ASTROLOĢIJA: Ko mums sola Saturna un Jupitera aizgādības laiks

© www.dailygalaxy.com

Astroloģijā tiek uzskatīts, ka katram gadam ir kāda simboliska valdošā planēta, kas piešķir savu enerģētiku. Aizejošais gads aizritējis nopietnā, lietišķā un skarbā Saturna aizgādībā, bet nākamā gadā valdīšanas stafeti pārņems optimistiskais, labvēlīgais Jupiters.

Saskaņā ar senajām astroloģijas tradīcijām planētas pārvaldība sākas ar to brīdi, kas Saule atrodas tā dēvētajā pavasara punktā jeb Auna zodiaka zīmē. Tātad – Jupiters no Saturna pārņems stafeti 2015. gada 21. martā pulksten 0.45. Taču gada valdošās planētas nozīmība ir vairāk simboliska. Konkrētās norises jāskata valstu un cilvēku astroloģiskajās kartēs. Turklāt jāņem vērā, ka solārie (gada) cikli mainās katram individuāli un faktiski jauna dzīve no 1. janvāra ir vairāk psiholoģiskas moments. No pavasara/vasaras sākuma Latvijas astroloģijā kartē parādās spēcīga Saturna ietekme, kas var bremzēt un palēnināt procesus.

Kopējās 2015. gada astroloģiskās prognozes lasiet Neatkarīgajā Rīta Avīzē 5. janvārī. Tradicionāli savu skatījumu uz jauno gadu sniegs sertificēts astrologs Andris Račs.

Mitoloģijas tēli

Gada valdnieku sarakstā pavisam ir septiņi debesu spīdekļi – Saturns (2014.), Jupiters (2015.), Marss (2016.), Saule (2017.), Venera (2018.), Merkurs (2019.), Mēness (2020.), un tad ietekmes sākas no jauna. Tas ir tā dēvētais septeners, ar ko senatnē strādāja astrologi. Tad Urāns, Neptūns un Plūtons vēl nebija atklāti.

Planētu nosaukumi ņemti no mitoloģijas, un to astroloģiskie skaidrojumi lielā mērā sasaucas ar tā vai cita dieva īpašībām.

Mitoloģija vēsta, ka Saturns bija debesu un Visuma valdnieka Urāna dēls. Urāns baidījās no saviem bērniem un ieslodzīja tos alās, savukārt viņa sieva Gēja (Zeme) paslēpa Saturnu. Kad dēls paaugās, Gēja iedeva viņam dimanta sirpi, lai gāztu no debesīm tēvu. Urāns tika ievainots un uzskrēja debesīs, bet Saturns sāka valdīt viņa vietā. Saturna valdīšanas laiku uzskata par Zelta laikmetu, kurā radusies arī vīnu darīšanas kultūra. Cilvēki bija laimīgi un dzīvoja ilgi. Taču vēlāk Saturns tāpat kā viņa tēvs kļuva par tirānu un vēsture atkārtojās. Saturnu no troņa gāza viņa dēls Jupiters.

Romiešu mitoloģijā Jupiters bija dievu valdnieks un varenākais no visiem. Jupitera uzraudzībā bija labā un ļaunā izpausmes uz Zemes. Viņš bija tas, kurš deva cilvēkiem kaunu un sirdsapziņu, lai viņi spētu iekļauties sociālajā dzīvē, aizstāvēja apvainotos un uzklausīja lūgumus.

Jupiteru uzskatīja arī par zemkopības aizbildni, kam par godu tika rīkoti vīnogu novākšanas svētki. Tomēr svarīgākais Jupitera darbs bija izdot likumus, rūpēties, lai dievi un cilvēki ievērotu noteikto kārtību, lai dzimtas augtu.

Planētu astroloģiskā daba

Mitoloģijas tēlu galvenās īpašības senie astrologi piedēvēja viņu vārdos nosauktajām planētām.

Saturns ir planēta, ko uzskata par karmas lēmēju, un tās galvenais princips: «Ko sēsi, to pļausi!» Kā gada valdnieks Saturns dod cilvēkiem tieksmi uz kārtību, atbildību un sistemātiskumu. Saturna pārziņā ir robežas, vara, laiks, rezultāts. Saturns ierobežo, piešķir struktūru un formu, kā arī palēnina procesus. Saturna jomas: finanses, likumu izpilde, uzņēmējdarbība, būvniecība, zemes apstrāde, arī daži dabas resursi.

Jupitera aizgādībā ir tādas jomas kā tieslietas, jurisprudence, pedagoģija, reliģija, ceļojumi, labdarība, bizness. Jupitera gadā laiks izvirzīt jaunus mērķus, izmēģināt veiksmi un vairot labklājību, bet jāuzmanās no pārmērībām un tieksmes paslinkot. Jupiters negatīvās kombinācijās veicina nepamatotu optimismu, pārmērības, lielummāniju.