­kā­pe­nisks grie­zums, ko pa­pil­di­na krā­sai­nas šķip­snas. Svi­nī­giem mir­kļiem Vē­ži iz­vē­las ie­vei­dot šķip­snas ar gē­la vai la­kas pa­lī­dzī­bu. Ta­ču var ga­dī­ties, ka tie­ši Vē­žu vī­rie­ši pār­steidz ar sti­lī­gu «gre­be­nes» ti­pa fri­zū­ru, kas vi­ņiem pie­šķir īpa­šu šar­mu.

LAU­VA

Lau­vas ir tik paš­pār­lie­ci­nā­ti cil­vē­ki, ka vi­ņiem nav ne­pie­cie­šams lie­ku rei­zi at­gā­di­nāt ci­tiem par sa­vu pie­vil­cī­bu. Arī pret fri­zū­ru vi­ņi iz­tu­ras tā­pat – vē­sā mie­rā. Un fri­zē­ta­vu ap­mek­lē ne­pie­cie­ša­mī­bas spies­ti – kad ci­tā­di ne­var. Lau­vām ir spē­cī­gi un skais­ti ma­ti, vi­ņiem pie­stāv pa­spū­ru­ši, ne­pa­klau­sī­gi ma­ti, tā­pēc vi­ņi iz­vē­las at­bil­sto­šu ma­tu sa­kār­to­ju­mu un prot to val­kāt. Tas vi­ņus ro­tā. Lau­vām sa­vus skais­tos ma­tus ne­va­ja­dzē­tu ben­dēt ar ķī­mis­kām pro­ce­dū­rām – il­gviļ­ņiem un krā­so­ša­nu, tā­pēc dau­dzi Lau­vas iz­vē­las da­bis­ko ma­tu krā­su vai arī ar lai­ku at­grie­žas pie tās, jo ne­var ta­ču pār­lie­ci­no­ši ap­gal­vot, ka ne­vie­na tumš­ma­tai­na Lau­ve­ne ne­bū­tu iz­mē­ģi­nā­ju­si sa­vas krē­pes iz­ba­li­nāt. Lau­vu sie­vie­tes bie­ži iz­vē­las kup­las fri­zū­ras, pa­kā­pe­nis­ku grie­zu­mu. Da­žiem Lau­vu vī­rie­šiem pa­tīk nē­sāt ma­tus as­tī­tē vai bi­zī­tē.

JAU­NA­VA

Jau­na­vas lie­lā­ko­ties sa­ka jā­vār­du kla­si­kai un re­ti pie­krīt iz­ai­ci­nā­ju­mam eks­pe­ri­men­tēt ar ma­tiem. Ja krā­so ma­tus, tad ne­ko klie­dzo­šu ta­jos ne­zie­ķē – «nor­mā­las», da­bis­ka­jiem to­ņiem pie­tu­vi­nā­tas krā­sas. Bai­do­ties iz­bo­jāt sa­vu paš­rei­zē­jo tē­lu, Jau­na­va ne­re­ti pa­laiž ga­rām lie­lis­kas ie­spē­jas mai­nīt ma­tu grie­zu­mu vai iz­vei­dot ci­tu fri­zū­ru. Ja kaut rei­zi vi­ņas pa­mē­ģi­nā­tu kaut ko ne­bi­ju­šu, Jau­na­vām bū­tu vi­sas ie­spē­jas kļūt par ne­pa­ras­ta, diez­gan uz­krī­to­ša sti­la pie­kri­tē­jām. Sie­vie­šu kār­tas Jau­na­vām lie­lis­ki pie­stāv zēn­gal­vi­ņa, ar ku­ru vi­ņas iz­ska­tās ne­pa­ras­ti mai­gas un sie­viš­ķī­gas. To­ties vī­rie­ši var at­stāt vī­riš­ķī­gu un pat bru­tā­lu ie­spai­du ar ga­riem ma­tiem. Jau­na­vām pie­stāv pa­kā­pe­nisks grie­zums un vien­kāršs ma­tu sa­kār­to­jums.

SVA­RI

Sva­ri al­laž iz­ska­tās tā, it kā bū­tu uz­ai­ci­nā­ti uz gan­drīz ide­ālām va­ka­ri­ņām. Vi­ņi ir īs­te­ni mo­des «gard­ēži» un ne­kad ne­at­teik­sies no vis­mo­der­nā­kā ma­tu grie­zu­ma un vis­gla­mū­rī­gā­kās fri­zū­ras. Sva­ri ir tie­ši tie cil­vē­ki, ku­ri ik rī­tu spēj piec­el­ties stun­du ag­rāk, lai iz­maz­gā­tu ma­tus un tos glī­ti iz­vei­do­tu. Sva­riem ne­va­ja­dzē­tu iz­vē­lē­ties īsu grie­zu­mu, vi­ņiem pie­stāv pa­kā­pe­nisks vai kas­kā­des ti­pa grie­zums. Sva­ru dā­mām va­rē­tu pa­tikt šķip­snās to­nē­ti ma­ti, kad tum­šā­kie to­ņi (pie­mē­ram, pie sak­nēm) pār­iet gai­šā­kos (ma­tu ga­los). Tā­dam sti­lam va­ja­dzē­tu lie­ku rei­zi ap­lie­ci­nāt Sva­ru ori­ģi­na­li­tā­ti.

SKOR­PI­ONS

Skor­pi­oni ne­spēj uz­reiz pie­ņemt, ka iz­mai­ņas iz­ska­tā jā­sāk ar ma­tiem. Kad vi­ņi šim so­lim ir no­brie­du­ši, tad gan spēj rī­ko­ties ļo­ti dros­mī­gi. Vi­ņu fan­tā­zi­jai ro­be­žu nav – ma­ti var kļūt i zi­li, i za­ļi, uz gal­vas var pa­rā­dī­ties iro­kē­za fri­zū­ra vai ap­kār­tē­jos var pār­steigt pat pliks pau­ris, jo vi­sa gal­vas ro­ta ne­gai­dot tiek no­skū­ta. Skor­pi­ons ar ap­brī­no­ja­mi ne­at­lai­dī­gu sīk­stu­mu vi­su dzī­vi ir sa­va tē­la mek­lē­ju­mos, un ma­tu krā­sa var mai­nī­ties pat vai­rā­kas rei­zes mē­ne­sī. Skor­pi­onu sie­vie­tēm ļo­ti pie­mē­ro­tas ir fri­zū­ras ar ga­riem, cir­tai­niem ma­tiem, bet tik­pat la­bi – arī iz­tais­no­ti, la­mi­nē­ti ma­ti. Skor­pi­oniem pie­stāv bi­zī­tes un sa­pī­ti ma­ti. Vī­rie­ši ir kla­sis­kā sti­la pie­kri­tē­ji un vis­bie­žāk iz­vē­las aku­rā­tas, ne­uz­krī­to­šas fri­zū­ras.

STRĒL­NIEKS

Strēl­nie­kiem va­ja­dzī­ga brī­vī­ba itin vi­sā. Vi­ņi ne­būs mie­rā, ja tiks pie­pra­sī­ta glī­ta, kār­tī­gi sa­vei­do­ta fri­zū­ra. Ga­dās, ka Strēl­nie­ki var sākt pa­mā­cīt fri­zie­ri, kā jā­griež ma­ti. Vi­ņi ta­ču la­bāk zi­na, ko va­jag un kas pie­stāv! Šie nu reiz ir cil­vē­ki, ku­ri lab­prāt eks­pe­ri­men­tē, to­mēr lie­lā­ko­ties – spor­tis­kā sti­la ie­tva­ros. Vi­ņiem pie­stāv vi­dē­ja ga­ru­ma ma­ti, ku­riem ne­vī­žī­gi sa­jauk­tas fri­zū­ras ie­spai­du vei­do­ša­nas pro­ce­sā pie­šķir Strēl­nie­ki pa­ši. Vi­ņiem pa­tīk, ja iz­ska­tās, itin kā ma­tos bū­tu plo­sī­ju­sies vie­suļ­vēt­ra. Ne­re­ti Strēl­nie­kam asi­met­risks ma­tu grie­zums aiz­sedz pus­i se­jas. Jo, pēc Strēl­nie­ka ie­ska­ta, skais­tā­ka fri­zū­ra, jo la­bāk viņš jū­tas un ir ga­tavs gāzt kal­nus. Nav brī­nums, ka ar tā­du at­tiek­smi Strēl­nie­ki dzī­vē gūst pa­nā­ku­mus – uz­va­rē­tā­jiem pie­der pa­sau­le!

ME­ŽĀ­ZIS

Kon­ser­va­tī­vos Me­žā­žus, vis­ti­ca­māk, ne­ie­rau­dzī­sim ar spil­gtu un ne­pa­ras­tu fri­zū­ru vai ar da­žā­dos to­ņos krā­so­tiem ma­tiem. Bie­žāk vi­ņi nē­sā tais­nus ma­tus un kla­sis­ku grie­zu­mu, pie­mē­ram, ka­rē. Ma­tus ie­vei­do aku­rā­ti, ne­kā­du sa­vā va­ļā pa­spru­ku­šu cir­tu. Katrs ma­tiņš at­ro­das tie­ši tam pa­re­dzē­ta­jā vie­tā. Vi­ņu at­tiek­sme pret ma­tiem ir līdz­īga kā ar­mi­jā – brīv­do­mī­ba ir jā­ap­ka­ro, un pa­vē­lēm ir jā­klau­sa. Me­žā­ži iz­vē­las tā­du ma­tu grie­zu­mu, lai pie­re bū­tu no­seg­ta. Me­žā­žu dā­mas grib vien­kār­šu ma­tu grie­zu­mu, lai to va­rē­tu ēr­ti un ātr­i sa­vest kār­tī­bā un lai tas ne­sa­gā­dā­tu kla­pa­tas pa­šā ne­pie­mē­ro­tā­ka­jā brī­dī. Me­žā­ži, ja vi­ņiem ir ga­ri ma­ti, tos ne­re­ti slēpj zem la­ka­ti­ņa vai ci­tas gal­vas­se­gas. Me­žā­žu kun­gi ir iz­teik­ti kla­sis­kā sti­la pie­kri­tē­ji un sa­ka «nē» ļo­ti, ļo­ti īsiem vai pā­rāk ga­riem ma­tiem.

ŪDENS­VĪRS

Ūdens­vī­riem pa­tīk at­ras­ties uz­ma­nī­bas cen­trā un vi­sus pār­steigt ar sa­vu iz­ska­tu, jo īpa­ši ar jaun­ām un iz­ai­ci­no­šām fri­zū­rām. Gan sie­vie­tēm, gan vī­rie­šiem tīk nē­sāt ga­rus ma­tus, Ūdens­vī­ri ļo­ti bie­ži ir ga­ta­vi iz­tais­not cir­tai­nus ma­tus. Vi­ņi le­po­jas ar da­bas do­to gal­vas ro­tu un ne­re­ti ne­maz ne­vē­las sir­mot sā­ku­šus ma­tus krā­sot – lai ir, kā ir, sva­rī­gi, lai bū­tu da­bis­ki. Ūdens­vī­riem pie­stāv eks­tra­va­gan­tas un ori­ģi­nā­las sa­su­kas un ne­pa­ras­tas fri­zū­ras. Ma­ti var pat pil­nī­bā aiz­segt acis, un šķiet, ka cil­vēks uz ap­kār­tni lū­ko­jas glu­ži kā Jor­kšī­ras ter­jers. Ūdens­vīrs no­šķau­dās par tā­diem sprie­de­lē­ju­miem – tas ne­kas, ka ma­ti stiep­jas līdz zo­dam, lai ti­kai ir at­šķi­rī­gi no pā­rē­jiem. Viss, kas šo­kē vai pār­steidz lie­lā­ko da­ļu sa­bied­rī­bas, Ūdens­vī­riem de­rēs kā uz­liets.

ZI­VIS

Zi­vīm pa­tīk iz­ska­tī­ties pie­die­nī­gi, tā­pēc vi­ņas daudz lai­ka vel­ta ma­tu kop­ša­nai un vei­do­ša­nai. Tas Zi­vīm iz­do­das pat pār­stei­dzo­ši la­bi, bet – pa­tei­co­ties iz­ci­li pa­klau­sī­ga­jiem ma­tiem. Zi­vis bie­ži mai­na sa­vu sti­lu, tur­klāt kar­di­nā­li – no kla­sis­ka grie­zu­ma līdz ne­ie­do­mā­ja­miem eks­pe­ri­men­tiem, bet pēc tam – it kā ne­kas ne­bū­tu no­ti­cis – at­kal at­grie­žas pie kla­si­kas. Zi­vīm pie­stāv ga­ri un tais­ni ma­ti, ka­rē vai pa­kā­pe­nisks grie­zums. Zi­vis mēdz ma­tus sa­siet as­tē vai sa­pīt di­vās bi­zēs. Zi­vis bie­ži iz­mē­ģi­na da­žā­das ma­tu krā­sas, un arī te vi­ņas rī­ko­jas kar­di­nā­li – no pla­tīn­blon­das Me­ri­li­nas pār­to­pot par ugu­nī­gu Kar­me­nu. Ne­kā­du pus­to­ņu un vi­dus­ce­ļa…

 Iz­man­to­ti www.astru.ru ma­te­ri­āli