Lietuvas premjerministrs: Lietuvas un Latvijas valdības nevar vainot "Snoras" akcionāru mahinācijās

Lietuvas un Latvijas valdības nevar tikt vainotas par krāpnieciskajām darbībām, kuras veica Lietuvas nacionalizētās bankas "Snoras" bijušais akcionārs Krievijas uzņēmējs Vladimirs Antonovs, piektdien paziņoja Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus.

"Tā būtu liela kļūda, ja Latvijas vai Lietuvas valdības uzņemtos uz saviem pleciem atbildību par Vladimira Antonova blēdībām," žurnālistiem Viļņā teica Kubiļus.

Viņš arī uzsvēra, ka neredz iemeslus problēmām Lietuvas un un Latvijas divpusējās attiecībās. "Es nesaskatu nekādus iemeslus, lai attiecībās starp Latviju un Lietuvu rastos problēmas viena puiša – Antonova kunga – Latvijā un Lietuvā pastrādātās krāpniecības dēļ. Šis nav tas gadījums, kas liktu koriģēt mūsu [Latvijas un Lietuvas] reģionālo sadarbību," sacīja Lietuvas valdības vadītājs.

Kubiļus norādīja, ka piektdien telefonsarunā ar Latvijas premjeru Valdi Dombrovski izskaidrojis situāciju bankā "Snoras" un Lietuvas centrālās bankas lēmumu sākt pret to bankrota procedūru.

Lietuvas valdības vadītājs arī pauda atbalstu savas valsts centrālās bankas lēmumam attiecībā uz "Snoras".

"[Bankas] administratora veiktā analīze atklāj, ka "Snoras" darbību diez vai var raksturot kā reālas bankas darbību. Tagad mēs esam uzzinājuši vairākus raksturlielumus, kas liecina, ka "Snoras" drīzāk bija krimināla un negodīga finanšu operāciju iestāde, kas ar maldu palīdzību pievilināja noguldītājus un izmantoja viņu naudu akcionāru Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska un ar viņiem saistītu personu finanšu operāciju finansēšanai, darbojoties veidā, kas daļēji raksturīgs finanšu piramīdai," klāstīja Kubiļus.

Jau ziņots, ka Lietuvas centrālās bankas valde ceturtdienas vakarā atzina "Latvijas Krājbankas" īpašnieci nacionalizēto komercbanku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu. Centrālās bankas vadītājs Vits Vasiļausks informēja, ka "Snoras" ir konstatēts 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) iztrūkums, tāpēc nav vērts tērēt nodokļu maksātāju naudu par šīs bankas glābšanu.

Nožēlu par Lietuvas centrālās bankas lēmumu likvidēt banku "Snoras" paudis Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, kurš atcēlis paredzēto vizīti Lietuvā un ir sasaucis ārkārtas sanāksmi, lai ar atbildīgajām amatpersonām vienotos par tālāko rīcības plānu.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane piektdien žurnālistiem sacīja, ka FKTK pašlaik strādā pie "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikuma sagatavošanas un to tiesai, visticamāk, iesniegs pirmdien, 28.novembrī.

Lielbritānijas policija ceturtdien Londonā aizturēja Antonovu un Baranausku saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas Savienības orderi.

Londonas policijas pārstāvis aģentūrai BNS teica, ka piektdien Antonovs un Baranausks stāsies Londonas Vestministeras miertiesas priekšā. Gaidāms, ka tiesa lems par drošības līdzekļa piemērošanu abiem aizturētajiem.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais