Somijā un Zviedrijā startēs 77. pasaules čempionāts hokejā

Piektdien ar četrām spēlēm sāksies 2013. gada pasaules čempionāts hokejā, kopumā 77. hokeja vēsturē. Titulu sargās Krievijas izlase, bet jau 17. reizi pēc kārtas spēcīgāko sabiedrībā spēlēs arī Latvijas izlase, kas būs viena no 16 turnīra dalībniecēm.

Izspēles sistēma

Daudzus gadus pasaules čempionāta 16 izlases tika dalītas četrās grupās, un otrā ešelona komandām (tai skaitā Latvijai) ļoti daudz kas izšķīrās vienā vienīgā mačā, cīnoties par to, lai nenāktos spēlēt tā saucamajā "Relegation Round" jeb palikšanas turnīrā.

Tomēr jau otro gadu turnīrs notiks pēc citas sistēmas, kas, šķiet, sevi attaisno. Visas 16 izlases ir sadalītas divās grupās pa astoņām komandām, un ikvienai izlasei ir garantētas septiņas spēles ar katru savas grupas dalībnieci. Tālāk jau viss ir vienkārši - abu grupu pēdējo (8.) vietu īpašnieces augstāko divīziju pametīs (jau noskaidrots, ka no 1. divīzijas A grupas nākamgad spēcīgāko sabiedrībai pievienosies Kazahstāna un Itālija), bet 1/4 finālā iekļūs katras grupas četras labākās komandas, turpinājumā spēlējot pēc tradicionālās "play-off" sistēmas.

Svarīgi gan piebilst, ka 1/4 finālos tiksies vienas grupas pārstāves (1. ar 4., 2. ar 3.) un tikai pusfinālos krustosies abu grupu pārstāvju ceļi. Atšķirība salīdzinājumā ar pagājušo gadu - fināls 19. maijā notiks Stokholmā (pērn pasaules čempione tika noskaidrota Helsinkos).

Latvijas pretinieces un mūsu izredzes

Esam vienā grupā ar Krieviju, Somiju, Slovākiju, ASV, Vāciju, Franciju un Austriju. Pirmais uzdevums, protams, ir nepalikt pēdējiem, lai nenāktos augstāko divīziju pamest. Lai gan bukmeikeri uzskata Latviju par 3. vājāko („uz papīra” tiekam uzskatīti spēcīgāki nekā Francija un Austrija), mūsējo izredzes noturēties elitē tiek vērtētas kā augstas – bukmeikeri dod 69%, ka apsteigsim Austriju un 62%, ka apsteigsim Franciju. Kā saprotat, atliek apsteigt vienu komandu, un Latvijas izlase varēs piedalīties arī 2014. gada pasaules čempionātā Baltkrievijā. Latvijas šī gada sastāvs apskatāms šeit.

Saprotams gan, ka lielais mērķis ir iekļūšana savas grupas četriniekā, kas ļautu uzspēlēt 1/4 finālā. Tiesa, bukmeikeri mūsu grupā 1/4 finālu izteikti atvēl Krievijai, Somijai, ASV un Slovākijai, bet kā reālāko pretendenti uz šī četrinieka izjaukšanu uzskata Vāciju. Piemēram, tiek uzskatīts, ka Vācijai (paredz 5. vietu grupā) ir 29% izredžu apsteigt Slovākiju (paredz 4. vietu grupā), bet Latvijai 34% izredžu apsteigt Vāciju.

Interesanti, ka pagājušā gada PČ, kad turnīrs pirmo reizi notika pēc jaunā formāta, Latvija spēlēja tikai ar divām pretiniecēm, ar kurām jātiekas arī šogad – gluži kā šoreiz, atklāšanas mačā cīnījāmies ar Krieviju (2:5) un veiksmīgi nospēlējām ar Vāciju (3:2), pret kuru tika izcīnīta viena no divām uzvarām (otra – 5:0 pret izkritušo Itāliju) septiņās spēlēs.

Pretendentes uz zeltu

Aizpagājušajā gadā skaistā stilā zeltu ieguva Somijas hokejisti, bet pagājušajā gadā viņus pusfinālā ar 6:2 sagrāva Krievija, kas pēcāk ar to pašu 6:2 finālā sasita negaidīti tik tālu aizkļuvušo Slovākiju.

Arī šogad Krievija ir galvenā favorīte (sastāvs šeit), tomēr turpat blakus izredžu ziņā ir Zviedrija (sastāvs šeit) un Kanāda (sastāvs šeit), mazliet tālāk Somija (sastāvs šeit) un Čehija (sastāvs šeit), vēl tālāk ASV (sastāvs šeit) un Slovākija (sastāvs šeit).

1. dienas spēles

Piektdien notiks pirmās četras spēles, un tajās visās ir izteiktas favorītes. Mūsu H (apzīmē Helsinkus) grupā sagaidāms, ka vicečempionei Slovākijai plkst.16:15 vajadzētu tikt galā ar Franciju, bet Somijai plkst.20:15 būtu jāapspēlē Vācija. S grupā plkst.17:15 Čehijai jāuzvar Baltkrievija, savukārt plkst.21:15 Zviedrijai jābūt pārākai nekā Šveice. Mūsu valstsvienība pirmo spēli aizvadīs sestdien, kad plkst.17:15 uzsāks cīņu pret Krievijas komandu. Interesanti, ka arī pagājušajā gadā ar krieviem spēlējām sestdienā precīzi tajā pašā laikā, vienīgi togad tas bija 5. maijs.

Svarīgākais