23 ES valstis, tostarp Latvija, vienojušās slēgt starpvaldību līgumu par budžeta disciplīnu

Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē nav izdevies panākt vienošanos visu 27 dalībvalstu starpā par Eiropas Savienības (ES) līguma izmaiņām, tādēļ nolemts slēgt starpvaldību līgumu par budžeta disciplīnu starp 23 valstīm, tostarp Latviju.

To preses konferencē piektdienas rītā paziņoja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs.

Ārpus vienošanās par stingrāku fiskālo disciplīnu nolēmusi palikt Lielbritānija un Ungārija, savukārt Zviedrija un Čehija vēl konsultēsies.

Viņš sacīja, lai arī nav panākta vienošanās par ES līguma izmaiņām, tomēr no ES dalībvalstīm ir stingra politiskā apņemšanās ieviest plānotās izmaiņas, tādēļ arī šim solim vajadzētu palielināt uzticamību.

Eiropadome pirmajā darba sesijā vienojusies arī par vairākiem īstermiņa risinājumiem, ieskaitot 200 miljardu eiro (140 miljardu latu) nodrošināšanu Starptautiskajam valūtas fondam, lai tas varētu palīdzēt krīzes skartajām valstīm, žurnālistiem preses konferencē sacīja van Rompejs.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais