HOROSKOPS: Pilsētu astroloģija - kādās pilsētās dzīvojam?

© liepaja.com

As­tro­logs Di­dzis Šķi­la par no­piet­nā­ku un uz­ti­ca­mā­ku at­skai­tes pun­ktu uz­ska­ta brī­di, kad ap­dzī­vo­tai vie­tai tiek pie­šķir­tas pil­sē­tas tie­sī­bas, to­mēr ob­jek­tī­vam vē­ro­tā­jam un kā pa­pil­du ap­stip­ri­nā­ju­ma pun­kti no­der arī se­nos lai­kos iz­man­to­tie pa­ra­met­ri.

Di­dzis Šķi­la ne­daudz da­lās pie­re­dzē par sa­vu no­piet­nā­ko pē­tī­ju­mu – dzim­tās pil­sē­tas Lie­pā­jas ho­ro­sko­pu:

«No­piet­nāks at­skai­tes punkts ir pil­sē­tas tie­sī­bu pie­šķir­ša­nas brī­dis, ne­vis vien­kāršs vie­tas rak­stu­ro­jums pēc da­žā­dām pa­zī­mēm, jo šai ga­dī­ju­mā pie­ļau­ja­mi vai­rāk spe­ku­la­tī­vi se­ci­nā­ju­mi, to­mēr arī sa­vā pie­re­dzē es­mu iz­man­to­jis arī ie­priekš mi­nē­tos pa­ra­met­rus – rel­je­fu, ģer­bo­ni u.c. Tas ir līdz­īgi, kā pro­fe­si­onāls as­tro­logs arī bez dzim­ša­nas da­tiem, vien­kār­ši rau­go­ties uz cil­vē­ku, spēs no­la­sīt rak­stu­rī­gā­kās ie­zī­mes.

Ma­nā prak­sē vis­spil­gtāk iz­ce­ļas pie­re­dze dar­bā ar Lie­pā­jas as­tro­lo­ģis­ko kar­ti.

Laiks, kad Lie­pā­jai ti­ka pie­šķir­tas pil­sē­tas tie­sī­bas, ša­jā re­ģi­onā bi­ja ju­cek­līgs un ne­mie­rīgs. Tas pa­tie­sī­bā arī bi­ja ie­mesls, kā­dēļ Kur­ze­mes re­ģi­onā stei­dza­mi va­ja­dzē­ja kā­du os­tas pil­sē­tu ar vi­sām piln­va­rām. Pil­sē­tas tie­sī­bu ie­gū­ša­na ta­jā lai­kā tie­šām bi­ja vi­sai no­zī­mī­ga un arī iz­de­vī­ga, jo ap­dzī­vo­ta­jai vie­tai no tā brī­ža ra­dās vir­kne pri­vi­lē­ģi­ju un pa­pil­du tie­sī­bu, kas de­va ie­spē­ju piln­vēr­tī­gāk at­tīs­tī­ties.

Mū­su pus­ē tai lai­kā no­ti­ka ka­len­dā­ru re­for­ma, un ne­kur ne­bi­ja no­rā­dīts, vai pil­sē­tas tie­sī­bas ir pie­šķir­tas 18. mar­tā pēc Ju­li­āna vai Gre­go­ra ka­len­dā­ra. Dru­kā­ta­jos ka­len­dā­ros tai lai­kā pub­li­cē­ja abus. Pēc ka­len­dā­ra, ko lie­to mūs­die­nās, 18. mar­tā Sau­le at­ro­das Zivs zī­mē, bet pēc ve­cā ka­len­dā­ra ie­krīt Auna zī­mē.

Lūk, ša­jā ga­dī­ju­mā arī jā­lū­ko pēc ci­tiem pie­tu­ras pun­ktiem, kas va­rē­tu no­rā­dīt pie­de­rī­bu kā­dai zī­mei. Pie­mē­ram, lai arī Lie­pā­ja ir bi­ju­si mi­li­tā­ri stra­tē­ģisks ob­jekts (no­rā­de uz ie­spē­ja­mo Auna zī­mes ie­tek­mi), to­mēr Ziv­ju do­mi­nan­te ir iz­teik­tā­ka, jo re­āli pil­sē­ta uz­bū­vē­ta uz sēk­ļa, kas iz­cē­lies no ūdens, jū­rai at­kāp­jo­ties. Pro­tams, tas ne­bi­ja vie­nī­gais ar­gu­ments pil­sē­tas kar­tes rek­ti­fi­kā­ci­jas pro­ce­sā, bet uz­krī­to­ša pa­zī­me, lai no­skaid­ro­tu, kā­da ka­len­dā­ra ie­tva­ros dzim­ša­nas die­na ir ie­zī­mē­ta. Tā­lāk – ģer­bo­nis. Tas ir as­cen­dents, pil­sē­tas se­ja. Ļo­ti in­te­re­sants iz­pē­tes ob­jekts un la­bi strā­dā arī kā as­tro­ģe­og­rā­fis­kais ar­gu­ments, ti­kai jā­prot iz­tul­kot, kurš ģer­bo­ņa ele­ments at­bilst ku­rai zī­mei. Lie­pā­jas ģer­bo­nis ir vi­sai uz­krī­tošs, bet sa­vā kar­tes pre­ci­zē­ša­nas ce­ļā es līdz tam no­nā­cu ti­kai kā ap­stip­ri­nā­ju­mam, kad jau ar as­tro­lo­ģis­kām me­to­dēm no­skaid­ro­ju, ka Lie­pā­jas as­cen­dents ir Lau­vā. Sa­vu­kārt tēls, ko mēs zi­nām kā rak­stu­rī­gu lie­pāj­nie­ku vēr­tē­ju­mu, ir – lepns, ka­rei­vīgs un ne­at­ka­rīgs brīv­do­mā­tājs, kurš vien­mēr pa­nāks sa­vu. Un kā jums lie­kas, ar kā­du as­tro­lo­ģis­ku ele­men­tu aso­ci­ē lie­pu, kas arī ir Lie­pā­jas ģer­bo­ņa sa­stāv­da­ļa? Ar Ju­pi­te­ru, kas il­gu lai­ku bi­ja vie­nī­gais saim­nieks Ziv­ju zī­mē.»

Pil­sē­tu ho­ro­sko­pi

AUNA zī­mes pil­sē­tas

Auna aina­va ir tuk­sne­ši un ste­pes. Ie­dzī­vo­tā­ji no­dar­bo­jas ar ait­ko­pī­bu, me­tāl­ap­strā­di, ie­ro­ču iz­ga­ta­vo­ša­nu vai arī bie­ži ka­ro. Vi­ņu rak­sturs ir droš­sir­dīgs, ru­na – asa, ap­rau­ta. Ģer­bo­nī un ka­ro­gā ir ka­ra sim­bo­li­ka vai at­ri­bū­ti un sar­ka­na krā­sa. Auna zī­mes pil­sē­tas bū­vē­ju­ši dzī­ves pi­onie­ri un pirm­at­klā­jē­ji. Ap­bū­ve ir ha­otis­ka, vai arī ie­las ir ļo­ti tais­nas, ēkas bū­vē­tas pre­cī­zā, ga­rā lī­ni­jā.

PIE­MĒ­RAM: Ber­lī­ne, Mar­se­ļa, Ņu­jor­ka, Braun­švei­ga, Ve­ro­na, Nea­po­le, Flo­ren­ce.

VĒR­ŠA zī­mes pil­sē­tas

Vēr­ša ap­vi­dus ir ļo­ti aug­līgs. Ie­dzī­vo­tā­ji mīl dro­šī­bu, kom­for­tu, vei­do uz­krā­ju­mus; pa­tīk ze­me un da­ba. Maz­stā­vu ap­bū­ve, priekš­ro­ka tiek do­ta ko­te­džu ti­pa ēkām. Ne­re­ti pie tām ir arī ie­kopts dārzs.

PIE­MĒ­RAM: Virc­bur­ga, Dub­li­na, Leip­ci­ga, Nan­te, Omā­na, Pa­ler­mo, Stam­bu­la, Mas­ka­va.

DVĪ­ŅU zī­mes pil­sē­tas

Dvī­ņu pil­sē­tā būs daudz ce­ļu, tās ie­dzī­vo­tā­ji ir ro­sī­gi, vai­rāk mīl pār­vie­to­ties ar kom­pak­tiem trans­port­lī­dzek­ļiem – div­ri­te­ņiem, ne­lie­liem au­to. Pil­sē­tu bie­ži di­vās da­ļās sa­da­la upe vai arī to vei­do di­vas at­se­viš­ķas da­ļas. Pil­sē­tas sla­ve­nas ar mā­cī­bu ie­stā­dēm, rakst­nie­kiem, zi­nāt­nie­kiem.

PIE­MĒ­RAM: Mel­bur­na, Sa­nfran­cis­ko, Lon­do­na.

VĒ­ŽA zī­mes pil­sē­tas

Ap­kār­tne ir ba­gā­ta ar ūde­ņiem. Ie­dzī­vo­tā­ji – kon­ser­va­tī­vi, mīl se­nās tra­dī­ci­jas. Do­mi­nē maz­stā­vu ap­bū­ve, daudz baz­nī­cu un se­nu cel­tņu, dru­pu un ap­be­dī­ju­mu. Bie­ži tiek veik­ti iz­ra­ku­mi.

PIE­MĒ­RAM: Am­ster­da­ma, Že­nē­va, Mi­lā­na, Stam­bu­la, Ki­je­va, Ka­za­ņa.

LAU­VAS zī­mes pil­sē­tas

Šīs pil­sē­tas ie­dzī­vo­tā­ji ir lep­ni par se­vi un sa­vu dzī­ves­vie­tu, mīl iz­klai­des un spoz­mi. Pil­sē­tas zem Lau­vas zī­mes ir kul­tū­ras cen­tri, gal­vas­pil­sē­tas, augs­tu amat­per­so­nu ap­me­ša­nās vie­tas. Te ir lie­lis­ki par­ki un pi­lis, ie­spai­dī­gi pie­mi­nek­ļi, daudz at­pū­tas vie­tu.

PIE­MĒ­RAM: Da­mas­ka, Či­kā­ga, Fi­la­del­fi­ja, Ra­ven­na, Ro­ma, Pa­rī­ze, Ho­li­vu­da, Bom­be­ja, Mas­ka­va, Ode­sa, Prā­ga.

JAU­NA­VAS zī­mes pil­sē­tas

Ap­kār­tne ir aug­lī­ga un ba­gā­ta ar de­rī­ga­jiem iz­rak­te­ņiem. Ie­dzī­vo­tā­ji ir lie­tiš­ķi, ta­ču ne god­kā­rī­gi. Daudz rūp­nie­cis­ku un lauk­saim­nie­cis­ku uz­ņē­mu­mu, at­tīs­tī­ta ap­kal­po­ša­nas sfē­ra. Pil­sē­tas sla­ve­nas ar augst­a lī­me­ņa pro­fe­si­onā­ļiem, ār­stiem, amat­nie­kiem. Rak­stu­rīgs da­lī­jums dau­dzos mikro­ra­jo­nos.

PIE­MĒ­RAM: Ber­lī­ne, Bos­to­na, Rī­ga, Pa­rī­ze, Stras­bū­ra.

SVA­RU zī­mes pil­sē­tas

Ap­kār­tne, kas skais­ta ne ti­kai pa­tei­co­ties da­bai, bet arī cil­vē­kiem. Ie­dzī­vo­tā­ji mīl māk­slu, es­tē­ti­ku sa­dzī­vē, ir ie­tu­rē­ti. Pil­sē­tā daudz kop­tu dār­zu un par­ku, skais­tu ēku, glez­nu til­ti­ņu, skul­ptū­ru.

PIE­MĒ­RAM: Ko­pen­hā­ge­na, Vī­ne, An­tver­pe­ne, Sankt­pē­ter­bur­ga, Fran­kfur­te pie Mai­nas, Me­ka.

SKOR­PI­ONA zī­mes pil­sē­tas

At­ro­das zem­ā, pur­vai­nā vie­tā. Var būt sti­hi­ju ap­drau­dē­tā vie­tā. Tu­vu­mā ie­spē­ja­mas naf­tas, og­ļu, rū­das at­rad­nes. Ma­gu un mis­ti­kas mīt­nes vie­tas. Pil­sē­tā daudz ban­ku, fi­nan­šu struk­tū­ru. Vie­ta, kur uz­tu­ras ba­gāt­nie­ki un šīs pa­sau­les va­re­nie.

PIE­MĒ­RAM: Va­šin­gto­na, Gdaņ­ska, Duv­ra, Ņū­or­le­āna, Me­dī­na, Ha­li­fak­sa.

STRĒL­NIE­KA zī­mes pil­sē­tas

Pla­šums, ne­re­ti at­ro­das pa­tā­lu no ci­tām pil­sē­tām. Var būt os­tas pil­sē­ta. Te sa­sto­pa­mi dau­dzi tū­ris­ti, pa­sau­les klai­do­ņi, slu­di­nā­tā­ji, pār­ce­ļo­tā­ji. Daudz baz­nī­cu. Arī – stu­den­tu pil­sē­tas.

PIE­MĒ­RAM: Bag­dā­de, Ķel­ne, Aka­pul­ko, Štut­gar­te, Bu­da­peš­ta, Cei­lo­na.

ME­ŽĀ­ŽA zī­mes pil­sē­tas

Kal­nai­na, klin­šai­na vai ak­me­ņai­na vie­ta. Kli­mats mēdz būt drēgns, ļau­dis – pa­skar­bi un no­slēg­ti. Rak­stu­rī­gas no­cie­ti­nā­tas bū­ves, pa­ze­mes ejas, tor­ņi un no­žo­go­ju­mi. Ēkas – no ak­mens, bie­zām sie­nām, bez ar­hi­tek­to­nis­kām pār­mē­rī­bām.

PIE­MĒ­RAM: Oks­for­da, Var­ša­va, Bos­to­na, Bri­se­le, Mon­re­āla, Mas­ka­va, Mek­len­bur­ga.

ŪDENS­VĪ­RA zī­mes pil­sē­tas

Sav­da­bī­ga ar­hi­tek­tū­ra. Rūp­nie­cī­ba sais­tī­ta ar elek­tro­ni­kas, au­to­mo­bi­ļu, lid­ma­šī­nu ra­žo­ša­nu. No še­jie­nes nāk sla­ve­ni iz­gud­ro­tā­ji, re­vo­lu­ci­onā­ri, pa­re­ģi, cil­vē­ki ar ne­pa­ras­tām spē­jām.

PIE­MĒ­RAM: Ham­bur­ga, Los­an­dže­lo­sa, Pi­za, Zalc­bur­ga, Stok­hol­ma, Bu­eno­sai­re­sa, Brē­me­ne.

ZIV­JU zī­mes pil­sē­tas

Ap­kār­tnē būs daudz eze­ru, pur­vu, upī­šu. Pil­sē­ta jū­ras vai lie­las upes ma­lā. Daudz diev­na­mu. Šīs pil­sē­tas ir ar sa­vu no­slē­pu­mu, ne­daudz teik­smai­ni mis­tis­kas. Var būt iz­sla­vē­tas ar gaiš­re­ģiem, lab­da­riem. Zem šīs zī­mes ir arī tā dē­vē­tās slēg­tās pil­sē­tas. 

Horoskopi

Mēs visi vēlamies būt laimīgi un vēlams arī vismaz situēti, ja ne, godīgi atzīstot, bagāti. Tik bagāti, lai nauda dotu brīvību un iespējas. Piepildīt sapņus un realizēt ieceres. Lai dotu iespēju ceļot un izvēlēties lietas pēc to vērtības, nevis cenas.