Politologs: notikumi ar bankām atstās mieles uz Latvijas un Lietuvas attiecībām

Notikumi ar bankām "Snoras" un "Latvijas Krājbanka" var atstāt iespaidu un mieles uz Latvijas un Lietuvas attiecībām.

Latvijas ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds uz jautājumu, vai notikumi ap "Latvijas Krājbanku un "Snoras" nepasliktinās abu valstu attiecības, aģentūrai BNS atbildēja, ka abas valstis ir kaimiņi un nevajadzētu likt ilgtermiņā attiecībām pasliktināties, lai arī konkurence starp abām valstīm pēdējos gados ir dabiska par daudziem jautājumiem.

"No notikumiem ap "Latvijas Krājbanku" varētu palikt zināmas mieles. Ja tiešām lietuvieši slēdz "Snoras", tad izskatās, ka arī Latvijas ekonomikai būs zināmas negatīvas konsekvences," uzsvēra Sprūds.

Problēmas ar bankām papildinājušas arī abu valstu domstarpības par reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) būvniecību Rīgā un par enerģētikas sistēmu sinhronizēšanu.

"Par energotīkliem un sašķidrinātās gāzes termināli – tur vairāk ir kaulēšanās process. Latvijas nostāja ir pietiekami loģiska, jo visi lielie projekti ir Lietuvas pusē un Latvija jau piekāpusies daudzos jautājumos. Par enerģētikas jautājumu – mēs to nevaram izraut no konteksta, jo man šķiet, ka apmainīšanās ar bumbas mētāšanu ir notikusi pēdējos mēnešus. "Snoras" notikumu kontekstā šis jautājums ieguvis papildu emocionalitāti. Mieles būs no abiem notikumiem, taču izejas punkts ir notikumi ap "Snoras". Ja nebūtu problēmu ar abām bankām un premjera lēmuma atcelt vizīti Lietuvā, tad mēs pat nepamanītu, kas noticis Briselē," norādīja Sprūds.

Ja starp abām valstīm turpināsies nesaskaņas, tas attiecības neveicināšot. Turklāt drīzumā tuvojas daudzas svarīgas lietas, kas kopīgi abām valstīm jārisina, piemēram, jautājumi par Eiropas Savienības Kohēzijas fondu, tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem, ES budžeta lietām. Tāpat tuvojas NATO samits Čikāgā, informēja eksperts.

"Tā intonācija un tonis un, ja runā par uzticību un draudzīgo emocionalitāti, es domāju, ka tā pašlaik ir zudusi, un es neredzu iemeslu, kāpēc lai tā atjaunotos tuvāko mēnešu laikā. Distancēšanās un šo notikumu mieles man šķiet, ka paliks abu valstu attiecībās tuvāko mēnešu laikā," atzina eksperts.

Viņš arī piebilda, ka Lietuvai patlaban nav vieglas attiecības ar daudzām valstīm – gan ar Krieviju, gan ar Poliju.

Jau ziņots, ka pēc Lietuvas Centrālās bankas lēmuma likvidēt banku "Snoras", kas ir "Latvijas Krājbankas" lielākā īpašniece, premjers Valdis Dombrovskis atcēlis paredzēto vizīti Lietuvā. Dombrovskis ir paudis nožēlu par šādu lēmumu.

Ceturtdienas vakarā Lietuvas centrālās bankas valde atzina "Latvijas Krājbankas" īpašnieci nacionalizēto komercbanku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

Finanšu ministrs Andris Vilks šonedēļ arī pieļāva, ka gadījumā, ja Lietuvas valdība nolems neglābt banku "Snoras", tas varētu atstāt ietekmi arī uz citām Latvijas un Lietuvas attiecībām, kurās ir ļoti daudz problemātisko punktu.

Savukārt Lietuvas biznesa laikraksts "Verslo žinios" vēstīja, ka Latvija šantažējot Lietuvu un pieprasa atbalstu reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecībai Rīgā apmaiņā pret atbalstu Lietuvas idejai par Baltijas valstu enerģētikas sistēmu sinhronizēšanu ar Eiropas valstīm.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais